
- Acest eveniment a trecut.
Tulcea: Rembrandt – Apogeul Artei Gravurii la Muzeul de Artă
8 decembrie @ 10:45 EET
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați
Rembrandt – Apogeul Artei Gravurii
la Muzeul de Artă
Vineri, 7 octombrie 2016, ora 15.00, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2 va avea loc vernisajul expoziției ”Rembrandt – Apogeul Artei Gravurii”, organizată cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Tulcea.
După ce, începând cu 2014, a bucurat publicul din Câmpulung Muscel, Timișoara, Cluj, Constanța, expoziția de gravuri – opere realizate de Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 – 1669) poposește și la Tulcea, unde va putea fi vizitată în perioada 7 octombrie – 30 noiembrie 2016.
Expoziția cuprinde 273 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt, restaurate şi prelucrate de Amand Durand între anii 1865 – 1867, gravuri ce sunt parte a uneia dintre cele mai mari colecții de artă private din Europa, Euro Art Luxembourg.
”Mulţi vor fi surprinşi să afle că gravurile – şi nu picturile! – l-au făcut celebru pe Rembrandt în timpul vieţii sale. Când, în 1660, pictorul italian Guercino declara, referitor la Rembrandt: ”îl consider un mare virtuos”, acesta se referea la gravurile artistului, şi nu la picturile sale. Admiraţia contemporanilor lui Rembrandt pentru gravurile acestuia e de la sine înţeleasă, deoarece el a reuşit, în mai puţin de 40 de ani, să ducă gravura către cele mai înalte niveluri de expresie. Deşi ulterior mulţi vor încerca să experimenteze tehnica gravurii folosind materiale neconvenţionale, nici unul nu va atinge măiestria obţinută de Rembrandt prin simpla folosire a unei dăltiţe şi a unei plăci de cupru. […]
Astfel, reputaţia lui Rembrandt se va clădi pe activitatea sa de gravor, mai degrabă decât pe cea de pictor. Prin măiestria de care a dat dovadă Rembrandt a adaptat perfect gravura artei sale, realizând teme biblice, scene de gen, peisaje, portrete, nuduri.[…]
Gravurile realizate de Rembrandt se remarcă prin spontaneitatea cu care acesta este capabil să redea până şi cele mai mici detalii.”
( http://www.rembrandt-in-romania.ro/index.php)
Organizatori: Asociația de Dezvoltare Regională ”Aegyssus” Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, SC. Merkur Plus Consulting & Training Srl. Cluj-Napoca, Asociația Culturală ”În Exil” Tulcea.