Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tururi ghidate gratuite de Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Banatului, 15 ianuarie 2022

15 January

Pistoalele atribuite ultimului pașă de Timișoara, pistolul cu cremene care i-a aparținut lui Victor Vlad Delamarina și „pipernița” juristului timișorean Gozsdu Elek, vedetele expoziției „Arme de foc din colecția MNaB
Gojdu’s Pepperbox
Donație a juristului maghiar Gozsdu Elek (1849-1919), pistolul din imaginea de mai jos este o „pipernița” realizată de belgianul Gilles Mariette la mijlocul secolului al XlX-lea. Numele armei vine de la asemănarea cu obiectul folosit pentru pisarea piperului. Considerat drept predecesor al revolverului, pistolul era capabil de a trage mai multe gloanțe prin repetiție.
Pistolul este prevăzut cu șase țevi cilindrice înfiletate într-un butuc rotativ cu șase suporturi port-capsă. Țevile prezintă la gură câte patru crestături pentru montare și demontare cu ajutorul unei chei speciale. Mânerul din oțel este gravat pe muchia exterioară cu motive vegetale.
Dar mai multe despre aceasta, dar și despre colecția de arme a Muzeului Național al Banatului vă va povesti mâine, în timpul tururilor ghidate, dr Zoran Markov, șef secție Istorie.
Tururi ghidate gratuite de Ziua Culturii Naționale
Vor fi prezentate piese unice, deosebit de valoroase pentru istoria spațiului bănățean, cum ar fi pistoalele atribuite ultimului pașă de Timișoara, pistolul cu cremene care i-a aparținut lui Victor Vlad Delamarina sau „pipernița” juristului timișorean Gozsdu Elek.
Vizitatorii vor mai putea vedea pistoale de duel din secolul al XlX-lea, puști și pistoale balcanice cu cremene aduse ca pradă de război în anul 1878, după pacificarea Bosniei și diverse arme militare din secolele XIX-XX. Armele de foc utilizate în perioada celor două războaie mondiale vor fi prezentate în cadrul expoziției prin amabilitatea Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” și a Cercului Militar Timișoara.
Tururile ghidate vor avea loc mâine, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, de la ora 11:00,

Details

Date:
15 January
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.