Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vălenii de Munte: exponatul lunii martie la Muzeul Memorial “Nicolae Iorga”: PERIA ȘI OGLINDA, SEC. XIX GRAVATE CU INIȚIALELE ECATERINEI IORGA

1 martie, 2023 - 31 martie, 2023

După cum recunoștea chiar Iorga, Catinca a fost cea mai apropiată consilieră și colaboratoare a sa în documentarea, pregătirea și editarea operei sale științifice. Ea era cea care îi tine corespondenta, ii ordona lucrările, transcria manuscrise și făcea traduceri. Era modelul de soție pe care îl dorea Iorga „cea mai cuminte femeie ce se poate închipui, care urăște modele și petrecerile și ajută la lucrul științific pe bărbatul eiˮ.
În viaţa marelui profesor Nicolae Iorga, doamna Ecaterina a avut un rol de mare însemnătate, acela de consilier intim, de confident, ajutor de nădejde, îi împărtăşea succesele sale, planurile, cât şi dezamăgirile sale.
Într-o însemnare lăsată copiilor în 1932, doamna Ecaterina Iorga scria: ,,Vreau doar atât să le spun copiilor mei, că fără sacrificarea mea, tatăl lor nu ar fi fost omul să facă tot ce a făcut. Forţele mele, până la extenuare au fost puse la dispoziţia lui. Cu jurământ pot spune că am trăit pentru mine decât cu foarte rare excepţii, când am fost singură acasă. Eu nu am putut avea un teatru, un concert dorit de mine numai, doar aşa ca dorinţele sociale le-au impus. Eu nu am putut cânta, nici plânge, când am simţit nevoia. Doar în rare cazuri în lipsa lui. Îmi dau seama că e nevoie de suferinţa mea pentru împlinirea unor lucruri mai mari. Un lucru este însă sigur, că nu regret că am servit o mare minte, poate unică în timpul de faţa.’’ (Nicolae Iorga- Scrisori către Catinca).

Details

Start:
1 martie, 2023
End:
31 martie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo?fbid=705705508016233&set=a.574272767826175

Organizer

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Email
http://www.histmuseumph.ro

Venue

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
George Enescu nr. 1
Vãlenii de Munte, Prahova 106400 Romania
+ Google Map