Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Vaslui: expoziția „O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”.

8 mai - 24 iunie

🏛Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, vă invită luni, 8 mai 2023, la vernisajul expoziției temporare „O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”.
🎤 Găzduită în Sala Arta a muzeului vasluian, în perioada 8 mai – 24 iunie 2023, expoziția va fi deschisă de către doamna prof. dr. Ramona-Maria Mocanu, directorul muzeului vasluian, în prezența domnului dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.
✔Conceptul expozițional a fost realizat de către doamna dr. Dana Roxana Hrib, director general adjunct al muzeului din Sibiu și dr. Raluca Maria Frîncu. O lume de poveste, o lume a balurilor de altădată, ilustrată prin intermediul ordinelor de dans etalate, va fi prezentată publicului vasluian de către curatorul dr. Raluca Maria Frîncu. În cadrul vernisajului, muzeograf Albert-Gabriel Grecu, de la muzeul vasluian, va susține o scurtă prezentare privind organizarea seratelor dansante din casa familiei Roset – Rosnovanu din Iași, cea mai galonată familie boierească din Moldova, în cursul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.
➡Ordinul de dans sau carnetul de bal cuprinde lista titlurilor dansurilor (uneori și a compozitorilor) grupate într-o coloană, cu spații libere într-o a doua coloană, pentru numele partenerilor. Este un accesoriu feminin, cu panglică sau un element decorativ pentru a fi atașat la încheietura mâinii sau la rochia de bal.
➡Ordinele de dans au câștigat popularitate în Viena, fiind folosite în Anglia și Statele Unite din jurul anului 1830. Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Muzeului Național Brukenthal, deține 234 ordine de dans (datate în sec. XIX și începutul sec. XX). Cele 45 de carnete expuse ilustrează în special perioada în care ordinele de dans devin accesorii foarte elaborate prin imprimarea prețioasă și prin faptul că încorporau catifea, mătase, metal și uneori bijuterii, unicitatea designului având drept scop promovarea gazdelor balului și sublinierea importanței oaspeților acestora.
➡De asemenea, expoziția cuprinde informații despre organizarea balurilor în Sibiu și despre ținuta de seară, precum și reproduceri ale unor lucrări din colecția de stampe a muzeului. Pentru a intra în atmosfera seratelor de altă dată, am integrat în conceptul expozițional reconstituiri ale costumelor purtate de Sofia și Samuel von Brukenthal în portretele pictate de Johann Nepomuk della Croce, datate 1766 și expuse în salonul de muzică din Palatul Brukenthal.
➡Deși carnetele de bal și-au pierdut popularitatea înainte de jumătatea sec. XX, semnificația lor socială continuă să supraviețuiască până astăzi. Expresii precum „Carnetul meu de bal este plin” sau „Trece-mă în carnetul de bal” sunt folosite chiar și în zilele noastre.

Detalii

Începe:
8 mai
Se termină:
24 iunie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=699341385532230&set=a.469921135140924

Organizatori

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
Muzeul Național Brukenthal – Sibiu

Loc de desfășurare

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
Strada Hagi Chiriac, nr.2
Vaslui, Vaslui
+ Hartă Google