Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Zalău: Apel pentru contribuții: ,,Probleme de magie – între arheologie, antropologie și istorie”, conferință

6 martie - 1 mai

Titlul conferinței: Probleme de magie – între arheologie, antropologie și istorie
Organizator: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Data: 20-22 noiembrie 2020
Descriere:
În cadrul acestei conferințe interdisciplinare între arheologie, istorie și antropologie dorim să investigăm ,,problema magiei”, atât în sensul descifrării definiției vagi a conceptului de magie cât și în sensul înțelegerii materialității magiei. Astfel, folosim termenul de magic ca un concept analitic mai degrabă decât un concept empiric și prin urmare prin magie înțelegem un set întreg de practici religioase și spirituale, antice, vechi și noi. Termenul de magie, în acest context, are în vedere materialitatea, practica religioasă și credințele spirituale fiind o încercarea de al înțelege din punct de vedere antropologic și istoric și/sau prin prisma descoperirilor relevante din arheologie. În același timp, dorim să scoatem în evidență baza istorică și socială a unor astfel practici.
În arheologie cercetătorii au folosit termenul de magie într-un mod ambiguu, încercând să cuprindă în înțelegerea lor o serie de procese care variază de la divinație la practici curative sau altele similare cunoscute încă din antichitate. Prin urmare o nouă sub-disciplină s-a născut ca o componentă a studiului religiei, definită ca ,,magie antică” și care necesită în continuare o definiție clară și o abordare metodologică pe măsură, cu toate că volumul editat de David Frankfurter Guide to Ancient Magic (Leiden-Boston 2019) are un rol esențial în trasarea înțelegerii contemporane a ,,magiei antice.”
De asemenea, termenul de magie în antropologie a fost vag definit și des folosit pentru a marca ,,pe celălalt”, pentru a bloca indivizii non-vestici sau ,,pe ceilalți” vestici în timpuri premoderne, termenul fiind des utilizat ca ,,un contrapunct la înțelegerea liberală a progresului rațional al modernității”, mai ales că magic a fost perceput ca amenințător (vezi Greenwood 2009 sau Federici 2004). Totuși, dorim să scoatem în evidență o abordare mai simetrică între magie și alte practici umane (similare principiilor simetriei ale lui Bloor) și să ne concentrăm asupra practicilor care fac lumea, nu numai cum o văd.
Această conferință interdisciplinară dorește să ofere cercetătorilor contextul unor viitoare investigații asupra magiei, ca un concept analitic prezent pe durata mai multor perioade istorice, de aceea dorim să vă invităm să participați cu teme care țin de practici magice din diferite perioade istorice sau zone geografice: forme antice ale magiei (descoperiri de materialitate a magiei din preistorie până în antichitatea târzie în lumea mediteraneeană și Orientul Apropiat), diferite forme tradiționale ale magiei, forme ale magiei neo-păgâne sau neo-liberale etc.
Limba oficială a conferinței va fi engleza. Nu se percepe taxă de participare iar organizatorii vor acoperi costurile cazării și meselor (19-21 noiembrie 2020), dar nu și pe cele legate de transport.
Prezentatori principali (keynote speakers):
Sorin Gog, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, sociologie și antropologia religiilor
Sorin Nemeti, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, religie romană și magie antică
Înscriere:
Pentru a participa, vă rugăm să trimiteți un email cu un rezumat de 300 de cuvinte în engleză care să cuprindă numele dvs/ disciplina și afilierea către Dan Deac,dandeac12@gmail.com pentru arheologie și istorie antică și Agotei Abran, abran.agota@outlook.com pentru antropologie și istorie modernă cu subiectul: Matters of Magic Conference Submission.
Termen limită: 1 mai 2020
Notificarea acceptării: 1 iunie 2020
Coordonatori:
● Ágota Ábrán, doctor în antropologie socială și culturală
● Dan Deac, doctor în istorie antică

Detalii

Începere:
6 martie
Se termină:
1 mai
Eveniment Category:

Loc de întâlnire

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Unirii nr. 9
Zalău, Sălaj 450042 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://muzeuzalau.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *