Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zalău: Simpozion științific: ”De la Casă la Acasă. Despre organizarea internă a așezărilor, gospodăriilor și caselor”

19 octombrie, 2023 - 21 octombrie, 2023

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, organizează simpozionul științific ”De la Casă la Acasă. Despre organizarea internă a așezărilor, gospodăriilor și caselor” în perioada 19-21 octombrie 2023, la Zalău. Vor participa 24 de specialiști din țară și din străinătate.

Cercetarea așezărilor și a gospodăriilor unei așezări a reprezentat o componentă importantă a cercetării arheologice. Fie că vorbim despre micile așezări sezoniere ale populațiilor pastorale sau de marile incinte fortificate, intens locuite, cercetarea arheologică necesită înregistrarea unei sume de date pe baza cărora să reconstituim imaginea unei așezări din trecut. Arheologia habitatului oferă  informații utile despre durata și intensitatea locuirii, densitatea așezărilor dintr-o micro-regiune și, de ce nu, despre demografia umană.

Cercetătorii prezenți la sesiunea de comunicări științifice organizată de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău: ”De la Casă la Acasă. Despre organizarea internă a așezărilor, gospodăriilor și caselor” vor prezenta în acest cadru o parte dintre rezultatele cercetărilor proprii asupra habitatului și componentelor sale, pornind din zorii civilizațiilor agricole de pe teritoriul României și continuând cu aspecte ale locuirii umane din epoca metalelor până în perioada dacilor. Acest tip de reuniuni științifice finalizate, evident cu publicarea comunicărilor prezentate într-un volum se dovedește, în ultima vreme, tot mai util pentru specialiști. Cercetătorii prezintă propriile cercetări, ipoteze, dar și concluzii pe o temă din vreme stabilită, iar produsul final – volumul – reprezintă un util instrument de referință pentru mediul științific întrucât realizează un decupaj consistent dintr-o temă constantă (arheologia așezărilor umane), pe o anumită perioadă și o zonă care a fost una dintre cele mai dinamice ale Europei pre și protoistorice.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Details

Start:
19 octombrie, 2023
End:
21 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://muzeuzalau.ro/simpozion-stiintific

Organizer

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Unirii nr. 9
Zalău, Sălaj 450042 Romania
+ Google Map
View Venue Website