Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Zilele Eminescu, ediția ianuarie 2023, la Memorialul Ipotești

14 ianuarie - 16 ianuarie

Zilele Eminescu, ediția ianuarie 2023, la Memorialul Ipotești
Deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate sărbătoririi a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și celebrării Zilei Culturii Naționale va avea loc duminică, 15 ianuarie, ora 11.45, la Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, cu mesaje de salut transmise participanților și organizatorilor de către E.S., doamna Adriana Stănescu, ambasadorul României la Berlin, respectiv de doamna Andreea Dincă, director al Institutului Cultural Român din Viena.
Parteneriatul cultural-academic construit în ultimii ani de Consiliul Județean Botoșani și Memorialul Ipotești cu misiunile diplomatice și Institutele Culturale Române din cele două capitale europene intim legate de formarea tânărului Eminescu au ocazionat, în ultimii ani, organizarea a diverse activități, printre care dezbatereaDiaspora academică – 150 de ani: atunci și acum(21 dec. 2021) și conferința Diplomația publică și mediile cultural-academice ale diasporei: identități culturale, dialog intercultural, rețele de cooperare științifică (25 – 26 nov. 2022). Consiliul Județean Botoșani și Memorialul Ipotești dezvoltă un parteneriat activ cu misiunile diplomatice și culturale din Berlin și Viena, susținând cooperările platformei dedicate cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile profesionale și instituționale din România, alături de membrii Inițiativei dedicate diasporei academice și consorțiul de suport lansat de Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord, alături de Asociația de IT Citizen Next. Seria de manifestări derulate de Memorialul Ipotești sub genericul „Zilele Eminescu” va putea fi urmărită în regim online de centrele de studii românești și mediile cultural academice ale diasporei române din Germania și Austria.
În ziua de 15 ianuarie, Memorialul Ipotești va acorda, în baza deciziei unui juriu național,din care fac parte profesorii și criticii literari Iulian Costache, Mircea A. Diaconu, Andrei Terian, Premiul Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene. Discursul de Laudatio va fi susținut de Prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, fiind urmat de răspunsul la Laudatio. Un mesaj pentru laureat va fi oferit de către Acad. prof. dr. Mircea Martin. Ceremonia de premiere va fi urmată de conferința „Eminescu al timpului său – Eminescu al timpului nostru”, susținută de Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.
În aceeași zi, va avea loc ediția din ianuarie a proiectului Poeți în dialog, invitații ediției fiind poeții Octavian Soviany și Claudiu Komartin, urmată de masa rotundă Despre cultura română, traduceri și alți conectorii în câmpul global al culturii, la care vor participa profesorii și scriitorii: Magda Cârneci, Iulian Costache, Caius Dobrescu, Bogdan Ghiu, Mircea Martin, Călin-Andrei Mihăilescu, Carmen Mușat, Radu Vancu.
Manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu vor avea loc și în data de 14 și 16 ianuarie.
Pe 14 ianuarie, la ora 13.00, Memorialul Ipotești vavernisa expoziția stradală „Poeți contemporani cu Eminescu” în parcul „Mihai Eminescu” din Botoșani, iar în Sala „Horia Bernea” a Memorialului, organizatorii propun o după-amiază de muzică folk cu participarea lui Doru Ionescu și a lui Ovidiu Mihăilescu.
Pe 16 ianuarie, la Memorialul Ipotești va avea loc o serie de acțiuni, organizate în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, printre care: concursul de recitare Dor de Eminescu, lansarea apelului pentru concursul „Porni Luceafărul”(ediția 2023), precum și premiera filmului documentar „Eminescu și Cernăuții” (regia: Mihai Petre Grosu; scenariul: Prof. Dr. Ionel Novac și Prof. Vasile Bycu;producător: GCC FILM GLOBAL, GCC FILM WORRLDWIDE, București).
Începând cu ziua de 15 ianuarie, Memorialul Ipotești va oferi publicului câteva expoziții. Astfel, în sala „Horia Bernea” va putea fi consultatăexpoziția de fotografie „Glose”,la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, expoziția „Memorialul Ipotești – retrospectivă”, în timp ce la Casa de cultură „Mihai Sadoveanu” din Pașcani va fi prezentată expoziția de artăgrafică Spiru Vergulescu. Totodată,la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia, Republica Moldova, va putea fi vizitată expoziția „Poeți contemporani cu Eminescu”.
Programul detaliat al evenimentelor poate fi consultat pe pagina de internet a Memorialului Ipotești, accesând link-ul: http://www.eminescuipotesti.ro/zileleeminescu2023ianuarie…
Evenimentele vor putea fi urmărite și online pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești:

Detalii

Începe:
14 ianuarie
Se termină:
16 ianuarie
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2103094063222775&set=a.123741817824686

Organizator

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
Ipotești, Botoșani 717253 Romania + Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare