- This event has passed.
Zilele Rendez-vous aux jardins 2021! 4-6 iunie
4 iunie, 2021 - 6 iunie, 2021
zilele Rendez-vous aux jardins 2021!
Pe 4-5 și 6 iunie avem ocazia să ne apropiem de patrimoniul peisager învățând direct de la cei care-l administrează, apără și pun în valoare – fie că vorbim de domeniile și grădinile unor conace monument istoric, parcuri publice, spații muzeale în aer liber sau grădini botanice.
Tema ediției 2021 a programului european este „transmiterea cunoașterii”
și ne bucurăm să anunțăm lista evenimentelor care vor avea loc în România, începând cu week-end-ul acesta, sub umbrela #rendezvousauxjardins.
Printre cele aproape 2700 de grădini istorice și parcuri înscrise în ediția din acest an a Rendez-vous-aux Jardins în întreaga Europă, se numără și cele 9 evenimente organizate la Agnita (Grădina Tunului cu Ceas), București (Parcul Tineretului, Grădina Botanică), Câmpulung Muscel (Vila Golescu, alte parcui și grădini private), la Florești – Prahova (Domeniul Cantacuzino), Olari, Olt (Conacul Neamțu) și Răcari, Dâmbovița (Conacul „Ion Ghica” din Ghergani) și dezbaterea online găzduită de Institutul Național al Patrimoniului – coordonator național al programului.
Așadar, dacă ești în (trecere prin) București, caută:
1. Turul Ghidat în Parcul Tineretului (Guided tour in Communist parks – Parcul Tineretului) – tur ghidat într-unul din cele mai mari și, totodată, mai puțin cunoscute parcuri publice din București, ridicat într-un sit contaminat. Detalii, aici: https://bit.ly/2TvhEkA
2. Grădina Botanică „D. Brandza” a Universității din București.
Vizite și preumblări prin Grădina Botanică din București – în funcție și de vreme. Pentru detalii, urmăriți pagina Grădina Botanică „D. Brandza”, Universitatea din București!
Dacă ești în (trecere prin) Câmpulung, caută:
3. Seria de evenimente Parcuri și grădini istorice din Câmpulung Muscel
Picnic, concerte și tururi ghidate prin parcurile publice și grădinile private ale municipiului Câmpulung. Pentru mai multe detalii precum și pentru a lua pulsul comunității de aici, urmăriți pagina de Facebook Câmpulung – Orașul Parcurilor și Grădinilor, dedicată evenimentelor din acest weekend.
4. Ziua Porților Deschide la Parcul Vilei Golescu
Vizită gratuită în parcul istoric al Vilei Golescu din municipiul Câmpulung. Info, aici: https://bit.ly/3uO92T2.
Dacă ești în (trecere prin) Florești, județul Prahova încearcă
5. Atelierul de arheologie digitală în parcul istoric al Palatului „Micul Trianon” – atelier de arheologie digitală și tomografiere a arborilor istorici în parcul istoric al Palatului „Micul Trianon” din Florești, jud. Prahova. Info pe Domeniul Cantacuzino Floresti și https://domeniulcantacuzino.ro/.
Dacă ești în (trecere prin) Răcari – Ghergani, Dâmbovița
6. Explorează arta și natura într-un Rendez-vous aux Jardins în parcul istoric al Conacului „Ion Ghica” din Ghergani – Expoziție de land art, tururi ghidate și ateliere. Detalii, aici: https://bit.ly/3fZjlOI
Ai drum prin județul Olt? Oprește și la Conacul Neamțu din Olari
7. Vizite private la Grădina Experimentală de la Conacul Neamțu – Vizite private într-o grădină experimentală realizată în curtea Conacului Neamțu din Olari, jud. Olt. Mai multe detalii despre proiectul Pro Patrimonio, aici: https://bit.ly/3vMW5ug
Ești în Sudul Transilvaniei? Hai la Agnita!
8. Pe urmele lui Franz Friedrich Fronius întemeietorul grădinii școlii de sub Turnul cu ceas din Agnita – Dezbateri privind grădina istorică a lui Franz Friedrich Fronius din Agnita, jud. Sibiu.
N-ai chef să ieși din casă sau vei să asculți o dezbatere interesantă în timp ce te plimbi prin grădina casei sau prin parcul peferat?
9. INP te invită la dezbatere pe tema Grădini istorice și comunități – dezbatere în cadrul Rendez-vous aux jardins 2021 – Discuție referitoare la grădinile istorice și comunitățile care le înțeleg, le îngrijesc și le folosesc. Dezbaterea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a INP.
Pe curând!
Povestea parcurilor și grădinilor cu valoare culturală din România se scrie în comunitate, de #oamenipentrupatrimoniu!
Foto 1 & 2: Domeniul Cantacuzino, Florești, Prahova.
Foto 3: imagine de arhivă Parcul Tineretului, București
Foto 4: imagine de arhivă, Agnita
Foto 5: Capela conacului „Ioan Ghica” Ghergani, Dâmbovița
Foto 6: Conacul Neamțu, Olari, Olt