Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ziua Copilului la Muzeul Olteniei

1 iunie

1 Iunie,
Ziua Porților Deschise
la Muzeul Olteniei

Ziua Internațională a Copilului este marcată luni, 1 iunie 2020, de către Muzeul Olteniei Craiova, prin organizarea evenimentului “Ziua Porţilor Deschise”, context în care publicul vizitator va beneficia de acces gratuit, în intervalul orar 09.00 – 17.00, în toate cele trei locații expoziționale ale muzeului: Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr.14), Secția de Ștințele Naturii (str. Popa Șapcă, nr.8), Secția de Etnografie- Casa Băniei (str.Matei Basarab, nr.16).
Această manifestare se înscrie în preocupările constante ale Muzeului Olteniei Craiova de promovare a patrimoniului cultural naţional şi beneficiază de sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.
Vizitatorii sunt invitați să descopere expozițiile permanente/temporare ale Muzeului Olteniei într-un mod inedit, printr-o plimbare de neuitat în Istoria și Cultura Craiovei, căci sunt expoziţii-semnal, trasee tematice ce te poartă de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică, istorică, etnografică, discursul muzeografic din spaţiile muzeului ducând deopotrivă pe cei mici, tineri și adulți într-o percepţie deopotrivă ludică, puternică a lumii demult apuse. Acest dialog propus include chiar recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti propus de specialiştii muzeului ca oglindă revelatoare
Evenimentul cultural organizat vă propune tematici diferite pe care le puteți reîntâlni la Secţia de Etnografie (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova, ce va permite accesul publicului vizitator la cele două expoziţii permanente: “Ritmurile vieţii” și “Facerea Pâinii”. Prima este o expunere care vorbeşte, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul, inclusive ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul. Expoziția “Facerea pâinii” este reprezentarea specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia, operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.
Promovarea și valorizarea patrimoniului remarcabil deținut de Secția Istorie-Arheologie se va face prin cele accesul publicului la cele două expoziții permanente: Redescoperă Istoria și Oltenia Rediviva. Amenajată la parterul imobilului, Expoziția Redescoperă Istoria redă atmosfera istorică a Antichității și a Evului Mediu din Oltenia, printr-un discurs muzeistic care se ridică cu adevărat la standarde europene, în timp ce Expoziția Oltenia Rediviva prezintă istoria regiunii Oltenia, raportată la perioada cuprinsă între Evul Mediu târziu și secolul al XX-lea. Expozițiile, prin tematică şi modul de expunere, sunt realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, și îşi propun să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii.
În sala expozițională aflată la etajul imobilului, vizitatorii sunt întâmpinați de expoziția temporară “Scuturile din Dacia”, demers cultural realizat de către Muzeul Olteniei pentru toate categoriile de vizitatori prin care prezintă cele mai valoroase piese de acest gen din patrimoniul unor prestigioase muzee din România (un număr de 17), alături de obiecte din patrimoniul Muzeului Olteniei.
În cadrul expoziției sunt prezentate în condiții optime, câteva zeci de piese, scuturi, descoperite în perimetrul fostei Dacii. Anvergura națională este dată și de numărul mare de muzee care au contribuit cu piese la întregirea acestui ansamblu. Cele mai multe dintre obiecte aparțin, cum era și firesc, epocii romane, însă nu lipsesc piese de scuturi celtice, dacice și vandale. Un număr semnificativ de obiecte aparțin epocii romane târzii, fiind în dotarea armatei romane din această vreme sau aparținând unor războinici de neam germanic.
La Secția de Științele Naturii pot fi vizionate expoziţiile permanente cu tematici științifice variate și complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.), mult îndrăgite de cei mici:
La parterul imobilului, Expoziția temporară „Pești marini și oceanici din patrimoniul Secției de Științele Naturii” oferă publicului craiovean prilejul de a se documenta cu privire la celor mai valoroase piese din ihtiofauna marină și oceanică, constituind un demers cultural-educativ realizat pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, Speciile marine şi oceanice conservate reprezintă o latură spectaculoasă a colecţiei prin prezenţa: căluţului de mare, scorpiei de mare, peştele geamantan, remona, rechinul, precum şi peştele pescar.
Periplul muzeal continuă cu o expunerea permanentă Oltenia – Terra fossilis care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții.
Expoziţia de bază de la etajul I “Condițiile Fizico-Geografice și Ecosistemele Olteniei” reflectă marea biodiversitate a Olteniei, generată de varietatea condiţiilor fizico-geografice şi climaterice ale regiunii şi atrage atenţia asupra necesităţii conservării şi păstrării biodiversităţii acestei vechi provincii istorice a României. În cadrul expoziţiei, vizitatorii pot cunoaşte date despre: Condiţiile fizico-geografice ale Olteniei, ABC-ecologic, Ecosistemele Olteniei, Conservarea biodiversităţii, Obiective turistice din Oltenia. Expoziţia reprezintă o realizare originală, fiind singura care reflectă în mod amănunţit caracterul natural al Olteniei, constituindu-se într-o importantă bază de date documentar-ştiinţifice şi cultural-educative pentru publicul visitator.
Universul şi Sistemul nostru Solar – Ultimul nivel este dedicat unei expoziții care facilitează vizitatorilor, cunoașterea spațiului cosmic, fiind expuse informații științifice despre originea și organizarea Universului: galaxii și grupuri de galaxii (inclusiv Calea Lactee-galaxia noastră) stele, constelații, Sistemul Solar (Soarele și planetele care gravitează în jurul lui: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton). O atenţie deosebită se acordă planetei Pământ şi satelitului său natural Luna, precum şi altor corpuri cereşti din Sistemul Solar: asteroizii, meteoriţii şi cometele.

Detalii

Data:
1 iunie
Eveniment Category:

Loc de întâlnire

Muzeul Olteniei – Craiova
Str. Popa Șapcă nr. 8
Craiova, Dolj 200410 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.muzeulolteniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *