Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

„Ziua Crucii”, tematica lunii septembrie la Muzeul de Artă Populară Constanța

10 septembrie, 2019 - 30 septembrie, 2019

„Ziua Crucii”, tematica lunii septembrie la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța dedică luna septembrie Zilei Crucii, denumire după care este cunoscut în satul tradițional praznicul Înălțării Sfintei Cruci, sărbătoare cu dată fixă din calendarul creștin-ortodox, marcată pe 14 septembrie.

Tematica acestei luni este redată prin prezentarea unor obiecte din lemn sculptat cu motive decorative – simboluri creștine, reprezentând crucea în trei variante, simbol al trinității, al Sfintei Treimi.

În calendarul popular, această sărbătoare reprezintă un important reper fiind considerată „prag” între vremea caldă și vremea rece care, de la această dată, poate veni oricând. Fiind consfințită ca moment de debut al culegerii viilor și al hibernării șerpilor, Ziua Crucii mai este cunoscută și sub numele de Cârstovul Viilor și Ziua Șarpelui. Tot acum, se bat nucii și se culeg ultimele plante de leac, care sunt adunate în mănunchiuri pentru a fi agățate pe perete, lângă icoane.

De Ziua Crucii, în majoritatea zonelor țării se postește și se fac pomeni pentru sufletul celor plecați în lumea de „dincolo”, iar femeile duc flori la biserică.

Busuiocul, cules și sfințit în această zi, capătă valențe magice fiind pus în apa păsărilor, în scăldătoarea copiilor sau la streșinile caselor, pentru a atrage binele și a alunga tot ceea ce este considerat rău.

Detalii

Începe:
10 septembrie, 2019
Se termină:
30 septembrie, 2019
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul de Artă Populară Constanța
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Populară Constanța
B-dul Tomis nr. 32
Constanța, Constanța 900742 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare