Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

ZIUA CULTURII NAŢIONALE la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, 15 ianuarie 2022

15 ianuarie, 2022

COMUNICAT DE PRESĂ
ZIUA CULTURII NAȚIONALE
Ziua de 15 ianuarie desemnată ZI A CULTURII NAŢIONALE, marchează data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889) – poet care a influenţat în mod covârşitor cultura.
„Dacă românii recunosc în Eminescu pe cel mai mare poet al lor e pentru că Eminescu tocmai a ştiut să exprime în mod remarcabil sufletul ţării sale, traducând cu fidelitate aspiraţiile sau visurile compatrioţilor săi. Sinteza personală, poezia lui e la fel sinteza a ceea ce s-ar putea numi spiritualitatea românească.” a spus Alexandru Vlahuţă.
Lirica eminesciană este dominată de două teme iubirea și natura, care se împletesc armonios. În poeziile marelui poet natura are două ipostaze care interferează consonant, una terestră și una cosmică. Natura terestră apare cu elemente specifice – codrul, izvoarele, salcâmul, teiul, lacul, trestiile, etc – văzute în veșnica rotire a anotimpurilor. Natura terestră este ocrotitoare, caldă, uneori sălbatică și participă mereu la frământările poetului; iar natura cosmică este îndepărtată cuprinzând elemente precum luna, stele, luceferi, etc
„Împărat slăvit e codrul,
Neamuri mii îi cresc sub poale,
Toate înflorind din mila Codrului,
Măriei-Sale.
Lună, Soare şi Luceferi
El le poartă-n a lui herb,
Împrejuru-i are dame
Şi curteni din neamul Cerb.
Crainici, iepurii cei repezi
Purtători îi sunt de veşti,
Filomele-i ţin orchestrul
Şi izvoare spun poveşti.
Peste flori, ce cresc în umbră,
Lângă ape pe potici,
Vezi bejănii de albine,
Armii grele de furnici…”
Povestea codrului, Mihai Eminescu
Mihai Eminescu este recunoscut și la nivel internațional, astfel a fost desemnat poetul anului 2000 de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură,) iar NASA (National Aeronautics and Space Administration) a atribuit numele său unui crater de pe planeta Mercur.
Pentru a vă afla mai aproape de natura terestră și de elementele cosmice, atât de îndrăgite de poetul național, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, vă invită să vizitați expozițiile de la: Muzeul de Științele Naturii, Vivariul, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” și Casa Memorială „Ion Borcea”. În cadrul expoziției permanente veți putea viziona un material dedicat acestei tematici. Prezentarea poate fi vizionată și pe canalul Youtube al instituției, urmând link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=_sxrYHSvOHo.
Expozițiile permanente din cadrul Muzeului de Științele Naturii, situat în Aleea Parcului nr. 9 sunt: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei” și colecția de plante vii din seră, iar cele temporare „Mirodeniile, povești cu gust” și „O Lume Dispărută”. În cadrul expoziției va fi prezentă vitrina dedicată proiectului cultural – expozițional „Valoarea cărții” – tema de luna aceasta fiind ihtiologia în România.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, va fi disponibil, în premieră, turul virtual al Muzeului de Științele Naturii: https://turvirtual.real-tour.ro/…/muzeul…/tur-3d.
Vivariul, situat în str. Popa Șapcă, nr. 3, vă prezintă următoarele expoziții permanente ”Expoziția de păsări exotice cântătoare și de ornament”, „Specii autohtone și exotice de pești „Rase de porumbei” „Amfibieni si reptile”. În cadrul acestei locații puteți vizita și expozițiile temporare „Cânepa – trecut, prezent și viitor” și „The Taranterra Project” – expoziție de tarantule vii.
Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, situat în str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, etalează expoziția permanentă „Universul – de la Pământ la stele” și expoziția temporară „Luna – o călătorie în timp”, iar această incursiune printre stele este completată de un spectacol de planetariu. La observatorul astronomic va fi prezentat un material cu tema „Astropoezie”.
Casa Memorială „Ion Borcea” din Comuna Racova adăpostește o valoroasă expoziție de obiecte personale care au aparținut savantului Ion Borcea.
Accesul vizitatorilor se va face restricționat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezența virusului SARS-CoV-2. Pentru a avea acces, vizitatorii trebuie aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenței în expoziíile Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” și să atingă cât mai puține suprafețe.
Vă aşteptăm!
Manager,
Dr. Gabriela Gurău

Detalii

Dată:
15 ianuarie, 2022
Categorie Eveniment:

Organizator

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Loc de desfășurare

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare