- This event has passed.
#stamacasa: SCURT GHIDAJ VIRTUAL LA MUZEUL HĂRȚILOR (3)
12 aprilie, 2020 - 30 aprilie, 2020
SCURT GHIDAJ LA MUZEUL HĂRŢILOR (3)
Aceste imagini vă prezintă SALA MOLDOVA de la etajul I al Muzeului Hărţilor.
📍 De cum îi păşiţi pragul, privirea vă este captată de o hartă de mari dimensiuni – este o HARTĂ MILITARĂ A MOLDOVEI realizată în 1781 de generalul prusac F.W. Bawr, aflat în slujba Imperiului Ţarist, Moldova fiind la acea vreme teatru de razboi între Imperiul Rusesc şi Imperiul Otoman.
Harta se intitulează „Carte de la Moldavie pour servir á l’Histoire militaire entre les Russes et les Turcs. (…)” şi este foarte detaliată pentru epoca respectivă, la realizarea sa folosindu-se ridicări topometrice și puncte fixe.
Sunt înscrise pe hartă toate formele de relief, munţi, dealuri, lacuri, râuri, pârăuri, păduri, toate localităţile, mari şi mici, trecătorile, bisericile, morile de făină.
De asemenea, sunt înscrise multe așezări și tabere militare rusești.
📍 Lucrarea a fost realizată după încheierea campaniei ruseşti din anii 1769 – 1770 împotriva Imperiului Otoman, având la bază hărțile folosite în timpul războiului și a fost făcută de generalul Bawr pentru a face cunoscute cercetările lui și pentru a-și scrie memoriile.
📍 Pe celelalte panouri sunt hărţi din sec. XVI –XIX care prezintă teritoriile MOLDOVEI şi BASARABIEI în diverse perioade de timp, împreună cu alte ţări înconjurătoare, lucrări realizate de importanţi cartografi ai vremii lor, precum: Sebastian Munster, Jacobo Castaldo, Frederik de Wit, Giacomo Cantelli da Vignola, F.J.J. von Reilly.
📍 În expunere se află şi o vitrină în care se află cartea „Voyage dans la Russie méridionale et la Crimée par la Hongrie, la Valachie et la Moldavie”, scrisă de Anatole Demidoff şi publicată în 1848.
📍 Volumul face parte din EX LIBRIS ANTIPA, un proiect realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti. 5 VOLUME valoroase, împrumutate temporar de la MUZEUL ANTIPA, care datează din secolele XVII – XX, sunt acum expuse în vitrine inserate în circuitul de vizitare al Muzeului Hărţilor.
♦️ Da, avem proiecte faine în desfăşurare la muzeul nostru, pe care vă vom aştepta cu cel mai mare drag să le descoperiţi după ce va lua sfârşit această pandemie cauzată de coronavirus.
https://www.facebook.com/MuzeulHartilorVechi/photos/pcb.2541321122640480/2541310665974859/?type=3&theater
(Va urma)
#stamacasa