Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

#‪‎stamacasa‬: SCURT GHIDAJ VIRTUAL LA MUZEUL HĂRȚILOR (6)

1 mai, 2020 - 15 mai, 2020

SCURT GHIDAJ LA MUZEUL HĂRȚILOR (6)

Astăzi vă vom vorbi despre SALA MĂRII NEGRE de la etajul I al Muzeului Hărţilor.

📍 Atenţia ne este atrasă de o hartă de secol XVII, realizată de Nicolas Sanson, părintele cartografiei franceze, care, în dreptul Mării Negre a înscris textul în lb. latină „PONTUS EUXINUS ANTEA AXENUS”, însemnând „Pontus Euxinus, anterior Axenus”.

Aceasta întrucât denumirea mării are un anumit istoric. Una din principalele teorii spune că primele popoare menţionate ca locuitoare ale coastelor Mării Negre, cimerienii și sciții, o numeau „Axaina”, adică „albastru închis”, „albastru întunecat”. Când în zonă au venit grecii antici, ei au transformat „Axaina” în „Axeinos”, spunându-i Pontos Axeinos, „Marea neprimitoare, neospitalieră”, însă destul de repede i-au preschimbat denumirea în Pontos Euxeionos – „Marea primitoare, ospitalieră”. Romanii l-au adaptat în Pontus Euxinus.

📍 Alăturat aflăm o serie de hărţi din sec. XVI-XIX în care apar denumirile Mării Negre în mai multe limbi străine: Pontus Euxinus, Mare Nigrum – lb. latină, Cara Denghiz – lb. turcă, Zorno More – lb. rusă, Czarno Morse – lb. poloneză, Mauro Thalassa – lb. greacă, Das Schwartze Meer – lb. germană.

Multe hărţi sunt colorate de mână, sau parţial colorate, şi fac referiri speciale cu privire la ZONELE TĂTĂREŞTI, inclusiv CRIMEEA. O serie de cartuşe au inserate scene artistice din luptele dintre tătari şi popoarele vestice.

📍 Tot în această sală se remarcă un plan rar al INSULEI ŞERPILOR, editat în sec. al XIX-lea de Academia Imperială St. Petersburg.
INSULA ȘERPILOR este una dintre puţinele insule ale Mării Negre, ce se găseşte la aprox. 45 de km de țărmurile României și Ucrainei. În trecut a aparţinut românilor, însă a fost anexată de URSS după Al Doilea Război Mondial, în 1948. În prezent aparţine Ucrainei.

📍 În expunere se află şi două vitrine în care se află o carte realizată în spiritul enciclopedic al anilor 1700, cuprinzând descrieri de peşti, animale, plante şi minerale, şi un volum din lucrarea „Marea Neagră” publicat în 1941 de savantul GRIGORE ANTIPA.

♦️ Acestea fac parte din EX LIBRIS ANTIPA, un proiect realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti. 5 VOLUME valoroase, împrumutate temporar de la MUZEUL ANTIPA, care datează din secolele XVII – XX, sunt acum expuse în vitrine inserate în circuitul de vizitare al Muzeului Hărţilor.

(Va urma)

 

#StaiacasaRo #stayathome #StamAcasa #Staiacasa

Details

Start:
1 mai, 2020
End:
15 mai, 2020
Event Categories:
, ,

Organizer

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
View Organizer Website