Goleşti: simpozionul judeţean cu tema: Istorie şi oportunitate – naţiunea română

 

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, organizează vineri, 10 mai 2013, orele 1100, în Sala de Conferinţe, simpozionul judeţean cu tema: Istorie şi oportunitate – naţiunea română.

 

Realitatea este că poporul român şi-a păstrat identitatea lingvistică şi spirituală, deşi asuprit şi împărţit între neamuri deosebite. Un popor care, în mai puţin de o jumătate de veac, a izbutit să-şi creeze o limbă literară şi filosofică şi o literatură întru nimic inferioară vecinilor săi civilizaţi. Un popor a cărui fertilitate folclorică a dominat în tot Evul Mediu şi în timpurile premoderne întreaga Peninsulă Balcanică şi care a realizat cele mai frumoase tipuri de legende care au circulat în Europa de răsărit timp de veacuri. (Mircea Eliade, România în eternitate)

 

Obiectivul acestei manifestări îl reprezintă preocuparea instituţiei noastre de a aduce în actualitate naţiunea română, de prea multe ori agresată de-a lungul istoriei sale. Poporul român, deşi strivit de interesele marilor imperii europene, a avut puterea şi inteligenţa necesară să renască şi să-şi ocupe un loc binemeritat între statele lumii.

Din sumarul lucrărilor ce vor fi susţinute în cadrul simpozionului,

menţionăm:

· Conjunctura politică internaţională în perioada unirii Principatelor Române – 1859;

· Contextul politic internaţional în perioada unirii de la 1 decembrie 1918;

· Prima unire a tuturor românilor – 1600.

La eveniment, vor participa specialişti ai Muzeului Goleşti, profesori şi elevi de la colegiile liceale naţionale: Zinca Golescu şi I.C. Brătianu – Piteşti, de la Liceul Tehnologic Ion Mincu – Piteşti, precum şi studenţi ai Facultăţii de Istorie, Universitatea – Piteşti.

Vă aşteptăm !

 

Director general,

Dr. Filofteia Pally

By |2013-05-09T09:19:57+00:00mai 9th, 2013|Goleşti, Muzee, Simpozion|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.