Goleşti: simpozionul județean cu tema: Despotismul luminat – Fanarioții

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti și Consiliului Judeţean Argeş organizează, în data de 16 martie 2017, orele 1200, simpozionul județean cu tema: Despotismul luminat – Fanarioții.

 

Primul domn fanariot al Țării Românești, Nicolae Mavrocordat, își va începe stăpânirea cu incendierea conacului familiei Golescu, în anul 1716, iar cel ce va pune capăt acestor abuzuri, Tudor Vladimirescu, își va petrece ultimele zile de libertate tot la Golești, în luna Mai 1821.

Perioada marilor dragomani, din cartierul Fanar al Istanbulului, începe în anul 1711, în Moldova și 1716, în Țara Românească și va dura până în 1821. Domnia fanarioților a fost, timp de peste 100 de ani, un amestec de legi, profund reformatoare, de influență occidentală, dar și de jafuri teribile, specifice practicilor orientale. Acest lucru l-a făcut pe Nicolae Iorga să numească perioada: Despotismul Luminat.

În cadrul evenimentului vom încerca să surprindem câteva aspecte de viață cotidiană și politico-administrativă ale acelor timpuri.

Obiectivul evenimentului este acela de a aduce, în actualitate, o pagină controversată și mai puțin cunoscută a istoriei noastre, precum și faptul că fanarioții încep și se sfârșesc la Golești.

La eveniment vor participa specialiști de la Muzeul Golești, precum și elevi şi dascăli de la C.N. Zinca Golescu – Pitești.

Vă aşteptăm !

Manager,

Iustin Dejanu

Să aveți o zi frumoasă !

Biroul de presă al Muzeului Golești

Muzeul Golesti

Goleşti: simpozionul tematic Dragobetele – Sărbătoarea dragostei la români

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează joi, 23 februarie 2017, la orele 1200, simpozionul tematic Dragobetele – Sărbătoarea dragostei la români.

Dragobetele, cunoscut şi sub numele de Cap de Primăvară, este consemnat de tradiţie ca fiind un tânăr frumos, protector al iubirii şi al îndrăgostiţilor. Această sărbătoare reprezintă, printre altele, reflecția străvechilor comunități românești, raționale și capabile să contopească trăiri sufletești profunde, așa cum este iubirea, cu ritualurile agrare de la începutul primăverii.

Anul acesta avem oaspeți speciali. De dincolo de munți și de dincolo de timp, Baba Dochia și faimosul ei fiu, frumosul Dragobete, au poposit la Muzeul Golești pentru a asculta poveștile de iubire, povestirile și mărturiile de dragoste ale elevilor sosiți de la cele două colegii. Cea mai frumoasă poveste care va reuși să încălzească sufletul Babei Dochia și va sensibiliza inimile celor prezenți va fi premiată cu un premiu special și de neuitat adus chiar de Baba Dochia și de fiul ei Dragobete, căci la Muzeul Golești se țes cele mai frumoase povești de dragoste.

Sărbătorirea Dragobetelui va avea loc în sala de conferințe a Muzeului Golești, unde vor participa liceeni și profesori de la C.N. Zinca Golescu și C.N. Alexandru Odobescu din Pitești, precum și muzeografi ai instituției noastre.

Vă aşteptăm !

Manager,

Iustin Dejanu

Goleşti: programul educaţional pentru grădiniţe şi şcoli: Te uită cum ninge, decembre !, 8 – 16 decembrie 2016

conac-vara-golesti_thumb.jpg

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează, în perioada 8 – 16 decembrie 2016, ediţia a VI-a a programului educaţional pentru grădiniţe şi şcoli: Te uită cum ninge, decembre !

În cadrul acestuia, se vor desfăşura două ateliere de meşteşuguri tradiţionale: Masca populară şi Decoraţiuni pentru bradul de Crăciun, coordonate de restauratoarea Malvine Mocenco. Lumea magică a poveştilor româneşti va prinde, astfel, viaţă prin creaţiile micilor meşteri care vor realiza, cu pricepere şi talent, măşti inspirate din mitologia românească, precum şi ornamente pentru pomul de Crăciun. Atât măştile, cât şi ornamentele vor fi realizate în tehnicile tradiţionale (ţesut, cusut) şi confecţionate doar din materiale naturale.

La aceste evenimente, dedicate sărbătorilor de iarnă, vor participa copii de la grădinițe și școli gimnaziale din județul Argeș.

Manager,

Iustin Dejanu

Să aveți o zi frumoasă !

Biroul de presă al Muzeului Golești

Muzeul Golesti

Goleşti: simpozionul județean cu tema Patrimoniul cultural naţional – trecut şi perspectivă

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează joi, 10 noiembrie 2016, la orele 1100, în Sala de Conferinţe, ediţia a V-a a simpozionului județean cu tema Patrimoniul cultural naţional – trecut şi perspectivă.

În contextul evoluţiei cultural–economice, eforturile de păstrare a tradiţiei naţionale trebuie să se concentreze asupra formelor autentice, fără a permite alterarea lor. În acest cadru, se înscrie şi activitatea de cercetare şi valorificare a patrimoniului muzeal, concretizată prin dezvăluirea unor repere semnificative pentru societate, fapte, locuri, stiluri de viaţă din epoci diverse.

Acordăm o importanţă deosebită cunoaşterii şi aplicării legislaţiei specifice de protejare a patrimoniului cultural naţional mobil, a monumentelor istorice, acestea fiind garanţii ale contribuţiei noastre la cultura universală.

Din sumarul lucrărilor care vor fi prezentate, menţionăm:

· Patrimoniul între refacere și restaurare;

· Cetatea Devei – incursiune în timp.

 

La eveniment vor participa specialişti de la Muzeul Golești și Muzeul Județean Argeș, studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, din cadrul Universităţii Piteşti, elevi de la C.N. Zinca Golescu – Piteşti, precum și de la C.T. Dimitrie Dima – Pitești.

Manager interimar,

Iustin Dejanu

Goleşti: evenimentul cultural Cunoaște, respectă și protejează patrimoniul cultural!, vineri, 16 septembrie 2016, începând cu orele 11

conac-vara-golesti.jpg

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează vineri, 16 septembrie 2016, începând cu orele 1100, în cadrul programului educational Zilele europene ale patrimoniului, ediţia a XXIV-a, evenimentul cultural Cunoaște, respectă și protejează patrimoniul cultural!

La această acțiune, vor participa copii, elevi, cadre didactice, oficialități și localnici din orașul Ștefănești, zonele: Golești, Ciocănești, Viișoara, Vrănești, Văleni Podgoria, Gorganu și Râncăciov.

Aceștia vor fi informați despre importanța istorică, memorială, etnografică și folclorică a patrimoniului cultural.

Dezbaterile vor avea loc în spațiile expoziționale ale instituției noastre și vor avea ca subiecte:

– Ce însemnă patrimoniu cultural?

– De ce este important acest patrimoniu pentru societate?

– Ce măsuri trebuie luate pentru a respecta și proteja acest patrimoniu?

– Cum valorificăm patrimoniul cultural?

– Care este viziunea unor state europene asupra patrimoniului cultural?

Manager interimar,

Iustin Dejanu

Goleşti: Ziua iei românești, vineri, 24 iunie 2016

conac-vara-golesti_thumb.jpg

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituție subordonată Consiliului Judeţean Argeş, organizează vineri, 24 iunie 2016, Ziua iei românești.

Argeșul este un veritabil tezaur de valori materiale si spirituale, pe care puține alte zone românești îl pot egala.

În satul românesc, de altădată, haina îl făcea cunoscut pe om după un cod riguros; costumul se schimba odată cu vârsta și transmitea informații despre situația materială și starea civilă. El a reprezentat o autentică marcă socială, materială și culturală, simbolurile acestuia asociindu-se cu alte elemente de tradiție ale comunităților rurale.

De-a lungul istoriei naționale, portul popular a fost susținut și pus în valoare de distinse doamne aparținând familiilor nobile din România: Casa Regală, Goleștii, Brătienii – doamne care au purtat costumul național la evenimente importante, care au colecționat și, ulterior, au donat aceste valori primelor muzee etnografice românești.

ZIUA IEI ROMÂNEȘTI este mai mult decât o reiterare a prețuirii de rang aristocratic, este un ecou contemporan de demnitate națională pe care îl datorăm cu toții.

Omagiul iei românești va consta în această zi, 24 iunie 2016, prin veșmântul original și artistic, purtat cu respect și recunoștință de către personalul feminin al muzeului.

Vă invităm, doamnelor și domnișoarelor, să vă alăturați acestei sărbători, venind la Muzeul Golești, îmbrăcate în ia tradițională.

Porțile muzeului nostru vor fi larg deschise pentru Sărbătoarea Iei Românești.

Vă așteptăm cu drag !

Director general,

Dr. Filofteia Pally

Să aveți o zi frumoasă !

Biroul de presă al Muzeului Golești

Goleşti: expoziția temporară itinerantă de pictură internațională, Imaginea culturilor tradiționale în lume, în viziunea copiilor, 17 mai – 17 septembrie 2016

ConaculGolestilor.jpg

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituție subordonată Consiliul Judeţean Argeş, în colaborare cu Muzeul Olteniei Craiova organizează, în perioada 17 mai – 17 septembrie 2016, expoziția temporară itinerantă de pictură internațională, Imaginea culturilor tradiționale în lume, în viziunea copiilor.

În anul 2010, colectivul științific al Muzeului Golești, în colaborare cu pictorița Elena Stoica, coordonatoarea cercului de pictură Culoare şi vis din Corbeni – Argeş, au pus bazele unui concurs internaţional de pictură cu tematică etnografică pentru copii şi tineri, din lumea întreagă. Prin performanţele deosebite pe care le-a consemnat, această competiție a devenit o manifestare constantă a Muzeului de la Goleşti, a generat noi ediţii anuale cu teme diverse și a adus, în competiție, peste 4000 de picturi, din 38 de țări.

Temele propuse și parcurse până acum au fost următoarele: Costumul tradițional din țara mea, Arhitectura tradițională din țara mea, Nunta tradițională din țara mea, Mijloace tradiționale de transport din țara mea, Ocupații tradiționale din țara mea . În anul 2016, a fost inițiată a VI-a ediție, Anotimpuri și tradiții din țara mea, ce se va finaliza, cu decernarea premiilor, la finele lunii august a.c.

Cele mai bune 200 de lucrări, realizate de micuții artiști și premiate, de-a lungul anilor, de un juriu format din pictori, critici de artă, profesori și muzeografi, vor face obiectul acestei expoziții.

Vernisajul va avea loc în data 17.05.2016, orele 12.00, în sala de la parterul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.

Director general

Dr. Filofteia Pally

Biroul de presă al Muzeului Golesti

www.muzeulgolesti.ro

www.facebook.com/Muzeul Golesti

Goleşti: atelierul de creaţie mărţişoare cu tema: Mărţişorul satului, mărţişorul oraşului

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, organizează în perioada 25–26 februarie 2016, în Sala de Conferințe, ediția a IV-a a atelierului de creaţie mărţişoare cu tema: Mărţişorul satului, mărţişorul oraşului. Daruri pentru ziua mamei

Unele legende consemnează că firul Mărţişorului, o funie de 365 sau 366 de zile, a fost tors de Baba Dochia în timp ce ducea oile la munte. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul primăverii la naşterea anului agrar.

Acţiunea se înscrie în categoria manifestărilor culturale consacrate tradiţiilor româneşti, instituţia noastră fiind gazda şi sursa de documentare a micilor creatori de mărţişoare. Pentru confecţionarea mărţişoarelor, se vor folosi doar produse naturale (boabe de porumb, fasole, grâu, flori presate ş.a.) şi materiale textile ecologice (câlţi, lână, pânză de in).

La ediţia din acest an a atelierului, coordonat de restauratoarea Malvine Mocenco, vor participa 160 de elevi şi cadre didactice de la școli și grădinițe din județul Argeș.

Cele mai ingenioase mărţişoare vor fi premiate şi, ulterior, etalate într-o expoziţie temporară care va putea fi vizitată până la 15 martie a.c.

Vă aşteptăm !

Director general,

Dr. Filofteia Pally

Să aveți o zi frumoasă !

Biroul de presă al Muzeului Golești

www.muzeulgolesti.ro

facebook.com/Muzeul Golesti

facebook.com/Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti

Goleşti: simpozionul judeţean cu tema: Mica Unire şi Goleştii, eveniment dedicat aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează joi, 21 ianuarie 2016, la orele 1200, în sala de conferinţe, simpozionul judeţean cu tema: Mica Unire şi Goleştii, eveniment dedicat aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aşteaptă de atât de mult timp, afirma Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitor al acestui deosebit eveniment istoric.

În timpul prielnic unei activităţi de oameni politici şi de stat, revoluţionarii Goleşti au săvârşit opera înaintaşilor lor străluciţi, luptând pentru împlinirea idealului secular al naţiunii române – realizarea unităţii statale.

Din sumarul lucrărilor ce vor fi prezentate, precizăm:

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza;

Realizarea României moderne;

Semnificatia Unirii şi contextul politic extern;

• Goleştii şi Unirea din 1859;

 

La eveniment, vor participa specialişti ai Muzeului Goleşti, cadre didactice și elevi de la C.N.L. Zinca Golescu – Pitești, Liceul Teoretic Ion Mihalache – Topoloveni, reprezentanţi ai Cercului Militar Piteşti, Asociaţia Judeţeană Argeş Basarab I a Cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Argeş.

La finalul manifestării, în faţa conacului Goleştilor, toţi participanţii vor da mână cu mână, jucând Hora Unirii.

Director general,

Dr. Filofteia Pally

Biroul de presă al Muzeului Golești

www.muzeulgolesti.ro

facebook.com/Muzeul Golesti

facebook.com/Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti

Goleşti: tabăra de pictură Arta icoanelor pe sticlă, sub coordonarea meşterului popular, Elena Băniceru

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează, în perioada 27 iulie – 7 august 2015, în cadrul programului cultural – educaţional Vacanţa de vară…la ţară ! tabăra de pictură Arta icoanelor pe sticlă, ediţia a V-a, sub coordonarea meşterului popular, Elena Băniceru.

Arta pictării icoanelor pe sticlă este cu atât mai frumoasă și interesantă cu cât rafinamentul artistului se îmbină cu fragilitatea suportului. Încărcate de lumină și, parcă, însuflețite de sentimente, aceste creații pătrunse de har exprimă gravitate sacră, blândețe și înțelepciune izvorâte din sufletul țăranului român.

Dintotdeauna, iconarii au surprins în picturile lor chipuri și personaje familiare, scene și motive tradiționale; toate acestea, împreună, le-au transformat în veritabile documente artistice și religioase care se dovedesc, în continuare, necesare în cultura românilor creștin-ortodocși.

La atelierul de icoane pe sticlă vor participa elevi de la şcoli şi grădiniţe din judeţul Argeş. Deschiderea va avea loc luni, 27 iulie, a.c., la orele 10 00, în parcul domeniului Goleşti.

Director general,

Dr. Filofteia Pally

 

Muzeul Golesti

Istoricul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti

muzeulgolesti.ro

www.facebook.com/Muzeul Golesti

www.facebook.com/Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti

tel:0248 266 364

fax: 0248 265 148

e-mail: [email protected]