Hârlău: Sub semnul Soarelui. Arta populară a lemnului

Expoziţia temporară

„Sub semnul Soarelui. Arta populară a lemnului”

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează la Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău, în perioada 22 decembrie 2015 – 24 ianuarie 2016, expoziţia temporară „Sub semnul Soarelui. Arta populară a lemnului”.

Aceasta îşi propune să prezinte publicului bunuri de patrimoniu din colecţia Muzeului Etnografic al Moldovei, care ilustrează varietatea motivelor solare din ornamentica tradiţională (rozetă, cerc, cruce înscrisă în cerc, romburi) şi diferitele tehnici de prelucrare a lemnului (crestare, cioplire, sculptare, pirogravare).

Vernisajul va avea loc marţi, 22 decembrie 2015, la ora 12.30, data solstițiului de iarnă, fiind aleasă de organizatori pentru a readuce în atenția publicului contemporan existenţa, odinioară, a unui străvechi cult solar, context în care se înscriau gesturile şi actele realizate de omul arhaic pentru a ajuta astrul să treacă de cea mai lungă noapte a anului.

 

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Şef birou relaţii publice,

Dr. Coralia Costaş

Gabriela Lazar

Biroul Relatii Publice

Complexul Muzeal National MOLDOVA Iasi

Hîrlău: expoziţia temporară Meşteşugul pierdut. Ceramica în rituri funerare, vineri, 27 februarie 2015

Expoziţia temporară

Meşteşugul pierdut. Ceramica în rituri funerare

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează la Muzeul Viei şi Vinului din Hîrlău, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Societatea Culturală „Petru Rareş” din Hîrlău, expoziţia temporară Meşteşugul pierdut. Ceramica în rituri funerare. Vernisajul va avea loc vineri, 27 februarie 2015, ora 12.00, iar expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 19 aprilie 2015. Curatorul expoziţiei este Ovidiu Focşa, muzeograf în cadrul instituţiei ieşene.

Valorificând obiecte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, expoziţia surprinde implicarea meşteşugului olăritului în practicile ritual-ceremoniale legate de cultul morţilor, încă bine reprezentate în civilizaţia tradiţională. Ceramica tradiţională de Moşi va fi prezentată publicului prin obiecte pe care meşterii olari le realizau altădată special pentru zilele de pomenire a morţilor. Valoarea acestor piese de patrimoniu este dată şi de modul arhaic de ornamentare (pictarea cu var, aplicat cu paiul sau cu trestia).

Demersul expoziţional urmăreşte evidenţierea rezultatelor muncii de cercetare a patrimoniului etnografic din perspectiva datinilor şi obiceiurilor funerare şi post-funerare, prezente preponderent în societatea tradiţională în perioada postului Paştelui.

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Şef birou relaţii publice,

Dr. Coralia Costaş

Gabriela Lazar

Relatii Publice

Complexul Muzeal National MOLDOVA Iasi

Hârlău: Zilele Muzeului Viei și Vinului Hârlău

„Zilele Muzeului Viei și Vinului Hârlău”

 

Harlau_Afis manifestari Harlau 2013_2

 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași, Primăria Hârlău și Fundația Culturală Artex organizează „Zilele Muzeului Viei și Vinului Hârlău”.

Evenimentul va avea loc în perioada 26 – 27 octombrie 2013, la Muzeul Viei și Vinului din Moldova, Hârlău, str. Logofăt Tăutu nr. 7 și va include: spectacolul muzical – coregrafic intitulat „Rapsodiile toamnei”, susținut de ansamblul folcloric al Liceului Tehnologic „Petru I Mușat” din Hârlău, coregrafia Viorel Vatamaniuc și Gabriela Sandu; lansarea volumelor „Fiii Bahloviei”, vol. III și „Vinul, fenomen de cultură și spiritualitate”, autor Paul Iancu; prezentarea vinurilor podgoriei Bucium, susținută de oenolog ing. Ilie Ciomaga.

Publicul este invitat să admire talentul şi măiestria artiştilor populari din Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău, ce vor face demonstrații practice pe toată durata manifestării.

Director General,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Hârlău: Expoziția „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă”

Comunicat de presă

Expoziția „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă”

la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău

Complexul Muzeal Național MOLDOVA Iași, în parteneriat cu Fundația Culturală Artex, anunță expoziția temporară „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă” , organizată la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, în perioada 8 februarie – 8 martie 2013. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 8 februarie 2013, ora 12.00, la sediul Muzeului Viei și Vinului din strada Logofat Tăutu nr. 7, Hârlău, jud.Iași.

 

Evenimentul are rolul de a continua activitățile de promovare a instituției muzeale, desfășurate în cadrul proiectului „Muzeul Viei și Vinului din Hârlău – tradiție și continuitate” derulat de Fundația Culturală Artex și în care Complexul Muzeal Național MOLDOVA Iași a participat în calitate de partener. Proiectul, selectat în cadrul Programului Operaţional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2007-2013, s-a desfășurat în perioada iulie 2011 – martie 2012 și a urmărit consolidarea turismului în județul Iași și valorificarea potențialului turistic al localitații Hârlău prin aducerea în prim plan a Muzeului Viei și Vinului.

Expoziţia „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă” va etala o serie de vase folosite cu precădere în cadrul obiceiurilor de nuntă din mai multe zone ale țării. Dată fiind provenienţa lor – localitățile Oboga şi Româna din Olt, Hurez şi Vlădeşti din Vâlcea, Şimian din Mehedinţi, Găleşoaia şi Gorgova din Gorj, Jupâneşti din Timiş şi Vama din Satu Mare – obiectele ceramice prezentate nu și-au găsit locul în expoziţa permanentă a muzeului, a cărei tematică este axată pe zonele etnografice ale Moldovei.

„Ulcioarele şi ploştile de nuntă sunt cele mai frumoase obiecte lucrate în lut, cu ornamente specifice, întotdeauna smălţuite, pentru a da un plus de farmec şi frumuseţe momentului solemn ce marchează trecerea şi intrarea tinerilor căsătoriţi într-o altă stare. Datorită importanţei pe care o au în marcarea unor importante praguri temporale din viaţa omului, muzeografii ieşeni au îmbogăţit de-a lungul timpului patrimoniul muzeului cu asemenea vase, astfel că, în prezent, dispunem de o valoroasă colecţie de ulcioare, ce poate fi valorificată prin activităţi specifice: expoziţii temporare, permanente, cataloage de colecţie”, declară Victor Munteanu, șeful Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Muzeul Viei și Vinului din Hârlău este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere repere din cultura vieții tradiționale românești din zona Hâ rlăului.

Prin expoziția sa de obiecte etnografice și tehnică populară, precum și prin concepția de prezentare, instituția propune publicului imaginea unui muzeu viu și mereu tânăr, unde tradiția populară din zona Hârlău există și se transmite prin viu grai.

Informații suplimentare pot fi obținute de la Victor MUNTEANU, șef al Muzeului Etnografic al Moldovei, telefon: 0757 025 053; 0722 552 228, email: [email protected] și respectiv de la Bogdan COSTACHE, Manager de proiect, Fundația Culturală Artex, telefon: 0730 030 808, email: [email protected]

Vă așteptăm!

Director General, Dr. Lăcrămioara Stratulat

Șef birou relații publice, Dr. Coralia Costaș

Hârlău: manifestarea interactivă „Ceramică neagră de Poiana – Deleni. Trecut și prezent”

CERAMICĂ NEAGRĂ DE POIANA DELENI. TRECUT ȘI PREZENT

Manifestare interactivă

22 septembrie 2012

 

           

Sambătă, 22 septembrie 2012, de la ora 11.00, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași Muzeul Etnografic al Moldovei, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național Iași, Primăria comunei Deleni, organizează la Muzeul Viei și Vinului Hârlău, manifestarea interactivă „Ceramică neagră de Poiana Deleni. Trecut și prezent”.

Acțiunea face parte din suita evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. În România, Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate sub egida Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, tema din acest an fiind „Meșteșuguri tradiționale contribuția acestora la conservarea patrimoniului cultural”.

Muzeul Viei și Vinului din Hârlău va fi cu această ocazie, gazdă primitoare pentru toți cei care vor dori să cunoască tainele ceramicii negre dintr-un vechi centru de olărit, Poiana-Deleni. Meșterul olar Gheorghe Andrei va familiariza copiii din Hârlău și din satele învecinate cu universul magic al formelor ceramice, prin intermediul demonstrațiilor cu roata olarului. Lăptărețe, oale de sarmale, chiupuri, căni și ulcioare pentru vin, moșoaice, aflate în expoziția organizată cu acest prilej, vor fi modele pentru copii, în încercarea de a-i iniția în tainele olăritului, meșteșug  practicat în satul Poieni, comuna Deleni, de secole. Ceramica neagră din această zona este caracterizată de prezența picturii albe pe vase, realizată prin încrustare cu pastă de var, tehnică ce va putea fi exersată de copii, sub îndrumarea meșterului Gheorghe Andrei, a ucenicilor săi și a muzeografilor.

Expoziția, ce cuprinde obiecte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, precum și alte momente speciale, vor fi prezentate de muzeografii Paul Iancu și Ovidiu Focșa.

Vă așteptăm, sâmbătă, 22 septembrie 2012, de la ora 11.00, la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, accesul publicului fiind gratuit în această zi.

 

 

Director General, Dr. Lăcrămioara Stratulat

Biroul Relații Publice, Dr. Tamilia Marin

Hârlău: expoziția ,,Munca”

 

Afis-Harlau

Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, organizează la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, în perioada 27 aprilie – 3 iunie 2012, expoziția ,,Munca”.

Expoziția este parte integrantă a Proiectului 8/10, demarat în 2010, prin care se urmărește valorificarea inedită a patrimoniului de gravură a Muzeului de Artă Iași, printr-o serie expozițională tematică. Au fost deja prezentate expozițiile „În sat”, în 2012, iar în anul următor, „În oraș”.

Prin varietatea stilistică, caracteristică fiecărei tehnici de imprimare, expoziţia „Munca” propune, imagistic, un studiu al creației artistice din perioada anilor 1960 – 1990.

Munca, pornind de la semnificația largă a termenului, a fost unul din subiectele impuse şi tratate în mod predilect de către artiştii români din această perioadă. În cadrul expoziției sunt expuse lucrări ale unor artiști români care s-au regăsit și în expozițiile anterioare, dar o mare parte a lucrărilor prezentate ilustrează comanda socială din artă, specifică stilului proletcultist al epocii.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 27 aprilie 2012, ora 12.00 la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, str. Logofăt Tăutu, nr. 7.

Director General, Dr. Lăcrămioara Stratulat

Șef Departament Relații Publice, Dr. Tamilia Marin

Hârlău: expoziția de gravură ,,În oraș II”

Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național “Moldova” organizează la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, în perioada 21 octombrie – 12 noiembrie 2011, expoziția de gravură ,,În oraș II”, continuând proiectul expozițional demarat în luna mai.

Vernisajul va avea loc vineri, 21 octombrie 2011, ora 12.00 la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău.

Expoziția prezintă publicului o selecție de lucrări din colecția de patrimoniu a Muzeului de Artă Iași, semnate de artiști reprezentativi ai graficii românești: Ethel Lucacs -Băiaș, Vasile Celmare, Fred Micoș, Ladislau Feszt, Ileana Micodin, Ion Panaitescu, Ferdinand Mazanek ș.a., precum și o litografie aparținând artistului francez Maurice Utrillo.

Director General,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Hârlău: 5 ani de la inaugurarea Muzeului Viei și Vinului din Hârlău

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” aniversează 5 ani de la inaugurarea Muzeului Viei și Vinului din Hârlău. Cu acest prilej, miercuri, 20 iulie, cu începere de la orele 10.00, la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, vor avea loc următoarele manifestări:

– Vernisajul expoziției Culorile vieții – artist plastic Maria Vătăjița

– Lansarea cărții Fii Bahloviei – autor Paul Iancu

– Inaugurarea și sfințirea Troiței amplasate în parcul muzeului.

Moderatorii evenimentului vor fi Victor Munteanu, șeful Muzeului Etnografic al Moldovei, și Paul Iancu, muzeograf.

Vă așteptăm!

 

 

Director General, Dr. Lăcrămioara Stratulat

Dep. Relații publice, Dr. Coralia Costaș

Hârlău: Expoziția de gravură „În oraș”

Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național “Moldova” organizează la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, în perioada 18 mai – 18 iunie 2011, expoziția de gravură ,,În oraș”, continuând un proiect expozițional demarat anul trecut.

Vernisajul expoziției de gravură ,,În oraș” va avea loc miercuri, 18 mai 2011, orele 13.00 la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, marcând Ziua Internațională a Muzeelor. Cu acest prilej, intrarea tuturor vizitatorilor este gratuită.

Expoziția propune publicului o incursiune în universul citadin românesc, prezentând o selecție de 24 de lucrări de gravură din colecția de patrimoniu a Muzeului de Artă Iași, lucrări semnate de artişti români din sfera graficii româneşti – Arthur Mendel, Alexandru Ionescu – Iași, Sabin Popp, Ştefan Popescu, Francisc Şirato, Laszlo Feszt, Ion State ş.a., la care se adaugă o litografie document semnată de artistul francez al secolului al XIX- lea, Auguste Raffet.

Parteneri media: Radio Iaşi, TVR Iaşi, Ziarul de Iași, IasiFun, Evenimentul, Inoras.ro, laiasi.ro, culturainiasi.ro, CiTV , IasiLive.ro.

Director General,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Departament Relații Publice

Dr. Coralia Costaș