Iași: Sub cupola artei instrumentale şi vocale Ediția a VI-a, 22-23 iunie 2017

În perioada 22-23 iunie 2017 se va desfăşura la Muzeul Unirii Iaşi, începând cu ora 16:00, cea de a VI-a ediţie a proiectului național „Sub cupola artei instrumentale şi vocale” .
Anul acesta suntem onoraţi să îi avem invitaţi pe Vasile Filimon, solist al Operei Naţionale Române Iaşi, Ovidiu Lazăr, regizor artistic la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, actorul Petru Ciubotaru (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi), mezzosoprana Laura Magdalena Scripcaru (Solistă a Operei Naţionale Române Iaşi), prof. univ. dr. Eugenia Maria Paşca (Universitatea Naţională de Arte
„G. Enescu” Iaşi), maestru corepetitor Adina Alupei (Opera Naţională Română Iaşi), artist liric Mădălina Morariu (Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi) și studenţii Lupu Răzvan şi Toboş Eugen (chitară).
Joi, 22 iunie, ora 16, la Muzeul „Unirii” Iaşi, va avea loc evenimentul „55 de ani de activitate artistică și didactică ”. Invitat special Vasile Filimon, solist al Operei Naţionale Române Iaşi. Prezintă prof. univ. dr. Lăcrămioara Naie și prof. univ. dr. Eugenia Maria Paşca (Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi). Momentele artistice vor fi interpretate de Laura Magdalena Scripcaru (Solistă a Operei Naţionale Române Iaşi), Mădălina Morariu (artist liric la Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi) și maestru corepetitor Adina Alupei (Opera Naţională Română Iaşi).


Vineri, 23 iunie, ora 16, la Muzeul “Unirii” Iaşi, va avea loc evenimentul „Arte regizorală în 30 de file de poveste…”. Invitat special Ovidiu Lazăr, regizor artistic la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Prezintă actorul Petru Ciubotaru (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi) și prof. univ. dr. Lăcrămioara Naie. Momente artistice vor fi interpretate destudenţii Lupu Răzvan şi Toboş Eugen (chitară). În program lucrări de I. Albeniz și A Piazzolla.
Proiectul se bucură de reîntâlnirea elitelor culturale ale oraşului, artişti consacraţi, profesori, şi împletirea momentelor artistice camerale cu povestiri şi evocări din trecuturile lor, totul „în numele artei, sub semnul artei şi prin artă”.
Proiectul este iniţiat şi coordonat de prof. univ. dr. Lăcrămioara Naie, cu sprijinul Universitatăţii de Arte “George Enescu” Iaşi, în parteneriat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași şi Muzeul Unirii Iaşi.
Intrarea este liberă.

Iași: spectacolul de teatru senzorial „Complet alb”!

COMPLET NOU. COMPLET ALB

Asociația ARTES, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, anunță continuarea proiectului cu spectacolul de teatru senzorial „Complet alb”! După premierele desfășurate în Sala Mare a Consiliului Local (Palatul Roznovanu, imobil de importanță istorică pentru orașul Iași, care astăzi găzduiește sediul administrativ al municipalității), în zilele de 27 și 28 ianuarie a.c., proiectul a continuat cu o serie de 7 reprezentații programate în diverse locații din municipiul Iași, una dintre acestea fiind la Penitenciar, tocmai pentru a sublinia, o dată în plus, că adevărata libertate, chiar în constrângere, este o opțiune personală.

Următoarele spectacole din luna martie vor avea loc în Sala Mare Radu Beligan , a Ateneului din Iaşi, după cum urmează:

24 Martie 2017, vor fi două reprezentaţii programate de la ora 16:00 şi 19:00

25 Martie2017, vor fi alte două reprezentaţii programate de la ora 16:00 şi 19:00

Proiectul marchează o dublă premieră: pentru prima oară la noi în țară este pus în scenă un spectacol cu un scenariu după José Saramago. În plus, pentru ca universul ficțiunii din romanul „Eseu despre orbire” să ajungă cât mai bine la public, artiștii din proiectul COMPLET ALB au decis ca spectacolul să fie o experiență singulară, bazată pe senzorialitate.

Povestea unor oameni care orbesc pe neașteptate este redată publicului nu doar prin văz, prin imagine, ci și prin sunet, miros, atingere, spectatorii putând experimenta ei înșiși, legați la ochi, întâmplările inițiatice ale personajelor orbite de lumină. COMPLET ALB spune istoria unor oameni, ca noi toţi, care aleargă de colo-colo, preocupaţi, stresaţi, presaţi de iluzii; oameni care vieţuiesc, întinşi între amintiri şi proiecţia himerei de mâine. Ei bine, acestor oameni li se oferă darul orbirii, altfel spus, libertatea de a fi (cu) ei înşişi. Au şansa de a trăi în sfârşit, nu de a supravieţui, de a fi în prezent, responsabili 100%, perfect conştienţi. Iar ei… veţi vedea. Este o poveste spusă altfel decât în teatrul obişnuit, o poveste cu foi albe, dar nu complet!, pe care fiecare e invitat să-nceapă să-şi scrie prezentul, cu lumina vederii interioare.

Proiectul COMPLET ALB este beneficiar al fondurilor nerambursabile oferite de Primăria Municipiului Iași și a primit această finanțare grație singularității sale pe plan național.

COMPLET ALB

scenariu de Ana-Maria Nistor după José Saramago

concept și regie: Octavian Jighirgiu

distribuția: Andreea Darie, Alexandru Dobynciuc, Andreea Enciu, Ancuța Gutui, Ovidiu Ivan, Theodor Ivan, Cătălin Ștefan Mândru, Daniel Onoae

Muzică și sound design: Ana Teodora Popa, Teodor Maxim

Regie tehnică: Alexandru Amargheoalei

Concept video: Andrei Cozlac

Asistență video: Marian-Mina Mihai

Identitate vizuală: Rică Asanache

Fotografie: Vladimir Negru

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă, destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași

Iaşi: Programul de burse și rezidențe de cercetare științifică privind istoria și viaţa culturală a Iaşiului

wikipedia.org

wikipedia.org

BURSE ȘI REZIDENȚE DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ

LA MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE IAȘI

 

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în colaborare cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, lansează ediția a IV-a a Programului de burse și rezidențe de cercetare științifică privind istoria și viaţa culturală a Iaşiului.

Programul anual de burse și rezidențe își propune să stimuleze, la diferite nivele academice, investigația științifică pe un subiect legat de istoria culturală sau de sistemul cultural contemporan al Iașiului, în domeniile filologie, istorie, filosofie, sociologie, muzeologie, antropologie, economie, biblioteconomie, științe politice ș.a.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași oferă 4 burse și 4 rezidențe de cercetare, astfel:

· 2 burse de cercetare științifică „Junimea” pentru doctoranzi și cercetători, în valoare de 700 lei/proiect;

· 2 burse de performanță științifică „Junimea” pentru studenți și masteranzi, în valoare de 300 lei/proiect;

· 4 rezidențe de cercetare „Vasile Pogor” (cazare pe o perioadă de 1-4 săptămâni, pentru cercetători și doctoranzi).

Pentru depunerea proiectelor sunt eligibili studenți, masteranzi, doctoranzi și cercetători din România, Republica Moldova și Ucraina. Dosarul proiectului de cercetare trebuie să conțină Curriculum Vitae, titlul proiectului de cercetare, planul proiectului de cercetare de minim 2.000 de semne (pentru doctoranzi și cercetători), cuprinsul și un fragment de minim 5 pagini din lucrarea de licență sau dizertație (pentru studenți și masteranzi).

Beneficiarii burselor și rezidențelor de cercetare vor avea ca obligație elaborarea unui articol ştiinţific care va apărea în una din publicațiile Muzeului Național al Literaturii Române Iași sau susținerea unei conferințe sub egida MNLR Iași.

Perioada de înscriere se va derula între 6 martie și 1 mai 2017, iar transmiterea proiectului se va face electronic, la adresa de e-mail [email protected].

Evaluarea proiectelor se va realiza în perioada 2-3 mai 2017, iar rezultatele vor fi anunțate în data de 5 mai 2017 pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Până acum, peste 10 bursieri din România și Republica Moldova au beneficiat de programul MNLR Iași, iar rezultatele cercetării au fost publicate în revista „Dacia literară” și în Anuarul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

   Biroul de presă al MNLR Iași

   0747 879 017

Iași: Ultimele zile de vizitat expoziție cu Picasso, Masson, Breton, Arp la Casa Pogor

afis-expozitie

Vă reamintim că duminică, 26 februarie 2017, este ultima zi în care mai puteți vizita  la Muzeul „Vasile Pogor” expoziția cu ilustrațiile grafice originale realizate de Hans Arp, André Masson, Henri Matisse și Pablo Picasso  în jurul operelor lui Tristan Tzara.

Dadaismul a luat naștere în anul 1916, fiind un curent cultural şi artistic nonconformist, îndreptat împotriva rutinei în viaţă, gândire şi artă. Mișcarea avangardistă a fost condusă de Tristan Tzara. De-a lungul vieții sale, acesta a colaborat cu Hans Arp, Masson Andre, Henri Matisse și Pablo Picasso care au fost impresionați de noua propunere estetică a dadaismului și de viziunea lui Tristan Tzara.

Expoziția cuprinde un număr de 38 de opere originale, iar prețul biletului de vizitare este de 12 lei pentru adulți, respectiv 8 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Cu bine,

Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”

Partener expoziție

Iaşi: expoziţia naţională „Icoana – credinţă şi tradiţie”

c987a1b31fd3f1f08322280ca0954f48_xl

Institutul Naţional al Patrimoniului, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași și Palas Mall – Iași, organizează cea de-a II-a etapă a expoziţiei naţionale „Icoana – credinţă şi tradiţie”, ediția a III-a.

Prima etapă s-a desfășurat în perioada 15 decembrie 2016 – 16 ianuarie 2017 la București, în parteneriat cu Teatrul Național ”I.L.Caragiale” București.

Proiectul actual este și o modalitate de promovare a meşterilor iconari, păstrători ai acestui străvechi meşteşug artistic.

Expoziţia deschisă la Iași reunește o selecție dintre cele mai frumoase icoane pe sticlă şi pe lemn, lucrate de apreciați creatori populari din România, între care: laureatul titlului de Tezaur Uman Viu – Nicu Muntean, Maria Colhon, Daniela Turlea și Daniela Anca (Alba), Mihaela Bădescu, Paul-Tiberiu Botescu, Cecilia Florică Cişmaşu, Stela Costache, Fabian Gavriluţiu, Suzana Nicoleta Ilie, Maria Măciucă, Iulian Mîță, Cristina Pui (Bucureşti), Valentina Acasandrei, Gheorghe Ciobanu și Silvica Săcăleanu (Iași), Gabriela Arsene, Denisa Dănilă, Doina Fleșariu, Ioana Gruianu, Andrada Matei, Elena Popa, Andreea Sava, Maria Voicu (Ilfov), Nicolai Nestor (Prahova), Ana Negoiţă şi Ioana Negoiţă (Sibiu), Mioara Plopa-Comănescu (Vâlcea).

La Iași, vernisajul va avea loc joi, 19 ianuarie, ora 17.00, iar expoziția va fi deschisă în perioada 19 ianuarie – 6 februarie 2017, la Palas Mall – Sala Atrium.

Iași: expoziție arhitect Ștefan Balș

14560053_666796263495391_4249391575657424316_o

Institutul Național al Patrimoniului continuă în acest an ciclul de proiecte culturale ”Restauratori români”, finanțat de Uniunea Arhitecților din România din Fondul ”Timbrul Arhitecturii”.

”Restauratori români” își propune să evoce, să readucă în actualitate și să pună în valoare opera înaintașilor arhitecți, cu contribuții majore la dezvoltarea domeniului protecției și restaurării monumentelor istorice, care au activat în cadrul Comisiunii Monumentelor Istorice și al Direcției Monumentelor Istorice.

14570595_666796246828726_9080376839543706471_o

Cel mai recent proiect din acest ciclu este menit să evoce complexa activitate a arhitectului Ștefan Balș, cel care poate fi numit ”părintele școlii românești de restaurare”. În cele peste șase decenii de activitate, Ștefan Balș a restaurat mai mult de 50 de monumente și ansambluri istorice, este autorul a zeci de studii publicate în reviste de specialitate, a unor lucrări cu caracter monografic, a importante comunicări științifice și a format noi generații de arhitecți restauratori.

Proiectul cultural, care se desfășoară în perioada martie-noiembrie 2016, coordonator arh. Anca Filip, își propune cercetarea, reconsiderarea și punerea în valoare a operei lui Ștefan Balș, atât prin perspectiva practică cât și prin cea a discursului teoretic. Prin cercetarea, inventarierea și digitizarea bogatului fond documentar datorat arhitectului, proiectul va contribui și la salvgardarea și punerea în valoare a documentelor de arhitectură, care, printr-o largă promovare și difuzare va facilita accesul specialiștilor și a publicului larg interesat la arhiva de restaurare.

Între 7 și 16 octombrie, la Muzeul Unirii din Iași, veți putea vedea expoziția care prezintă opera arhitectului Ștefan Balș. Aceasta face parte din programul Simpozionului Internațional „Monumentul – tradiție și viitor”.

De pe data de 19 va putea fi văzută și la București

Iaşi: Expoziția ”Socializare și divertisment la 1900”

afis socializare 2016 web

Expoziția ”Socializare și divertisment la 1900”

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi vă invită să vizitați, începând de marți, 30 august 2016, o nouă expoziție, la Palatul Culturii. ”Socializare și divertisment la 1900” reunește piese din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, redând atmosfera sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.

Ca și celelalte expoziții deschise în această perioadă la Palatul Culturii, ”Socializare și divertisment la 1900” are caracter temporar. Urmând unui parcurs expozițional ce evidențiază atât istoricul edificiului cât și practicile militare din perioadele medievală și modernă, această nouă valorificare a patrimoniului muzeal își propune să aducă în atenția publicului și aspecte legate de viața socială, de cotidian, de manierele de petrecere a timpului liber.

Expoziția, ai cărei curatori sunt muzeografii Zamfira Pungă și Cătălin Pungă, poate fi vizitată cu biletul aferent Muzeului de Istorie a Moldovei (la prețul întreg de 16 lei, cu reducere 50% pentru pensionari, 75% pentru elevi și studenți, gratuit pentru elevii sub 18 ani, în vacanțele școlare).

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Şef birou Relaţii publice, proiecte, programe, marketing cultural

Dr. Coralia Costaş

Iași: Simpozionul Național „Istorie, cultură, patrimoniu”, 17-18 iunie 2016

simpozion-istorie-cultura-patrimoniu-e1466147888758

Simpozionul Național „Istorie, cultură, patrimoniu” a ajuns la ediția a IX-a

În perioada 17-18 iunie 2016 are loc Simpozionul Național „Istorie, cultură, patrimoniu”, ediția a IX-a, eveniment organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, sprijinit de Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Asociația „Patrimoniu pentru Comunitate” Iași.

Aflat la cea de-a IX-a ediție, evenimentul se bucură de participarea unor nume importante din mediul științific national și internațional. Anul acesta, 48 de specialiști în muzeologie, istorie, conservare și restaurare se vor reuni pentru a dezbate despre cultură și civilizație românească în context european, politici culturale, precum și despre conservarea și restaurarea valorilor de patrimoniu. Invitații vor susține comunicări la Muzeul „Vasile Pogor” (Iași), iar vizitele de documentare se vor realiza la Muzeul „Mihai Codreanu” și la punctele muzeale recent inaugurate de MNLR Iași, „Dimitrie Angherl (Miroslava), „Ionel Teodoreanu” (Golăiești/Medelni). Lucrările susținute de participanți vor fi publicate în cel de-al IX-lea volum al „Anuarului Muzeului Național al Literaturii Române Iași”, Editura Muzeelor Literare.

Deschiderea lucrărilor simpozionului va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 9:30, în holul „I.M. Melik” de la Muzeul „Vasile Pogor”, în prezența domnului Virgil Băbîi (Director al Direcției Județene pentru Cultură Iași). Moderatorul evenimentului va fi domnul Dan Jumară, coordonatorul simpozioniului.

Simpozionul Național „Istorie, cultură, patrimoniu” are drept scop stimularea funcţiei ştiinţifice şi de cercetare a muzeului, valorificarea științifică a patrimoniului cultural national şi contribuie la dezvoltarea profesională a specialiștilor.

Comitetul de organizare al simpozionului este format din Dan Jumară (coordonator), Iulian Pruteanu (secretar), Corina Irimiță, Andreea tacu, Georgiana Leșu (membri).

Detalii și programul complet al Simpozionului Național „Istorie, cultură, patrimoniu” se regăsesc pe pagina de Facebook a MNLR Iași.

Biroul de presă al MNLR Iași

0741 240 616

Iaşi: Sub cupola artei instrumentale şi vocale

0efb19d3-e3c4-47be-be81-da6e08da15cf

În perioada 16-17 iunie 2016 se va desfăşura la Muzeul Unirii Iaşi, începând cu ora 16:00, cea de a V-a ediţie a proiectului „Sub cupola artei instrumentale şi vocale” .
Anul acesta suntem onoraţi să îi avem invitaţi pe doamna Anda Tăbăcaru – Hogea – regizor artistic, conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, domnul Romeo Cozma – compozitor, interpret, prof. univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu”, doamna Daniela Vlad, realizator „Univers Muzical” la Radio Iași şi domnul prof. univ. dr. Gheorghe Duţică – muzicolog şi compozitor, alături de soprana Diana Bucur, solistă a Operei Naţionale Române Iaşi și maestru corepetitor Adina Alupei de la Opera Naţională Română Iaşi.

31cf7b3f-848f-437b-8f7d-8c8e27d0ea68
Joi, 16 iunie, ora 16, la Muzeul „Unirii” Iaşi, va avea loc evenimentul „Sculptând în timp…”. Invitat special Romeo Cozma – compozitor, interpret, prof. univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu”. Prezintă prof. univ. dr. Gheorghe Duţică. Momente artistice interpretate de Romeo Cozma, compozitor și interpret.

1e47cf07-3845-408c-bdb6-53dfd0a78254
Vineri, 17 iunie, ora 16, la Muzeul “Unirii” Iaşi, va avea loc evenimentul „Emotia spectacolului liric pe o filã de poveste…”. Invitat special Anda Tăbăcaru – Hogea – regizor artistic, conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Prezintă Daniela Vlad,realizator „Univers Muzical” la Radio Iași. Momente artistice interpretate de soprana Diana Bucur, solistă a Operei Naţionale Române Iaşi și maestru corepetitor Adina Alupei de la Opera Naţională Română Iaşi. În program lucrări de R. Leoncavallo, G. Verdi, Fr. Lehár, J. Strauss.
Proiectul se bucură de reîntâlnirea elitelor culturale ale oraşului, artişti consacraţi, profesori, şi împletirea momentelor artistice camerale cu povestiri şi evocări din trecuturile lor, totul „în numele artei, sub semnul artei şi prin artă”.
Proiectul este iniţiat şi coordonat de prof. univ. dr. Lăcrămioara Naie, cu sprijinul Universitatăţii de Arte “George Enescu” Iaşi şi Muzeului Unirii Iaşi.
Intrarea este liberă.

Iași: Deschiderea expoziţiei-eveniment „Aurul şi Argintul Antic al României” la Palatul Culturii din Iași

Deschiderea expoziţiei-eveniment

„Aurul şi Argintul Antic al României” la Palatul Culturii din Iași

Expoziţia-eveniment Aurul şi argintul antic al României va putea fi admirată în perioada 27 aprilie – 5 iunie 2016, la Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu 31 de muzee de profil din întreaga ţară, între care şi instituţia gazdă, expoziţia reuneşte peste 1000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României.
„Aurul şi Argintul Antic al României” reprezintă cel mai important proiect expoziţional realizat în România în ultimii 25 de ani, destinat publicului din toate provinciile istorice. Realizat sub egida Ministerului Culturii, de către Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee de arheologie şi istorie din ţară, proiectul este original atât prin maniera de abordare a problematicii istorice, cât şi prin asocierea inedită a celor mai frumoase piese din colecţiile instituţiilor participante.
Concepută ca un spaţiu de comunicare şi (re)descoperire a unei multitudini de istorii din trecutul României, expoziţia „Aurul şi Argintul Antic al României” oferă vizitatorului contemporan o impresionantă incursiune istorică, într-o perioadă de peste 6.000 de ani, cuprinsă între Eneolitic şi Antichitatea Târzie  (mileniul al V-lea î.H. – secolul al VII-lea d.H.), și pune în valoare capodopere ale orfevrăriei preistorice și antice de pe teritoriul României, un patrimoniu provenit din descoperirile arheologice ale ultimelor două secole.
Aparent inalterabile, de o frumuseţe aparte, încărcate cu profunde şi multiple calităţi şi sensuri simbolice, exponatele proiectului „Aurul şi Argintul Antic al României” se numără printre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al ţării noastre, multe unice în Europa şi în lume. Vizitatorul are astfel ocazia de a surprinde valoarea intrinsecă a materialului, măiestria execuției, plurivalența artefactelor şi paleta amplă a semnificațiilor.
Insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, bogăţie sau pur şi simplu podoabă – acestea sunt doar câteva dintre sensurile pe care le pot concentra piesele din metale preţioase. De-a lungul timpului, în slujba evidenţierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnică, îndemânare şi imaginaţie, care au condus şi către o mare diversitate formală. Printre artefactele prezentate există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă, cât şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios. Figurinele antropomorfe din Eneolitic erau decupate dintr-o foaie metalică sau, mai târziu, unii cercei din perioada romană erau lucraţi dintr-o singură sârmă de aur meşteşugit îndoită şi răsucită. La celălalt capăt al spectrului se află piese precum diadema de la Buneşti-Avereşti, în care siluetele animalelor fantastice şi formele florale elaborate se îmbinau iniţial cu accentele de culoare conferite de incrustaţiile cu email sau pastă de sticlă. În aceeaşi categorie pot fi incluse şi unele dintre piesele tezaurului de la Pietroasa, gândite să pună în valoare efectele cromatice ale combinaţiei dintre strălucirea multicoloră a pietrelor preţioase şi cea a aurului. Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite stau piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria.
Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași contribuie la proiectul „Aurul şi Argintul Antic al României” cu piese provenite dintr-unul din tezaurele cu monedă romană descoperite la Muncelu de Sus (jud. Iași) și cu obiecte de podoabă de la Poiana (Galați) și Trușești (jud. Botoșani).
Relaţia dintre ipostazele metalului preţios şi universul material al diferitelor epoci şi perioade istorice este surprinsă, într-o anumită măsură, și prin redarea contextelor din care au fost selectate piesele din aur şi argint. Sub titulatura „Aurul, argintul și diversitatea universului material”, Muzeul de Istorie a Moldovei integrează în expoziție și alte piese dintre care amintim inventarul mormântului scitic de la Pocreaca (jud. Iași) și artefacte provenite din necropole ale culturii Sântana de Mureș-Cerneahov, de exemplu celebra fusaiolă cu scriere runică de la Lețcani.
Muzeul Naţional de Istorie a României a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013 și, până în prezent, expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu-Gheorghe, Buzău, Craiova, ajungând acum la Iaşi. Cu acest prilej, organizatorii au realizat un catalog spectaculos, generos ilustrat, conţinând peste 700 de pagini în care sunt incluse informaţii detaliate despre toate piesele expuse.
Proiectul este coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României prin Directorul General dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu.
Expoziţia „Aurul şi Argintul Antic al României” va fi deschisă publicului începând cu 27 aprilie 2016, la Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în perioada 27 aprilie – 5 iunie 2016.
Miercuri, 27 aprilie 2016, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise la Palatul Culturii, expoziţia va putea fi vizitată gratuit.

Secţia Relaţii Publice [Public Relations Department]

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [THE NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015

E-mail: [email protected], https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_