Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj propune publicului, trei evenimente importante, în perioada 8-12 iunie, o săptămână în care sărbătorim Noaptea Muzeelor 2021

8 iunie, 2021 - 12 iunie, 2021

NOAPTEA MUZEELOR (12 IUN. 2021, ora 19) este precedată de expoziția temporară MARI FOTOGRAFI DIN TRANSILVANIA (SEC. XIX-XX) și de un TUR GHIDAT prin Lugoj menit să marcheze ZIUA MONDIALĂ ART NOUVEAU
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj propune publicului, trei evenimente importante, în perioada 8-12 iunie, o săptămână în care sărbătorim Noaptea Muzeelor 2021. Expoziția „Aspecte ale culturilor neolitice si eneolitice din estul Banatului”, prilejită de acest eveniment și organizată pe data de 12 iunie, este precedată de alte două manifestări: „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”- expoziție temporară națională, vernisată marți, 8 iunie, ora 18.00, la sediul muzeului lugojean, respectiv „Case care au fost, case care sunt”- un tur interactiv în aer liber realizat de muzeograful Cristian Oliviu Gaidoș. Parte din strategia implicării comunitare a instituției noastre, proiectul este menit a aduce în prim-plan istoria clădirilor în stil Secession vienez ce marchează, de peste un secol, contextul arhitectural lugojean – o acțiune dedicată Zilei ART NOUVEAU-ului sărbătorită anual pe 10 iunie. Lugojenii sunt invitați să se încrie pe pagina de facebook a evenimentului. Punctul de întâlnire: în fața Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu”, 10 iunie, ora 10.
MARI FOTOGRAFI DIN TRANSILVANIA. SECOLELE XIX-XX (ediția a II-a)
EXPOZIȚIE TEMPORARĂ
Marți, 8 iunie 2021, la ora 18.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj va avea loc vernisajul expoziției temporare „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”(ediția a II-a) – un proiect cultural de anvergură națională, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara.
Expoziția aduce în prim plan valoarea documentară a fotografiei de epocă ce ilustrează evenimente istorice de referință, instantanee ale vieții cotidiene rurale și urbane transilvănene din urmă cu peste un secol. Alături de fotografiile-document digitalizate, vizitatorii noștri vor putea descoperi schițe biografice ale unor fotografi renumiți ai Transilvaniei, de numele cărora se leagă istoria acestei arte: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din Sibiu, frații Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca, Cserni Adalbert din Alba Iulia, Leopold Adler din Brașov, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare, Mezey Lajos din Oradea, Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara și Huszthy Mátyás din Baia Mare.
Itinerată în instituţiile muzeale de prestigiu ale spaţiului transilvănean, expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” poate fi vizitată acum și la Muzeul din Lugoj, în perioada 8 iunie – 8 iulie 2021.
Această manifestare constituie un prilej pentru noi de a readuce în atenția publicului impresionanta colecţie de clişee pe sticlă tezaurizată de instituţia muzeală lugojeană – peste 16.000 de piese, din care aproximativ 8.000 sunt fotografii etnografice. Autorul acestui impresionant material – valorificat digital în expoziția permanentă de etnografie a muzeului nostru – este fotograful Ladislau Naschitz (1871-1952), cel care îşi va lega numele de oraşul Lugoj, unde soseşte în anul 1893. El este distins cu titlul de „Fotograf al Curţii Cezaro-Crăieşti şi şi al Arhiducelui Leopold Salvador” – o recunoştere a profesionalismului şi calităţii în arta fotografică. În 1925, Ladislau Naschitz a fost numit „Furnizor şi Fotograf al Curţii Regale Române”. Prin cabinetul fotografului L. Naschitz au trecut, la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, membrii burgheziei locale dar și ţărani bănățeni îmbrăcaţi în bogate costume populare de sărbătoare – o imortalizare a statutului lor social dar și a frumuseții și unicității costumului tradițional din subzona etnografică Lugoj -Făget, expoziţia noastră fiind o mărturie în acest sens.
Daciana Vuia
Aspecte ale culturilor neolitice si eneolitice din estul Banatului
EXPOZIȚIE TEMPORARĂ
Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor 2021, organizat anul acesta pe data de 12 iunie, Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj vernisează, cu începere de la ora 19.00, expoziția temporară Aspecte ale culturilor neolitice si eneolitice din estul Banatului. Obiectivul acestei expozitii este de a face cunoscută publicului lugojean bogația culturilor neolitice de pe teritoriul Banatului. În cadrul expoziției vizitatorul va putea admira crâmpee din modul de viață al unei populații care a trăit în urmă cu 6000– 5000 de ani în această zonă. Expresie a puternicelor capacități creatoare a comunitatilor umane ce au locuit pe actualul teritoriu al Banatului, aceste piese se constituie într-un argument trainic al necesitații si utilitații cunoasterii valorilor de patrimoniu pe care le detine muzeul lugojean. Culturile neolitice de pe teritoriul Romaniei și, într-un sens mai larg din sud-estul Europei, merita o atentie deosebită din partea cercetătorilor, dar și a publicului larg, deoarece reprezintă începuturile neoliticului european și stau la baza civilizației Europei actuale.
În deschiderea evenimentului va fi susținut un recital de vioară, de către elevii Scolii de Arte Frumoase Filaret Barbu din Lugoj, clasa prof. Popeț-Furdui Lavinia. Expozitia va putea fi vizitata în perioada 12.06.2021 – 30.07.2021.
Răzvan Pinca

Details

Start:
8 iunie, 2021
End:
12 iunie, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj
Str. N. Bălcescu nr. 2
Lugoj, Timiș 305500 Romania
+ Google Map
View Venue Website