Sfântu Gheorghe: evenimentul cultural-literar tradiţional „La umbra nucului bătrân”, 08 iulie 2017, ora 15.00

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, evenimentul cultural-literar tradiţional „La umbra nucului bătrân”, 08 iulie 2017, ora 15.00, la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, județul Covasna

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în colaborare cu Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita şi Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna”, organizează evenimentul cultural-literar tradiţional „La umbra nucului bătrân”, în data de 08 iulie 2017, începând cu ora 15.00, la punctul muzeal Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Programul se încadrează în evenimentul „Zilele Andrei Şaguna”, ediţia a XXV-a.

Programul evenimentului:

Ora 14,30 Sosirea invitaţilor la punctul muzeal „Prima Școală Românească” din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Sf. Gheorghe

Ora 15,00 Vizitarea punctului muzeal „Prima Școală Românească” (ghidaj de specialitate)

Ora 15,30 – Prezentarea invitaţilor

Ora 15,40 – Lansarea revistei „Caietele de la Araci” nr. 7; prezintă prof.dr. Nicolae Scurtu, istoric literar, București

Ora 15,50 – Evidențierea istoricului și programului revistei Caietele de la Araci în cei patru ani de apariție; prezintă redactor-șef Luminița Cornea

Ora 16,00 – Masă rotundă cu tema „Memoria timpului trăit”,

Moderator: scriitorul Ion Topolog

Cu participarea scriitorilor – colaboratori ai revistei „Caietele de la Araci” și a invitaților prezenți, ce pot să-și prezintă recentele apariții din propria creație.

 

Ora 16,50 Program artistic susținut de actrița Duța Guruianu și de eleva Alexandra Voiculescu (Liceul de Artă, Brașov)

Ora 17,15 Discuții – sesiune de autografe

Manifestarea este coordonată de către prof. dr. Luminiţa Cornea.

Vă așteptăm!

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice al MNCR (Cristina Ioana Felea-Baubec, e-mail: [email protected]) sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.

Cristina Ioana Felea-Baubec

Muzeograf PR

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, Nr.16

Tel: 0267314139

www.mncr.ro/ www.facebook.com/mncro

[email protected]

Curtea de Argeș: evenimente organizate în cadrul proiectului „Memoria Marelui Război, județul Argeș”

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu Muzeul Municipal Curtea de Argeș, au onoarea să vă invite la evenimentele dedicate Zilei Eroilor din data de 25 mai, începând cu ora 12.00. Evenimentele fac parte din proiectul „Memoria Marelui Război, județul Argeș” cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, aria educație prin cultură. Evenimentele se vor derula astfel:

ora 12.00 – Depunere de coroane de flori la Cimitirul Eroilor

ora 13 – Vernisarea expoziției „Memoria Marelui Război, județul Argeș”

ora 13,30 -14,30 Masă rotundă ,Centenar România Modernă

Proiectul propus de Institutul Național al Patrimoniului va repertoria și inventaria monumentele dedicate eroilor din primul război mondial, va urmări starea de conservare a acestora.
Prin toate activitățile propuse, proiectul dorește să contribuie la conștientizarea valorilor perene în cadrul comunităților locale, la respectarea eroilor și a monumentelor ridicate în cinstea acestora, la valorizarea și prețuirea acestui patrimoniu identitar local.

Contact

Dr. Daniela Mihai

07431764449

Manager proiect

Dr. Florentina Udrea

Asistent manager

0723522804

Scopul proiectului este inventarierea, protejarea, și promovarea monumentelor memorial funerare reprezentative din județul Argeș și înțelegerea valorii acestora de către comunitățile locale și tineri.

Fiind un proiect de educație culturală, multe dintre activitățile proiectului sunt în strânsă legătură cu instituțiile publice muzeale partenere, Muzeul Municipal din Curtea de Argeș și Muzeul Municipal din Câmpulung, precum și insituțiile de învătământ partenere.
Proiectul propune ca activități principale

Inventarierea, fotografierea ,cartografierea, constatarea stării de conservare a patrimoniului memorial

Realizarea unor „procesiuni comemorative” de Ziua Eroilor și de Ziua Armatei, în Curtea de Argeș și Câmpulung

Realizarea unei expoziții itinerante fotodocumentare cu obiective memorial funerare din județul Argeș Expoziția va fi vernisată de Ziua Eroilor 25 mai 2017 și de Ziua Armatei Române (25 octombrie 2017)

Realizarea și promovarea unor trasee cultural- turistice cu bicicleta sau pietonal, în Curtea de Argeș și Câmpulung

Organizarea a două mese rotunde cu tema Centenarul României Moderne

Galaţi: masa rotundă cu tema – 1917. TEMERI ŞI SPERANŢĂ ÎN ORAŞUL GALAŢI

image description

1917. TEMERI ŞI SPERANŢĂ ÎN ORAŞUL GALAŢI

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Eremia Grigorescu” al Judeţului Galaţi, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţului Galaţi, Palatul Copiilor Galaţi, Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi și Asociația „Tradiția Militară” vă invită vineri, 10 martie 2017, ora 1100, la masa rotundă cu tema: 1917. TEMERI ŞI SPERANŢĂ ÎN ORAŞUL GALAŢI.

 

Primul Război Mondial (1914 – 1918) a fost cea mai nimicitoare înfruntare a tuturor timpurilor în care au fost implicate state de pe întregul glob pământesc. După doi ani de neutralitate, în anul 1916, România a intrat în război alături de Antanta (Anglia, Franţa, Rusia, Italia), pentru eliberarea Transilvaniei de sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar şi alipirea ei la Vechiul Regat.

Campania din Transilvania s-a soldat cu un eșec datorită superiorității numerice a inamicului, dotării precare a armatei române și a lipsei de decizie a unor generali în momentele cheie ale luptelor, nerespectării de către Aliaţi a condiţiilor stabilite iniţial, etc. La sfârşitul anului 1916, guvernul, armata română, familia regală s-au retras în Moldova.

Pe parcursul anului 1917, orașul Galați aflat în calea inamicului, a fost supus unui bombardament terifiant. Foamea, molima, întunericul, inamicul etc. erau alte temeri ale acestui oraş supraaglomerat, iar singura speranţă rămânea Dumnezeu.

Pentru a reda atmosfera din Galați, din acea perioadă, vor prezenta comunicări:

– prof. Georgiana Năstase, director adjunct Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi – „Activitatea Crucii Roşii în oraşul Galaţi (1916 -1918)”;

– prof. Charlotte Barbu, director Palatul Copiilor Galaţi – „Bombardamente în oraşul Galaţi (1916 -1917)”;

– Dan Ionaşcu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Eremia Grigorescu” al Judeţului Galaţi – „Contribuţia pompierilor militari din Galaţi (1916 -1918)”;

– cpt(r) ing. dipl. Constantin Samoilă, vicepreşedinte Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Judeţului Galaţi – „Armata română şi situaţia socială din Galaţi (1916 – 1918)”;

– muzeograf Valentin Bodea, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi – „Declaraţii ale cetăţenilor din oraşul Galaţi privind imobilele bombardate”.

 

Evenimentul se va desfășura la Muzeul „Casa Cuza Vodă” (str. Al. I. Cuza, nr. 80), secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Biroul Relații publice,

Nicoleta Gheorghe

 

 

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați

Str. Al. I. Cuza, nr. 80, site: www.migl.ro

E-mail: [email protected], [email protected]

Facebook: www.facebook.com/muzeugl, www.facebook.com/muzeuldeistorie.galati

București: masa rotundă Patrimoniul muzeal și științele

patrimoniu

Avem plăcerea să vă invităm, în ziua de 14 noiembrie 2016, orele 15.00-17.00, la sediul Bibliotecii Naționale a României (Sala Simion Mehedinți) la masa rotundă Patrimoniul muzeal și științele din cadrul proiectului Ora de școală la muzeu. Masa rotundă reprezintă un prilej de prezentare a proiectului, de evaluare a rezultatelor și de dezbatere a posibilităților de dezvoltare a acestuia, având în vedere realitățile din mediul cultural și educațional din România, în context internațional. Una dintre cele mai importante mize ale mesei rotunde este discutarea oportunității unui proiect de programă școlară care să pună în valoare patrimoniul muzeal din perspectivă educațională.

Înscrieri la: Mihaela Murgoci – 0723.833.591 / [email protected]

Muzeografi, educatori muzeali, investigatori și specialiști în educație din 4 muzee /3 orașe au conceput materiale care să conecteze mai mult școala de muzeu, științele de arte. Echipele de lucru implicate în proiect s-au întâlnit cu 178 cadre didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal la sesiunile de formare găzduite de muzeele partenere în zilele de 14 octombrie 2016 (Târgoviște), 22 octombrie și 4 noiembrie 2016 (București) și 28 octombrie 2016 (Sibiu).

Materialele realizate în cadrul proiectului sunt disponibile în format tipărit și în format electronic și va fi oferit tuturor cadrelor didactice participante.

Proiectul Ora de școală la muzeu a fost organizat pe parcursul anului 2016 de către Global Mindscape în parteneriat cu Muzeul Național  de Istorie  a României, Muzeul Municipiului București, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Ora de școală la muzeu integrează experiențele de formare din proiectele Caravana Muzeelor și Patrimoniul muzeal – instrument de învățare și oferă o perspectivă nouă de abordare integrată a competențelor educative asociate cu artele și științele și de dialog între disciplinele școlare.

Coordonator proiect: Global Mindscape

Parteneri proiect: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște

Partener al evenimentului: Biblioteca Națională a României

Proiect cultural cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asistent pe proiect,

Irina Cîrstina

muzeograf

Buftea: evenimente prilejuite de Proiectul cultural ”Monumente și Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)”

Print

Joi 9 Iunie 2016, Institutul Naţional al Patrimoniului, în parteneriat cu Direcția Județeană de Cultură Ilfov, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia și Primăria Buftea organizează evenimentele prilejuite de Proiectul cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național ”Monumente și Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)” ce își propune să onoreze și să comemoreze 100 de ani de la intrarea României (1916) în Primul Război Mondial (1914-1918) și realizarea unui deziderat major, făurirea României Mari.

· Ora 10 – vernisajul expoziției dedicată memoriei Eroilor Primului Război Mondial, Primăria Buftea, jud. Ilfov

· Ora 11 – depunere de flori la Crucea comemorativă a Eroilor Primului Război Mondial,din orașul Buftea

· Ora 12 – masa rotundă, Primăria Buftea, jud. Ilfov.

Prin expoziția propusă, ce cuprinde 18 panouri de prezentare ale obiectivelor comemorative inventariate din județul Ilfov precum și fotografii, scrisori și relatări ale eroilor neamului din Primul Război Mondial, Institutul Național al Patrimoniului încearcă să pună în valoare și să readucă în memoria comunităților obiective comemorative cu valoare materială și memorială.

Sunt prezentate 26 de obiective comemorative, din care 9 sunt monumente de for public aflate pe Lista monumentelor istorice, iar pentru 6 obiective urmează să se întocmească dosare de clasare de către Direcția județeană de cultură Ilfov.

Prin expoziție și masa rotundă proiectul își propune să ofere modalități de a găsi soluții eficiente și resurse pentru păstrarea unei stări de conservare optime obiectivelor comemorative, iar prin procesiunea comemorativă se dorește implicarea comunității locale.

Partener de onoare/Invitat – Muzeul Național al Țăranului Român

Contact:

Dr. arh. Daniela Mihai – INP, Director Direcția Programe, Proiecte, 0743176449

Dr. ist. Florentina Udrea – INP, Manager Proiect, 0723522804

Alexandrina Niță – Direcția Județeană pentru Cultură Ilfov.

Galaţi: masa rotundă cu tema: „STATUIA LUI COSTACHE NEGRI DIN GALATZ, ÎNTRE TRECUT ŞI VIITOR”

13346813_1008252929262952_2347162342499605723_n

STATUIA LUI COSTACHE NEGRI DIN GALATZ,

ÎNTRE TRECUT ŞI VIITOR

 

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Asociaţia Galaţi, oraşul meu, Asociaţia Galatzi 2020, Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural, Colegiul Naţional „Costache Negri” Galaţi şi Şcoala Gimnazială nr. 16 Galaţi a avut joi, 2 iunie 2016, ora 1400, masa rotundă cu tema: „STATUIA LUI COSTACHE NEGRI DIN GALATZ, ÎNTRE TRECUT ŞI VIITOR”.

Statuia lui Costache Negri a fost ridicată, prin subscripţie publică din iniţiativa unui comitet condus de către profesorul Panait D. Petrovici. Realizată de sculptorul Ioan Iordănescu, a fost dezvelită la 17 iunie 1912, în mijlocul Pieţei Regale. Ea a fost turnată în bronz la fabrica „V.V. Răşcanu din Bucureşti şi amplasată pe un soclu de 6 metri. Astăzi, statuia este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din Galaţi pe anul 2015 la poziţia 241, Cod GL-III-m-B-03128, iar ca locaţie se află pe strada Domnească, în parcul de lângă Hotelul Galaţi. (muzeograf Valentin Bodea)

Program:

Valentin Bodea, muzeograf – Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi

„Statuia lui Costache Negri din Galatz, între trecut şi viitor”

Daniela Cojocaru, profesor – Colegiul Naţional „Costache Negri” Galaţi

„Costache Negri, de ieri până astăzi”

 

Mirela Nistor, profesor – Şcoala Gimnazială nr. 16 Galaţi

„Sub privirea patriotului Costache Negri”

 

Gheorghe Terescenco, sculptor

Liviu Sandu, sculptor

Alexandru Bujeniţă, arhitect

„Propuneri privind restaurarea statuii lui Costache Negri din Galaţi”

Evenimentul se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Biroul Relaţii publice,

Nicoleta Gheorghe

Cluj-Napoca: „Cartoons against Monotony” Masă rotundă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca 19 februarie, ora 17.00

„Cartoons against Monotony”

Masă rotundă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

19 februarie, ora 17.00

masa rotunda

Vineri, 19 februarie 2016, începând cu ora 17.00, vă invităm la Muzeul de Artă Cluj-Napoca să îl cunoașteți pe Rui Paulo da Cruz, curatorul expoziției de grafică satirică și directorul festivalul „World Press Cartoon” din Portugalia.

Întâlnirea cu Rui Paulo da Cruz va începe cu o vizită ghidată a expoziției de lucrări premiate, apoi va continua cu un dialog despre puterea caricaturilor, în prezentarea ”Cartoons against Monotony”. La această masă rotundă se vor alătura desenatorii Octavian Bour, Mihai Boacă și Könczey Elemér.

Dialogul va avea loc în limba portugheză, cu traducere consecutivă.

Expoziția ”World Press Cartoon” este prezentată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca între 27 ianuarie – 21 februarie 2016 de către Ambasada Portugaliei la București, Institutul Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj.

Timișoara: masa rotundă cu tema “Evidența siturilor arheologice în politica de protejare a patrimoniului cultural al județului Timiș”

afis_victor-1140x804

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș în colaborare cu Institutul National al Patrimoniului organizează masa rotundă cu tema: Evidența siturilor arheologice în politica de protejare a patrimoniului cultural al județului Timiș. Evenimentul are loc joi, 11 februarie 2016, de la ora 10.00, în sala de consiliu a Direcției Județene pentru Cultură Timiș (str. Episcop Augustin Pacha nr.8).

Programul evenimentului este următorul:

Ora 10.00

Cuvânt de deschidere – dr. Sorin Vlad PREDESCU (director – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)

Ora 10.15-12

Masa rotundă cu tema

Evidența siturilor arheologice în politica de protejare a patrimoniului cultural al județului Timiș

Ora 10.15-10.45

Victor BUNOIU (consilier Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)

Importanța evidenței siturilor arheologice în protejarea patrimoniului arheologic – repere legislative

Ora 10.45-11.15

Bogdan ȘANDRIC (analist Institutul Național al Patrimoniului)

Repertoriul Arheologic Național, o soluție administrativă și științifică de protejare și valorificare a siturilor arheologice

Ora 11.15-11.45

Dan VLASE (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)

Situație cercetări arheologice jud. Timiș – Retrospectivă 2014-2015

Ora 12.00

Prezentare broșură popularizare – Arheologia Banatului (2015)

București: masa rotundă cu tema ”ION D. TRAJANESCU (1875-1964) – arhitect, restaurator, profesor, publicist”, vineri 6 noiembrie 2015, ora 10.30

Vineri 6 noiembrie 2015, ora 10.30, la sediul Institutului Național al Patrimoniului din str. Zossima Demarat nr. 8, sector 3, București, se va desfășura masa rotundă cu tema ”ION D. TRAJANESCU (1875-1964) – arhitect, restaurator, profesor, publicist”.

Invitatie masa rotunda Ion D. Trajanescu

Cu acest prilej va fi vernisată expoziția RESTAURATORI ROMÂNI: ARHITECTUL ION D. TRAJANESCU și se vor lansa DVD-ul și website-ul www.trajanescu.ro, realizate în cadrul proiectului cultural RESTAURATORI ROMÂNI: ARHITECTUL ION D. TRAJANESCU – 140 DE ANI DE LA NAŞTERE, beneficiar al unei finanțări din partea Uniunii Arhitecților din România din fondul ”Timbrul Arhitecturii” în anul 2015.

Afis eveniment cultural INP

București: masă rotundă IOAN DREPTU – Gâlceava pictorului cu lumea

MASĂ ROTUNDĂ PE MARGINEA EXPOZIȚIEI
IOAN DREPTU – Gâlceava pictorului cu lumea
Invitați: Ruxandra DEMETRESCU, Anca CRISTOFOVICI, Adrian Silvan IONESCU
Moderator: Ruxandra Dreptu
miercuri, 27 mai, ora 19, Clubul Țăranului
Muzeul Național al Țăranului Român
Detalii pe
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/galceava-pictorului-cu-lumea-ro.html

Iuliana Balan
Marketing – Relații Publice
Muzeul Național al Țăranului Român
Șoseaua Kiseleff, nr. 3, București
tel. 021.317.96.60
fax 021 312.98.75
mobil 0754.21.87.93
facebook.com/MuzeulTaranului
twitter.com/MuzeulTaranului