Zalău: proiectul cultural „Familia în Week-end la muzeu”

Muzeul Județean de Istorie și Artă vă invită la manifestările organizate în perioada 18 – 20 mai 2012 la Muzeul de Artă „Ioan Sima”, în cadrul derulării proiectului cultural „Familia în Week-end la muzeu”.

Proiectul cultural „Familia în week-end la muzeu” organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău,  cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național se derulează în intervalul aprilie – iunie 2012, în parteneriat cu şapte şcoli din judeţ: Scoala Gimnazială Borla, Şcoala Gimnazială Marca, Şcoala Gimnazială „Traian Creţu” Năpradea, Şcoala Gimnazială Plopiş, Şcoala Gimnazială cu Predare în Limba Maghiară „Bathory Istvan” Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău şi Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău. Contribuţia instituţiilor şcolare constă in realizarea unei expoziţii de catre elevi, de la documentare, colectare, expunere, mediatizare la prezentare şi diseminare. Această activitate inedită are menirea de a familiariza tinerii cu specificul activităţii de muzeografie, vernisajul expoziţiei intitulate „ Viaţa de familie prin obiecte şi fotografii” este programat pentru vineri 18 mai 2012, la Galeria de Artă „Ioan Sima”, locul unde se vor derula toate activităţile proiectului cultural.

În zilele de sâmbătă şi duminică (19-20 mai 2012), pe lângă concursurile de desene pe asfalt şi pe carton, participanţii vor putea urmări evoluţia trupelor de reconstituire istorică „Lupii Daciei” şi „Vulturii Romei” formate din elevii de clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Zalău, urmată de iniţierea copiilor în jocuri din trecut (ţurca, rota şi Ţări, oraşe, fete, filme sau băieţi…) şi „micii arheologi în căutarea de comori”.

Ca elemente de noutate, copiii vor fi familiarizaţi cu noţiunea de restaurator şi implicarea efectivă în realizarea de còpii ştiinţifice (replici) după piese de podoabă purtate în epoca romană şi iniţiaţi în tehnica de scriere antică pe tăbliţe cerate, fiind premiate cele mai reuşite redări caligrafice. La finalul manifestărilor va fi desemnată şi premiată FAMILIA EVENIMENTULUI, cea care s-a implicat în cele mai multe activitați derulate pe parcursul celor două zile.

Evenimentele derulate prin intermediul acestui proiect cultural au rolul de a stimula interesul pentru valorile de patrimoniu cultural deţinut în familie şi oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber la muzeu, în scop cultural-educativ şi recreativ pentru întreaga familie.

Slobozia: Noaptea Muzeelor la Muzeul Județean Ialomița

In cadrul programului european Noaptea Muzeelor, care are drept scop descoperirea si constientizarea  valorilor culturale, sensibilizarea unui public larg in fata unui bogat si divers patrimoniu cultural, Muzeul Judetean Ialomita participa cu o tematica diversa pentru toate categoriile de public si anume accesul gratuit in expozitia permanenta ,,Evoluția comunităților umane în bazinul Ialomiței. Omul și râul.” , Colectia de arta ,,Nicolae si Zamfira Tuzlaru” si expozitia  temporara  ,,Pasari si Flori”.

Sambata, 19 mai 2012, intre orele 22:00-1:00, accesul publicului este gratuit, acesta va beneficia de ghidaje de specialitate din partea personalului institutiei. De asemenea, vor avea loc proiectii de filme referitoare la istoria,  cultura si traditia judetului Ialomita. Intre orele 21:00-22:00, in cadrul acestui program  ca fi prezentata o piesa de teatru in limba franceza sustinuta de trupa de teatru a Colegiului National MIHAI VITEAZUL.

Va asteptam!

 

Muzeul Judetean Ialomita

Biroul de Relatii cu Publicul

Liliana Burlacu

Sf. Gheorghe: Noaptea muzeelor la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

afis-noaptea-muzeelor-2012-sf-gheorghe

Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea muzeelor

la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

În acest an comunitatea muzeală de pretutindeni marchează 35 de ani de la lansarea Zilei Internaţionale a Muzeelor – 18 mai. Scopul acestei zile este de a promova rolul muzeelor într-o societate aflată în continuă schimbare.

Tema anului 2012, în jurul căreia sunt axate toate activităţile din muzeele din întreaga lume este: Muzeele într-o lume în schimbare. Noi provocări, o nouă inspiraţie. ICOM (International Council of Museums – Consiliul Internaţional al Muzeelor) spunea că „Astăzi lumea se schimbă într-un ritm tot mai rapid. Noile tehnologii generează idei noi, gigabiţi de informaţii, noutăţi de o instabilitate în continuă creştere, toate acestea fiind livrate prin intermediul social media. Muzeele moderne trebuie să concureze cu acest furios ritm al mediului înconjurător pentru a se putea face auzite.”

Pentru a întâmpina aceste realităţi înconjurătoare Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a deschis, în data de 18 mai 2011, noile sale expoziţii, care au îmbinat armonios caracteristicile noilor tehnologii cu informaţia ştiinţifică rezultată în urma cercetărilor din diverse domenii.

Vineri, 18 mai 2012, vă aşteptăm să vizitaţi gratuit expoziţiile noastre şi să ne spuneţi părerea dumneavoastră:

Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii – sediul central, Sf. Gheorghe

Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe

Casa memorială Romulus Cioflec din Araci

Sâmbătă, 19 mai 2012 sărbătoarea continuă, imediat după Parada Cârnaţilor! Pentru prima dată în calitate de membri ai RNMR (Reţeaua Naţională a Muzeelor din România) şi pentru a 5-a oară în oraşul Sfântu Gheorghe găzduim Noaptea Muzeelor. Începând cu orele 17:00 vă aşteptăm în curtea muzeului cu muzică pe toate gusturile: muzică populară din Ardeal şi din împrejurimi, în limbile română şi maghiară, muzică irlandeză, pop, blues, surprize de tot felul şi multă, multă voie bună. Invitaţii noştri din acest an: Formaţia Mioriţa (Întorsura Buzăului), Feri Ségercz şi prietenii săi, Elena Stoica Band (Bucureşti), Youvenis (Întorsura Buzăului), Alexandra Cîrlănescu, Remus Vlăduceanu şi Selfish Murphy (Sfântu Gheorghe). Ora chitarelor este dedicată tuturor celor care doresc să ne cânte o melodie. Luaţi-vă cu voi instrumentele sau doar curajul şi veniţi să cântaţi alături de noi!

Dacă programul din curte se va încheia în jurul orelor 23:00, asta nu înseamnă că închidem muzeele, dimpotrivă. Vă aşteptăm să vizitaţi expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii” care va fi deschisă până la ora 02:00 am, şi punctele muzeale Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe şi Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci, care vor putea fi vizitate până la orele 24:00, la cerere, pe bază de programare, la nr. de telefon 0267 – 314139, respectiv 0735561675.

Pentru detalii despre invitaţii noştri şi alte informaţii vă rugăm vizitaţi pagina de internet www.mncr.ro sau pagina de Facebook a muzeului.

Partenerii noştri în organizarea evenimentului sunt Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” din Sf. Gheorghe şi CPECA Covasna.

Parteneri media: Observatorul de Covasna, Mesagerul de Covasna, www.intorsura.ro .

Vă aşteptăm cu drag!

Dacă nu sunteţi în apropierea noastră vă recomandăm să vizitaţi alte muzee din ţară care sărbătoresc Noaptea Muzeelor la acest sfârşit de săptămână, şi care vă aşteaptă cu o ofertă culturală variată. Pentru a afla ce vă oferă puteţi accesa link-ul de mai jos:

http://www.noapteamuzeelor.ro

Cu deosebit respect,

Andrea Deák

Şef-secţie

Cristina Felea

Muzeograf PR

București: Al patrulea circuit muzeal pentru publicul bucureștean

Al patrulea circuit muzeal pentru publicul bucurestean

19 mai 2012

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se afla deja la a opta editie si este sarbatorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, la care s-au inscris cca 130 de muzee din Romania – in crestere fata de editiile anterioare. In acest an, Noaptea Muzeelor se va desfasura sambata, 19 mai. Reţeaua Naţionala a Muzeelor din Romania (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel international. RNMR invita publicul sa afle detalii despre activitatile organizate cu aceasta ocazie de catre muzeele din Romania vizitand site-ul www.noapteamuzeelor.ro. De asemenea, din 2011 RNMR coordoneaza si organizarea circuitului muzeal din Bucuresti, care a fost initiat in 2008 de catre Muzeul National de Arta al Romaniei. In 2012, RNMR propune vizitatorilor, in premiera, si un circuit-pilot in Cluj.

In Bucuresti vizitatorii pot alege sa-si petreaca noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgand atat muzee care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si muzee sau organizatii culturale care s-au alaturat in 2011 sau chiar in acest an. Printre muzeele care se afla la prima participare amintim: Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici”, Muzeul National al Pompierilor, Universitatea Spiru Haret, Scoala Centrala si Biblioteca Naţionala a Romaniei (World Press Photo Romania, in colaborare cu Fundaţia Culturala EIDOS). Muzeele isi asteapta vizitatorii sa le descopere expozitiile si sa participe la activitatile speciale.

Publicul poate opta sa mearga din muzeu în muzeu cu bicicleta I’Velo, cu un MINI-taxi Noaptea Muzeelor sau cu autobuzul RATB Noaptea Muzeelor. Mai mult decat atat, vizitatorii sunt invitati sa completeze taloanele de concurs si sa dea check-in pentru a castiga premiile puse in joc (trei biciclete MINI Folding Bike si cinci telefoane Samsung Galaxy Note).

Animatia evenimentului poate fi vizualizata urmand urmatorul link:

http://www.youtube.com/watch?v=OKIwlimXhZM&feature=BFa&list=UL2iYozfEXEbQ

Cu bine,

Angelica Iacob

Coordonator Noaptea Muzeelor România

[email protected], [email protected]

0724 083 932, 0758 833 263

www.noapteamuzeelor.ro

Deva: Noaprea muzeelor la Muzeul Civilizatiei Dacice și Romane

invitatie-noapte-alba-deva

Noapte alba la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva

 

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva în colaborare cu Consiliul Judeţean Hunedoara, Asociaţia „Terra Dacica Aeterna”, Asociaţia „Ordinul Arcaşilor Hunedoreni”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţa” Deva, Palatul Copiilor Deva şi Societatea de Radiodifuziune Bucureşti organizează sâmbătă, 19 mai, evenimentul cultural Noaptea Muzeelor.

 

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a VIII-a ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

 

Printre aceste muzee se numără şi Muzeul devean şi filiale sale din teritoriu, respectiv muzeele din Brad şi Orăştie.

 

Activităţile organizate de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva se desfăşoară la clădirea Magna Curia, sâmbătă, 19 mai, între orele 12,00 – 24,00 după următorul program:

 

12,00 – 24,00 – Demonstraţii de luptă şi tehnică militară susţinute de Asociaţia „Terra Dacica Aeterna”.

 

12,00 – 20,00 – Vizionare de filme istorice şi audiţii de piese de teatru. Anul 2021, declarat „Anul Caragiale”, este astfel marcat şi de muzeul nostru prin audiţiile celor mai cunoscute schiţe ale lui I.L. Caragiale transpuse în domeniul dramatic de cunoscuţi actori ai scenei româneşti.

 

16,00 – Vernisajele a trei expoziţii, cea de Ştiinţele Naturii care face parte din expoziţia de bază a muzeului, una de fotografie realizată de Palatul Copiilor Deva şi una de artă plastică, care reuneşte tablourile artistei Gabriela Brănescu şi a unor elevi de la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva.

 

17,00 – 18,00 – Concert susţinut de elevi ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţa” Deva.

 

La dispoziţia publicului vor fi puse standuri cu produse alimentare, artizanal-meşteşugăreşti ş.a.

 

Muzeul de Etnografie Brad vernisează la ora 17,00 expoziţia „Ceramica de Obârşa”, care va putea fi vizitată până la orele 22,00.
             Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie îşi va desfăşura activităţile între orele 19.00 – 24.00, după următorul program:
19.00 – 19.30 – parada portului popular.
19.30 – 20.00 – cuvânt de deschidere din partea oficialităţilor.
20.00 – premierea participanţilor la parada portului popular şi tombolă.
20.30 – vernisajul expoziţiei temporare „Strai de sărbătoare, textură şi culoare”.
22.00 – 24.00 – simpozion ştiinţific: „Ţinutul Orăştiei”.

 

Intrarea va fi liberă la toate unităţile muzeale.
Gina Boda
Sef Birou Relatii cu Publicul

 

Constanţa: Noaptea muzeelor cu Clio şi Euterpe

constanta

Sâmbătă, 19 mai 2012, între orele 20:00 – 24:00, la sediul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Piaţa Ovidiu nr. 12, va avea loc manifestarea Noaptea muzeelor cu Clio şi Euterpe (intrarea liberă).
Veţi avea ocazia să audiaţi pagini memorabile din repertoriul muzical clasic în interpretarea artiştilor scenei constănţene şi studenţilor de la specializarea canto din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii Ovidius.

Secretariat MINAC

București: evenimentul aniversar Anotimpuri – Muzeul Satului – 76 de ani (1936-2012)

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 17-20 mai, evenimentul aniversar Anotimpuri – Muzeul Satului – 76 de ani (1936-2012).

Cu acest prilej, sunt sărbătoriţi nu numai cei 76 de ani de existenţă ai unei instituţii – emblemă a României, dar şi ctitorii muzeului – Dimitrie Gusti şi Şcoala Sociologică de la Bucureşti.

Astfel, pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor avea ocazia să participe la ateliere interactive ale meşterilor populari, să viziteze 5 expoziţii cu tematici diverse, să asculte muzică populară românească, dar şi muzica etniilor conlocuitoare, muzică clasică şi ritmuri irlandeze.

Vor fi 3 momente speciale în programul aniversar pe care vizitatorii nu trebuie să le piardă: recitalul potpuriu pe strune de ţambal susţinut de cunoscutul artist Marius Mihalache, alături de fiul său, Lorin Mihalache, spectacolul de dans irlandez susţinut de trupa Irish Way şi lecţia de muzică otomană şi demonstraţia de pictură pe apă, momente susţinute de familia Ozkececi şi Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Bucureşti.

Pe data de 19 mai 2012 se va derula „ Dimineaţa Muzeului„ care face parte din programul european Noaptea Muzeelor..

Din motive de securitate a patrimoniului, Muzeul Satului nu poate fi vizitat noaptea. De aceea, propune vizitatorilor ca în fiecare an, o plimbare cultural-matinală, cu un program antrenant : târg cu meşteri populari, muzică populară românească, muzică tradiţională a etniilor, expoziţii, muzică jazz, spectacol de dans irlandez în dialog cu căluşarii din România, ateliere demonstrative de olărit şi ţesut cu participare gratuită, bucate alese şi multă voie bună.

Biroul Relatii Publice:

Iuliana Grumazescu

muzeograf

Telefon: 317. 91. 03/ interior 143

[email protected]

[email protected]

Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti

www.muzeul-satului.ro

București: Noaptea muzeelor la VASILE GRIGORE

Imprimer

MUZEUL DE ARTĂ

„VASILE GRIGORE – PICTOR ŞI COLECŢIONAR”

Str. Maria Rosetti nr. 29, sector: 2, BUCUREŞTI Tel/Fax: +40-21-211.54.09

Am pregătit:

* Secvente inedite (foto, film, înregistrari audio) din arhiva pictorului Vasile Grigore.

* „Vechi şi nou în obiectiv”: Expoziţie de fotografii realizate de elevii Liceului C.A.Rosetti în zona adiacenta Muzeului si nu numai…
Cele mai bune lucrări vor fi premiate.

* Pentru microbişti : Finala UEFA Champions League 2012 poate fi urmărită şi la Muzeul Vasile Grigore. Vom înregistra cu această ocazie „Scorul” dintre Noaptea Muzeelor şi Regele fotbal.

* Istoria unui obiect:
Lampă pentru petrol (sfarsitul secolului XIX)

Galaţi: Noaptea muzeelor la Muzeul de Istorie

image description

Muzeul de Istorie Galaţi vă invită să luaţi parte la

„MARATONUL EXPOZIŢIONAL”

care se va desfăşura în perioada 18 – 21 mai 2012, şi va cuprinde următoarele secţiuni:

 

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

 

Vineri, 18 mai, ora 1230-13 30, vernisajul expoziţiei: „ Sunetul, un miraj perpetuu”, urmat de lansarea lucrărilor apărute sub egida Editurii Muzeului de Istorie Galaţi:

– Basarabia – mărturii documentare (1812 – 2012), autori prof. univ. dr.Ion Negrei şi prof. univ. dr. Ion Şişcanu;

– Basarabia, autor Moise N. Pacu, ediţie facsimilată.

Evenimentul editorial marchează comemorarea a 200 de ani de la răpirea teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru.

Lucrările vor fi prezentate de :

prof. univ. dr. Ion Şişcanu

conf. univ.dr. Ivan Ivlampie

lect.univ. dr. George Enache

Evenimentele se vor desfăşura la sediul Muzeului de Istorie Galaţi, din Str. Maior Iancu Fotea, nr.2.

NOAPTEA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

(program de vizitare: 1800 – 0200)

 

Sâmbătă, 19 mai, ora 2000 , la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, din Strada Cuza Vodă, nr.80, vernisajul expoziţiei de numismatică Sistemul monetar românesc – 145 de ani de existenţă.

Între orele 21 – 2130, elevi ai Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi vor susţine un concert nocturn.

Pe tot parcursul Nopţii Internaţionale a Muzeelor, publicul gălăţean este invitat să viziteze expoziţiile găzduite de cele trei secţii ale Muzeului de Istorie Galaţi:

Sediul Muzeului de Istorie Galaţi , Str Maior Iancu Fotea, nr. 2:

a) Expoziţia cu titlul Mărturii arheologice. Situl Negrileşti – Curtea Şcolii.

b) Din ciclul „Colecţii şi Colecţionari” , expoziţia de carte poştală veche, Dor … de satul românesc”, colecţionar Nicolae Stan.

c) Expoziţie de aparatură muzicală şi radiofonică, cu titlul Sunetul, un miraj perpetuu” .

d) Expoziţia Basarabia, pământ românesc”, dedicată unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918)

 

Muzeul Casa Cuza Vodă”, Str. Cuza Vodă, nr. 80

a) Expoziţia permanentă: Numismatică, medalistică, filatelie.

b) Expoziţia Ambient monden românesc (a doua jumătate a sec. XIX-prima jumătate a sec. XX).

Muzeul Casa Colecţiilor , Str. Eroilor, nr. 64

 

a) Expoziţia dedicată unei personalităţi din pionieratul aeronauticii româneşti: Smaranda Brăescu – Regina Aerului .

b) Expoziţia Restituiri Maksay.

c) Expoziţia Ambient gălăţean, sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX.

“ÎNTÂLNIRILE DE LA MÂNJINA”

 

Luni, 21 mai 2012, ora 11,30 , la Casa Memorială „ Costache Negri” , din comuna Costache Negri, vă aşteptăm pentru a lua parte la manifestarea tradiţională, Întâlnirile de la Mânjina” ce se va desfăşura sub semnul celor 200 de ani de la naşterea lui Costache Negri (1812 – 2012).

Vizitatorul care trece pragul cadrului expoziţional actual, Ambient românesc – Ambient european: Conacul de la Mânjina , intră în atmosfera tradiţionalelor întâlniri de la Mânjina, la care erau prezenţi Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza …

Ospitalitatea spaţiului este conferită de obiectele de artă decorativă, fotografii şi corespondenţă de familie, lucrări de artă plastică care au aparţinut lui Costache Negri, fiicei sale, familiilor surorilor lui, altor rude şi prieteni, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg.

Pas cu pas, sunt sugerate clipe de viaţă cotidiană patriarhală ale unor oameni care au gândit şi trăit momente importante ale istoriei naţionale.

Programul de la Mânjina se deschide cu un „Te Deum”, serbarea fiind continuată cu programele artistice susţinute de famfara „Valurile Dunării”, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi, şi de grupuri şi ansambluri folclorice din judeţ.

Accesul este GRATUIT pe tot parcursul „MARATONULUI EXPOZIŢIONAL”.

 

Vă aşteptăm la START !