Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Județean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea organizează în perioada 6-7 Octombrie 2022 (joi și vineri) evenimentul: Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii.

6 octombrie, 2022 - 7 octombrie, 2022

PROIECT EDUCAȚIONAL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ
Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii
Muzeul Județean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea, Asociația Culturală Veteres Milites-Sibiu și Lucian Blaga University of Sibiu, cu sprijinul și implicarea Consiliul Judeţean Vâlcea și Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, organizează în perioada 6-7 Octombrie 2022 (joi și vineri) evenimentul: Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii.
Prin acest eveniment ne dorim să readucem în atenția publicului vâlcean unul dintre cele mai importante momente din istoria spațiului românesc, anume, cucerirea Daciei de către armata romană condusă de Traian. În contextul evenimentelor derulate cu acest prilej, un corp expediționar al armatei romane a traversat teritoriul Municipiului Râmnicu Vâlcea, fapt amintit de numeroase descoperiri arheologice dar și de numele celei mai importante artere rutiere a orașului. Accesul spre Sarmizegetusa lui Decebal se putea face pe doua rute mai accesibile dar bine apărate, și anume culoarul Rucăr-Bran (închis de cetățile Cumidava-Râșnov și cea de la Cetățeni, Argeș), precum și Pasul Vâlcan, drumuri ce aveau avantajul parcurgerii mai rapide a distanței dintre Dunăre și zona capitalei Sarmizegetusa.
Aflat între aceste două rute, defileul Oltului era o alternativă mai cu un traseu mult mai dificil dar se pare că era și el intens circulat, dovadă prezența puternicului centru de la Buridava (Ocnele Mari) al dacilor buridavenși precum si prezența aristocratului războinic de la Racovița, atestat printr-un mormânt în care i s-au descoperit armele și a cărui reședință era, probabil, un bine cunoscut turn-locuință.
Aceștia erau, așadar, „paznicii trecătorii”, trecătoare prin care au înaintat romanii în drumul către Sarmizegetusa.
Activitățile din cadrul evenimentului vor fi derulate de trupa de reenactment Veteres Milites din Sibiu, formată din studenți și absolvenți ai Departamentului de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Până în prezent, asociația a participat la o multitudine de evenimente naționale şi internaţionale, prezentări în școli și tabere școlare, precum și reconstituiri ale elementelor de arme, armuri și tabăra romană. Le menționăm pe cele mai prestigioase: Festivalul Roman Apulum (2019, 2021, 2022), Deschiderea Muzeului Regiunii Porților de Fier (2020), Römer- und Germanentage (2019, Germania), Römerstadt Carnuntum (Austria, 2021, 2022), ultimul fiind poate cel mai important festival de reenactment antic din Europa. Veteres Milites Sibiu readuce la viaţă Legiunea VI Ferrata.
Legiunea VI Ferrata a fost o legiune a armatei imperiale romane. A provenit din cea de-a VI-a legiune a generalului republican Pompei și a luptat în războaiele civile republicane romane în perioada cuprinsă între anii 40 și 30 î.e.n. În anul 30 î.e.n. a devenit parte a armatei permanente a împăratului Augustus. Trimisă in provincia Iudeea, a rămas acolo pentru următoarele două secole. Legiunea a continuat să existe până în secolul al IV-lea. Simbolul Legiunii VI Ferrata a fost taurul. De asemenea, în perioada Imperială, legiunea a avut ca simbol Lupoaica Capitolina cu Romulus și Remus.
În anul 106 e.n. o unitate (vexilaţie) a legiunii a participat la asediul Sarmizegetusei Regia, capitala Daciei.
În cadrul evenimentului participanții vor asista la prezentarea echipamentelor militare utilizate de către luptătorii romani și daci, vor putea vedea tehnici de prelucrare și confecționare a obiectelor antice și vor lua parte la reconstituirea unor scene de luptă între războinicii daci și romani. Demonstrațiile militare vor fi continuate cu introducerea în viața de zi cu zi a dacilor și romanilor, pornind de la descoperirile arheologice care s-au făcut în spațiul județului Vâlcea și nu numai. Întregul eveniment va fi încadrat în repere științifice și documentare bine stabilite, fiind, în același timp, dinamic și accesibil tuturor categoriilor de vârstă. Componenta științifică a evenimentului va fi asigurată de domnul dr. Silviu I. Purece, cadru didactic de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, arheolog expert specializat în domeniul istoriei antice.
Evenimentul, la care vă invităm să participați, este o continuare a unei serii de manifestări culturale și științifice consacrate patrimoniului antic al județului Vâlcea, ce au avut loc în 2015-2016. Punerea în scenă a unei astfel de serii de evenimente de reenactment se impune datorită faptului că județul Vâlcea este posesorul unei panoplii patrimoniale deosebite, în care monumentele antice ocupă un loc foarte important. În ultimul timp, în România acest fenomen este din ce în ce mai bine conturat; acolo unde autoritățile locale împreună cu instituțiile și asociațiile culturale au reușit implementarea unor astfel de proiecte s-au constatat aceleași rezultate: educarea publicului în ceea ce privește istoria antică, creștere semnificativă a afluxului de turiști și accelerarea dezvoltării economiei locale, aducând beneficii culturale deosebite comunității locale. Este un model de dezvoltare verificat la nivel european și care trebuie cât mai urgent aclimatizat și la noi.
Sperăm ca acest eveniment să se bucure de interesul publicului vâlcean și să se constituie într-un prim pas în direcția renașterii valorilor patrimoniale antice aflate în județul nostru.
Evenimentul este condiționat, din păcate, de starea vremii, deoarece se va desfășura în aer liber, la Muzeul Satului Vâlcean. Prin urmare, vă rugăm să urmăriți pagina de Facebook Muzeul Judetean Aurelian Sacerdoteanu Valcea pentru actualizări legate de eveniment.
Persoanele de contact sunt:
arhg. dr. Claudiu Tulugea – manager MJASV, nr. tel: 0761129680 (relații cu massmedia, interviuri, relații cu autoritățile și instituții publice)
arhg. dr. Carol Terteci – muzeograf, nr. tel: 0741563267 (relații cu publicul larg)
Pentru detalii legate de activitatea de reenactment a trupei, vă rugăm să consultaţi: pagina de Facebook Veteres Milites-Sibiu, site-ul https://asociatiaculturalaveteresmilites-com.webnode.ro/, canalul de Youtube Asociatia Culturala Veteres Milites Sibiu, unde veţi găsi fotografii şi filme edificatoare.

Detalii

Începe:
6 octombrie, 2022
Se termină:
7 octombrie, 2022
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=430040249216818&set=a.387235673497276

Organizator

Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea
Calea lui Traian nr. 143
Râmnicu Vâlcea, Vâlcea 240096 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare