Piatra Neamţ: Expoziție de restaurare

Afis Expo restaurare
La Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, s-a deschis vineri, 20 septembrie, expoziţia Arta restaurării. Aceasta doreşte să prezinte publicului vizitator procesul complex prin care, în cadrul laboratorului de restaurare, le este redată integritatea şi frumuseţea obiectelor de altădată. Sunt expuse materiale ceramice mai vechi sau mai noi, provenind din aşezările de la Bodeşti-Frumuşica, Poduri-Dealul Ghindaru, Târgu Ocna-Podei şi Piatra Neamţ-Dărmăneşti/Palatul de Justiţie.
În cadrul unui proiect mai cuprinzător, începând din 2011 au fost reluate cercetările sistematice din aşezarea eneolitică de la Bodeşti-Frumuşica.
În paralel cu săpăturile arheologice, laboratorul de restaurare care funcţionează în cadrul muzeului a acordat o atenţie specială pieselor arheologice descoperite în urmă cu mai bine de 70 de ani în aceast sit. Demersul a constat în înlăturarea materialelor folosite la restaurarea pieselor de patrimoniu în anii ’40 ai secolului trecut, studierea efectelor acestora asupra ceramicii arheologice şi a picturii vaselor, stabilizarea şi conservarea obiectelor.
Fluxul restaurării este prezentat în expoziţie prin intermediul exponatelor tridimensionale, a imaginilor şi a textelor explicative.
În paralel, au fost restaurate şi pregătite pentru valorificarea ştiinţifică şi pentru expunere vase provenind dintr-o construcţie incendiată, aparţinând fazei Cucuteni A din situl de la Poduri-Dealul Ghindaru, precum şi unele obiecte descoperite în cursul cercetărilor preventive (cum sunt cele de la Piatra Neamţ-Dărmăneşti/Palatul de justiţie).
Expoziţia este deschisă în perioada 20 septembrie – 11 noiembrie.
Complexul Muzeal Judeţean Neamţ
Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ
Serviciul Protecţie şi Promovare Patrimoniu
tel./fax: 0233.217.496; 0233.218.108
http://miapn.muzeu-neamt.ro/

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns