Ploiești: expoziţia “Mari Tezaure Româneşti – Tezaurul de la Pietroasa”

Muzeul Naţional de Istorie a României împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeul Judeţean Buzău organizează în perioada 23 august – 2 septembrie 2012 expoziţia “Mari Tezaure Româneşti – Tezaurul de la Pietroasa”.

Afis_Expo_MariTezaureRomanesti_Prahova_23.08.2012

Expoziţia prezintă şase piese din Tezaurul de la Pietroasa cunoscut şi sub numele de ”Cloşca cu puii de aur”. Vizitatorii vor avea ocazia să admire, de această dată pe meleaguri prahovene, şase dintre cele douăsprezece piese păstrate ale tezaurului: patera, cana, vasul octogonal, colanul cu inscripţie, colanul ajurat şi fibula mare.

Descoperit în primăvara anului 1837, Tezaurul de la Pietroasa reprezintă în egală măsură un important vestigiu istoric şi arheologic, dar şi un martor al devenirii româneşti, povestea tezaurului împletindu-se cu cea a României moderne, biografia sa fiind punctată de mai multe momente dramatice. De-a lungul celor 175 de ani de la descoperire a fost de mai multe ori agresat cu brutalitate şi apoi restaurat, a fost admirat în expoziţii sau ascuns în depozite, iar în timpul primului război mondial a fost evacuat la Moscova revenind în România abia în 1956. Îngropat probabil către mijlocul secolului al V-lea p. Chr., într-un loc aflat dincolo de frontierele Imperiului Roman, podoabele şi vasele din componenţa tezaurului ne oferă posibilitatea de a surprinde câteva frânturi din luxul Antichităţii Târzii.

Conferinţa de presă va avea loc pe data de 23 august 2012, la ora 16.00 la sediul Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, iar vernisajul expoziţiei la ora 17.00 în prezenţa doamnei Lia Maria Voicu, director al Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi a reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie a României şi ai Muzeului Judeţean Buzău.

Realizarea expoziţiei organizate la Ploieşti face parte din noua politică a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti de “ieşire în afara incintei”, un demers ce vizează să prezinte publicului din ţară piese foarte importante din colecţiile sale, facilitând astfel un acces cât mai larg al concetăţenilor noştri, şi nu numai, la marile valori ale istoriei şi civilizaţiei româneşti, mărturii păstrate în cel mai important muzeu cu profil istorico-arheologic al ţării. Această viziune muzeografică este agreată şi sprijinită de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 23 august – 2 septembrie 2012 şi poate fi vizitată între orele 10.00 – 16.00.

___________________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http:// www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

By |2012-08-23T16:53:06+00:00august 23rd, 2012|expoziţii, Muzee, Ploieşti|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.