Recomandare pentru Noaptea Muzeelor 2013: Expoziții temporare între muzeele naționale/regionale/județene și micile muzee rurale

La inițiativa Institutului Național al Patrimoniului, ICOM România, Centrului Național de Cercetare și Documentare în Domeniul Muzeologiei „Radu Florescu” și Asociației de Științe Etnologice din România, Ministerul Culturii, prin Domnul Secretar de Stat Radu Boroianu, a trimis recomandarea către muzeele naționale/regionale/județene ca în Noaptea Muzeelor (18 mai 2013) acestea să organizeze expoziții temporare, în colaborare cu muzeele/colecțiile din mediul rural (organizații muzeale publice – din cadrul școlilor, primăriilor și căminelor culturale – sau private). Această solicitare are un dublu scop:

– sprijinirea și promovarea patrimoniului muzeal rural;

– evitarea degradării pieselor din expoziția de bază a muzeului gazdă, ca urmare a unui număr foarte mare de vizitatori cu ocazia desfășurării Nopții muzeelor 2013.

Promovarea acestor muzee/colecții din mediul rural (prezentate amplu în evidența națională a instituțiilor muzeale http://ghidulmuzeelor.cimec.ro) reprezintă o necesitate pentru promovarea patrimoniului cultural, adesea păstrat în condiții improprii și prea puțin valorificat din punct de vedere muzeografic.

Mulțumiri deosebite adresăm Domnului Virgil Ștefan Nițulescu, presedinte ICOM și Doamnei Monica Dumitru, consilier al Directiei Patrimoniu Cultural – MC, pentru sprijinul oferit în realizarea acestui demers.

Această recomandare este apreciată și promovată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România(www.noapteamuzeelor.ro).

Persoana de contact: Aurelia Duțu, analist istoric în cadrul Institutului Național al Patrimoniului – Direcția Patrimoniul mobil (074.90.80.478/0724.57.04.51, aurelia@cimec.ro, http://muzee-rurale.cimec.ro/).

adresa-cultura-Noaptea-Muzeelor

By |2013-03-21T11:07:23+00:00martie 21st, 2013|expoziţii, Muzee, Noaptea muzeelor 2013|0 Comments

About the Author:

No Comments

 1. Lucian martie 21, 2013 at 17:54 - Reply

  ”evitarea degradării pieselor din expoziția de bază a muzeului gazdă, ca urmare a unui număr foarte mare de vizitatori cu ocazia desfășurării Nopții muzeelor 201”.
  Asta e tare rau. Am identificat in sfarsit de ce e atat de deteriorat patrimoniul muzeului pe care il conduc. L-am pus in valoare in fiecare an de noaptea muzeelor si s-a deteriorat. Ai naibii de vizitatori. Atat de multi si …patrimoniu atat de fragil.

 2. Dutu Aurelia martie 22, 2013 at 11:56 - Reply

  Stimate Domnule Director General Lucian,

  daca doreati sa ne impartasiti din experienta dumneavoastra manageriala ar fi fost util sa precizati: ce numar de vizitatori ati avut in Noaptea muzeelor, marimea expozitiei de baza, evenimentele organizate si cati muzeografi au fost disponibili.
  In cazul in care v-ar fi povestit colegii din muzeele nationale cum s-au descurcat cu cohortele de vizitatori in expozitii deschise (fara vitrine), intr-o noapte ploioasa, probabil nu ati mai fi fost ironic.

  Sa nu uitam scopul principal al acestui demers, PROMOVAREA COLECTIILOR RURALE, care “traiesc” adesea datorita unei pasiuni personale, in ciuda dispretului/nepasarii localnicilor si a uitarii autoritatilor.

  Ii ajutam sau nu? Din pacate, sunt obisnuiti cu usi inchise….

  Cu deosebit respect,
  Aurelia Dutu, analist istoric – Institutul National al Patrimoniului – Directia patrimoniu mobil

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.