Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: Exponatul Lunii Noiembrie „Amfora elenistică de la Orbeasca de Sus”

1 November, 2019 - 30 November, 2019

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită vineri, 1 noiembrie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Noiembrie.
Pentru perioada 1 – 30 noiembrie 2019, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul arheologic al instituției, respectiv „Amfora elenistică de la Orbeasca de Sus”.
Amfora, provenită dintr-un centru de producţie din insula Chios, a fost descoperită în aşezarea getică fortificată de la Orbeasca de Sus, în campania de cercetări a anului 1972, de către arheologul Emil Moscalu, într-un complex arheologic (o groapă notată cu nr. 19). Groapa este datată pe baza acestei amfore, ajunsă la nord de Dunăre pe calea schimburilor, în cea de-a doua jumătate a sec. al IV-lea î.Hr.
Amfora este lucrată cu mâna dintr-un lut omogen, de bună calitate, bine ars, oxidant, având o culoare cărămizie. Are forma bitronconică, cu gâtul cilindric, înalt şi buza rotundă, delimitată printr-o linie incizată. Torţile sunt dispuse simetric, uşor supraînălţate, ovale în secţiune. Piciorul amforei este rupt din vechime. Pe gât se păstrează urme de vopsea roşie.
Dimensiunile vasului sunt următoarele: înălţimea păstrată – 89 cm, diametru gură – 10 cm, diametru maxim – 36 cm, înălţime gât – 34 cm. Volumul de lichid ce putea fi pus în recipient este apreciat la aproximativ 22,5 litri.

Detalii

Start:
1 November, 2019
End:
30 November, 2019
Eveniment Categories:
,

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
Sit web:
www.muzeulteleorman.ro

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.muzeulteleorman.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *