Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Concertul de deschidere a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de Muzică Veche București aduce în fața publicului cele mai importante lucrări scrise pentru violoncel în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

18 November

Concertul de deschidere a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de Muzică Veche București aduce în fața publicului cele mai importante lucrări scrise pentru violoncel în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Toate aceste opusuri au fost create de compozitori originari (sau care au activat) în Napoli – „grădina” sirenei Partenope. Violonceliștii Gaetano Nasillo, Sara Benici și clavecinistul Guido Morini promit să ofere un început de sărbătoare Festivalului.

Program:
Rocco Greco (ca. 1650 – după 1718)
Sinfonia terza à due viole in sol major:
Grave – Allegro – Corrente

Giulio De Ruvo (fl.1703-1716)
Sonata pentru violoncel solo în sol minor:
Allemanda – Glga – Minuetto

Tarantella – Romanella – Tarantella pentru violoncel solo

Francesco Alborea detto Francischiello (1691-1739)
Sonata pentru violoncel și bas în re major:
Amoroso – Allegro – Menuet

Francesco Supriani (1678-1753)
Toccate pentru violoncel solo:
Toccata VI în re major
Toccata X în re minor

————-

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736)
Sinfonia pentru violoncel solo în fa major:
Comodo – Allegro- Adagio- Presto

Salvatore Lanzetti (ca. 1710-ca 1780)
Piese pentru violoncel:
Grave – Allegro – Affettuoso

Nicola Porpora (1686-1768)
Sonata pentru violoncel solo:
Adagio – Allegro – Adagio – Allegro non presto

Salvatore Lanzetti (ca. 1710 – ca. 1780)
Sonata op.5 nr. 3 in re major:
Adagio Cantabile – Allegro – Grazioso

Interpreți:
Gaetano Nasillo – violoncel
Sara Bennici – violoncel
Guido Morini – clavecin

Gaetano Nasillo

Gaetano Nasillo este unul dintre cei mai importanți interpreți ai violoncelului baroc la momentul actual. După ce și-a dedicat cariera timpurie grupurilor de muzică contemporană și activității în marile orchestre din Milano, artistul s-a preocupat de instrumentelor istorice, luând parte la cursurile prestigioasei „Schola Cantorum Basiliensis”, unde l-a avut profesor pe Paolo Pandolfo. Gaetano Nasillo colaborează frecvent, în postură de solist, cu ansambluri precum Ensemble 415, Concerto Vocale, Zefiro, Le Concert des Nations, Ensemble Aurora și Gli Angeli. Aparițiile sale discografice au fost răsplătite cu premii importante, precum Diapason d’Or, Premio Vivaldi, Preis der Deutsche Schallplattenkritik sau Muse d’Or. În 2011 a primit premiul „Muzicianul Anului” din partea Prelude Klassieke Muziek. Artistul a fondat grupul Lycopersicon, care are ca scop explorarea muzicii scrise pentru violoncel în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, pe instrumente originale. Gaetano Nasillo îmbină cariera de solist cu cea de pedagog, fiind profesor la Accademia Internazionale della Musica din Milano, dar și la Conservatorio G. Cantelli din Novara, unde predă și violoncel modern. În 2013 a fost invitat la Caracas de Fundația Simon Bolivar pentru a introduce muzica barocă în „El Sistema”. De asemenea, a fost primul solist al Orchestrei Baroce Simon Bolivar.

Sara Bennici

Sara Bennici s-a născut în Florența, într-o familie de muzicieni. A activat într-o multitudine de orchestre, precum Maggio Musicale Fiorentino, ORT – Orchestra della Toscana, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, Teatro dell’Opera di Roma, I Pomeriggi Musicali di Milano. Din anul 2000 s-a dedicat, alături de Gaetano Nasillo, studiului repertoriului violoncelistic italian din secolul al XVIII-lea. A făcut parte din ansamblul 415 al Chiarei Banchini. De asemenea, face parte din grupurile Aurora, Accordone, Akademia, Brixia Musicalis. Sara Bennici cântă pe un violoncel Barak Norman din 1710.

Guido Morini

Guido Morini este un adevărat virtuoz al clavecinului și al orgii, care s-a dedicat basului continuo și improvizației. În 1984 a fondat, alături de tenorul Marco Beasley, grupul Accordone, alături de care are o activitate concertistică susținută. În plus, el realizează pentru grup aranjamentele, imaginează programele, scrie diverse muzici și consolidează repertoriile.

Detalii

Data:
18 November
Eveniment Category:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *