Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Conferința „Peisajul în viziunea lui Nicolae Tonitza” la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

18 January

Muzeul Municipiului București vă invită sâmbătă 18 ianuarie 2020, ora 12.00, la conferința „Peisajul în viziunea lui Nicolae Tonitza”, cu Ana Maria Măciucă, la Palatul Suțu.

În continuarea seriei de conferințe „Arta pe înțelesul tuturor”, Secția de Artă a Muzeului Municipiului București vă invită să (re)descoperiți un mare maestru al picturii românești.

Nicolae Tonitza a fost un pictor și grafician român, interpret al „tristețelor luxuriant colorate” și al unor sincere simțăminte de revoltă mocnită și îndelung resemnată. S-a născut la 13 aprilie 1886 la Bârlad, primul dintre cinci copii ai Anastasiei și ai lui Neculai Toniță. A studiat atât în țară cât și în străinătate, iar bogata sa activitate artistică îi consacră importantul loc pe care acesta îl ocupă în istoria artei românești moderne.

Armonist al formelor traduse prin culoare, pictorul Tonitza a acordat naturii de fiecare dată un studiu atent care l-a ajutat la organizarea compoziției în sens interior. A admirat profund atenția pictorilor către compozițiile simple, pe care le-a considerat sincere și lipsite de emfaze ori exagerări adoptând, la rându-i, aceleași preferințe și în cazul propriilor compoziții. În ceea ce privește studiul în aer liber, pe care îl realizează cu dese ocazii, pictorul propune pentru o înțelegere aprofundată un studiu liber în natura înconjurătoare, observată cel mai indicat în anotimpul de vară, atunci când culoarea se revarsă liber și luminos asupra formelor.

Surpriza acestui eveniment este că Secția de Artă va prezenta si o lucrare a maestrului, găzduită în prezent de depozitul Pinacotecii București, dorind astfel ca în fiecare lună să aducă în fața publicului câte o operă din depozitele Muzeului Municipiului București.

Conferința va fi deschisă de doamna Elena Olariu, Director Adjunct Artă – Muzeul Municipiului București.
Bilet de intrare: 10 lei.

Detalii

Data:
18 January
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Harta Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *