Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Exponatul lunii noiembrie 2019: „Diploma de inginer electromecanic” a lui Ștefan I. Georgescu Gorjan acordată de Școala Politehnică din București, 15 iulie 1928 la Muzeul Universității Politehnica

1 November - 30 November

Exponatul lunii noiembrie 2019:
„Diploma de inginer electromecanic” a lui Ștefan I. Georgescu Gorjan acordată de Școala Politehnică din București, 15 iulie 1928.
Ștefan Georgescu – Gorjan este inginerul care a coordonat construcția Coloanei Infinite de la Târgu – Jiu.

Ștefan Ioan, s-a născut la 29 august 1905, în locuința părinților săi, Ion Georgescu – Gorjan și Stanca, din Craiova (Dolj). Între anii 1912 – 1916, Ștefan Ioan a urmat cursurile școlii primare „Petrache Poenaru” din Craiova, urmând apoi cursurile Liceului „Carol I” (1916 – 1923). După bacalaureat, în 1923, Ștefan Ioan s-a înscris la examenul de admitere la Școala Politehnica din București, reușind al 17-lea din 400 de candidați.
La 1 septembrie 1928 Ștefan Georgescu – Gorjan a fost angajat de Societatea „Petroșani” – societate anonimă română pentru exploatarea minelor de cărbuni, cu sediul central la București. După o practică de 6 luni la Uzinele Siemens – Schuckert din Viena, începe activitatea în Valea Jiului. În 1933 ajunge șef de exploatare în specialitatea mecanică, fiind ulterior avansat ca inginer șef și adjunct al directorului. A fost profesor de electrotehnică la „Școala de maeștri mineri și mecanici”, fiind autorul a numeroase manuale pentru pregătirea muncitorilor calificați.
În 1934-1935, Ștefan Georgescu – Gorjan, îl vizitează la Paris pe Constantin Brâncuși, căruia îi propune concepția tehnică a Coloanei Infinite . „să se încastreze baza unui stâlp solid de oțel într-o fundație masivă din beton și să se tragă pe stîlp, suprapunându-se ca niște mărgele goale în interior, elementele spațiale identice ale coloanei. Perfecta suprapunere a acestor elemente va asigura impresia de continuitate. Coloana va părea că țâșnește ca o tulpină, avântându-se spre infinit”.
În august 1937 îl găzduiește pe sculptor la Petroșani, stabilind împreună principalele aspecte ale realizării monumentului. Brâncuși cioplește modelul unui modul și lasă apoi pe seama inginerului executarea, asamblarea și montarea coloanei. Turnarea Coloanei în fontă a început în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, sub directa coordonare a inginerului Ștefan Georgescu – Gorjan.
Într-un raport UNESCO, Coloana Infinită este apreciată ca fiind „nu numai o capodoperă a artei moderne, ci și o extraordinară operă inginerească”.

Detalii

Start:
1 November
End:
30 November
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Universității Politehnice
Calea Griviței nr. 132, Polizu - Corp M, sector 1
București, București 010707 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://muzeu.upb.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *