Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: expoziția „AUGUSTIN BUZURA – Conștiința Scrisului”

26 July - 23 August

EXPOZIȚIE | „AUGUSTIN BUZURA – CONȘTIINȚA SCRISULUI”
Muzeul Național al Literaturii Române împreună cu Fundația Culturală „Augustin Buzura“ vă invită de vineri 26 Iulie să vizitați , la sediul din Calea Griviței 64-66, parter expoziția „AUGUSTIN BUZURA – Conștiința Scrisului”

Augustin Buzura (n. 22 septembrie 1938, Berința, județul Maramureș – d. 10 iulie 2017, București) a fost un psihiatru, prozator și eseist român contemporan, autorul unor scenarii cinematografice. Din 1992 a fost membru titular al Academiei Române. Augustin Buzura a urmat cursurile pre-universitare la Liceul „Gheorghe Șincai” (în prezent, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare). A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj (1958–1964).

A renunțat la profesia de medic psihiatru și s-a dedicat literaturii. Metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se regăsesc în romanele sale.

Augustin Buzura a debutat în literatură cu volumul de nuvele Capul Bunei Speranțe (1963). A fost redactor la revista Tribuna din Cluj. Din 1990 a devenit președinte al Fundației Culturale Române, iar între 2003–2004 al Institutului Cultural Român. A fost director al revistei Cultura.

«Trecerea sa din ziua de 10 iulie 2017 a fost numai o iluzie pentru mințile noastre obișnuite cu limitele condiției umane, căci altminteri scriitorul trăiește prin „arta sa lungă“, care-l plasează sub zodia eternității.

AUGUSTIN BUZURA a rămas credincios artei literare și României toată viața sa. A investigat „absenți“, „fețe ale tăcerii“, „orgolii“, „voci ale nopții“, „refugii“, „drumul cenușii“, a făcut „recviem pentru nebuni și bestii“ sau „raport asupra singurătății“, recreând lumea după o cheie de el știută, dar potrivită pentru a deschide sufletele și mințile milioanelor de cititori.» Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române
Expoziția va fi deschisă în perioada 26 Iulie – 23 august.
Vă așteptăm cu drag,

Detalii

Start:
26 July
End:
23 August
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) – București
Nicolae Creţulescu nr. 8
București, București 10734 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://mnlr.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *