Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Drobeta-Turnu Severin: Piesa lunii noiembrie. Ac de păr cu capul în formă de mână. Datare: Epoca romană, sec. II-III

1 November, 2019 - 30 November, 2019

Piesa lunii noiembrie

Ac de păr cu capul în formă de mână

Datare: Epoca romană, sec. II-III

Descoperire: Orașul roman Drobeta

În antichitate, părul a fost considerat unul dintre punctele de atracție al interesului masculin, prin urmare coafura merita toată atenția din partea celei care dorea să fie admirată – atât bărbații cât și femeile acordau o mare atenție aranjării părului. Pentru fixarea și aranjarea coafurii feminine se foloseau ace de păr. În același timp, acestea puteau fi folosite și de către bărbați, fie pentru susținerea părului, fie pentru fixarea hainelor. Funcționalitatea acelor de păr a fost, din această cauză, mult discutată. În general, se consideră că ele nu sunt doar simple obiecte funcționale sau bijuterii, fiindu-le atribuite de foarte multe ori valențe religioase
Acele folosite pentru fixarea coafurii – acus crinalis, spina crinalis, crinale sau comatoria – puteau fi lucrate din material comun cum sunt osul, sticla sau bronzul. Uneori erau realizate din materiale scumpe cum sunt argintul, aurul, fildeșul, caz în care valoarea piesei creștea. Cele mai multe dintre acestea erau însă lucrate din os. Realizarea unor adevărate obiecte de artă din os se făcea în ateliere specializate din teritoriul provinciei sau importate din atelierele specializate din lumea romană.
Între acele de păr se evidențiază o anumită categorie, acele de păr cu capul în formă de mână, care, din păcate, sunt relativ rare ca descoperiri la nivelul Imperiului Roman.
Piesa aceasta, elegant lucrată, de bună calitate, a fost descoperită la Drobeta. Este lucrată în os și păstrată aproape în întregime. Decorul reprezintă imaginea unei palme ridicate cu degetele întredeschise care ține un glob între index și degetul mare, celelalte degete par ușor flexate. Piesa, datată în secolele II-III p. Chr., este de import, posibil din sudul Dunării.

Detalii

Start:
1 November, 2019
End:
30 November, 2019
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin
Str. Independenţei nr. 2
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți 220160 Romania
+ Harta Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *