Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Slobozia: expoziția REGINA MARIA LA BRAN-GUSTURI ȘI ATMOSFERĂ REGALĂ

18 July - 26 July

Joi, 18 iulie 2019, ora 13:00, Muzeul Județean Ialomița în parteneriat cu Muzeul Național Bran și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, vă invită la deschiderea expoziției REGINA MARIA LA BRAN-GUSTURI ȘI ATMOSFERĂ REGALĂ.
Arta populară românească a reprezentat pentru regina Maria o importantă sursă de inspirație nu doar pentru decorarea interioarelor din castelul Bran, ci și în alegerea vestimentației regale. Pe lângă „costumul viu colorat al țării”, regina Maria a adoptat și o îmbrăcăminte stil Bran, care consta în rochii lungi albe, roșii sau cu imprimeuri florale, asortate cu văluri înfășurate pe cap, vestimentație care apoi a fost preferată de suveranăși la reședința de la Balcic.
Arta populară este reprezentată în expoziție de canceele transilvănene, de un butoiaș moldovenesc, de vasele rusești tip kovsch, de o pernă de scaun realizată dintr-un ștergar popular românesc. Alături de piesele din ceramică lucrate de meșteri populari, sunt expuse și vase de inspirație populară: cele lucrate într-un spirit modern de Nora Steriadi care făcea parte în perioada interbelică din grupul artiștilor militanți pentru păstrarea artelor decorative tradiționale, dar și două căni care provin de la fabrica de ceramică Dochia a Domeniului Coroanei Regale de la Periș, inițiată cu scopul de a reînvia ornamentele din tradiția populară românească.
Vernisajul va avea loc la sediul Muzeului Județean Ialomița din B-dul. Matei Basarab, nr.30.

Vă așteptăm!

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Ialomița – Slobozia
B-dul. Matei Basarab nr. 30
Slobozia, Ialomița 920062 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.mjialomita.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *