sat Cremenea, com. Sita Buzăului: Tabăra experimentală „SILEX TOOLS”

Tabăra experimentală SILEX TOOLS

Tabara-Cremenea_2011

Arheologia ultimilor ani, cu avantajul ei tehnologic, a jucat şi joacă în continuare un rol important în înţelegerea modului de viaţă al civilizaţiilor străvechi, iar interesul publicului pentru arheologie, care a crescut semnificativ în prezent, arată faptul că necesitatea de cunoaştere cât mai exactă a trecutului este o realitate. Săpăturile şi experimentele arheologice sunt doar câteva din metodele care au adus informaţii preţioase despre începuturile umanităţii.

Una dintre descoperirile arheologice care pot dezvălui mistere încă nedesluşite ale oamenilor din paleolitic, este cea din zona Depresiunii Întorsura Buzăului, respectiv de la Cremenea „Malu Dinu Buzea”. Cunoscut în Europa încă de la începutul secolului al XX-lea, prin intermediul lui Iulius Teutsch care în anul 1910 descoperea aici un atelier de cioplit silexul, pe care l-a atribuit paleoliticului superior (35.000-10.000 ani î.Chr.), de situl preistoric de la Cremenea se leagă începuturile arheologiei preistorice în Transilvania.

Importanţa descoperirilor arheologice şi a bogăţiei surselor de silex din această zonă au făcut ca situl arheologic de la Cremenea „Malu Dinu Buzea” să fie menţionat în toate studiile şi tratatele de preistorie ale României şi Europei.

Pentru ca tinerii să cunoască mai multe despre Epoca Pietrei sau Paleolitic într-un mod accesibil, precum şi despre valoarea sitului de la Cremenea, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR, Sf. Gheorghe, Covasna), Administraţia Fondului Cultural Naţional (Bucureşti), Universitatea „Valahia” Târgovişte (UVT, Târgovişte, jud. Dâmboviţa), Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna (Sf. Gheorghe, Jud. Covasna) organizează în perioada 21-28 august 2011, Tabăra Experimentală SILEX TOOLS”.

Tabăra experimentală se va desfăşura în satul Cremenea, comuna Sita Buzăului, jud. Covasna, fiind foarte aproape de situl „Malu Dinu Buzea”, şi se adresează elevilor de liceu, studenţilor şi voluntarilor din toată ţara.

Printre activităţile taberei se numără:

– vizitarea şi observarea directă a şantierului arheologic „Malu Dinu Buzea”;

– experimente de cioplire, retuşare şi şlefuire a obiectelor din piatră;

– experimente de reconstituire a vieţii oamenilor din paleolitic;

– Atelierele: Epoca pietrei, Săpături arheologice, Obiecte şi arme din silex;

– rezolvarea caietului de lucru „Silex Tools”; plimbări în natură; identificarea surselor de silex; jocuri distractive în aer liber; foc de tabără etc.

Număr total de locuri de tabără: 20.

Durata taberei: 21 – 28.08.2011

Masa şi corturile pentru cazare sunt asigurate de organizatori (sunt gratuite!)

Pentru mai multe detalii cu privire la documentele solicitate pentru înscriere, regulament și programul detaliat al taberei vă rugăm accesați adresa www.mncr.ro , secțiunea Noutăți, sau contactați reprezentanții MNCR la nr. de telefon 0267 – 314139 (Persoană de contact arheolog dr. Dan Buzea, coordonator proiect).

Cu deosebit respect,

Andrea Deak

Șef-secție MNCR


Andrea Deák
Muzeograf şef-secţie
Muzeul National al Carpatilor Rasariteni
Sf. Gheorghe, Str. Gabor Aron nr. 16
jud. Covasna
Tel/fax: 0267-314139; Mobil: 0735561675

By |2011-08-18T14:41:07+00:00august 18th, 2011|arheologie, Muzee|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.