București: Seminarii MORA pentru curatori

Centrul de Arta MORA anunta seria de seminarii dedicate curatorilor la debut in cadrul proiectului MORA Emerging 2017. Seminariile sunt deschise publicului larg.
Dupa trei ediţii concentrate în special pe debutul artistic, MORA Emerging 2017 este dedicat rolului curatoriatului contemporan în evoluţia scenei de artă actuală, oferind o oportunitate unică studenţilor de la Istoria Artei, din cadrul Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, de a propune, dezvolta şi realiza un proiect curatorial, trecând printr-un proces complet, într-un cadru profesionist şi un context de relevanţă internaţională.
Seminariile vor avea loc în cadrul Facultăţii de Istorie, sala Amfiteatru Vasile Parvan, Universitatea Bucureşti.
Program seminarii:
Joi, 23 martie
18:00- 20:00, Eugen Rădescu, director şi co-fondator Bucharest Biennale, curator şi profesor la Universitatea din Bucureşti
“Despre producerea și reproducerea unei lucrări de artă”
Vineri , 24 martie
12:00 – 14:00, Alin Ciupală , istoric şi profesor universitar
“Banda desenată în arta contempoarană”
14:00 -16:00 , Olivia Nițiș, curator, istoric şi critic de artă
“Practici curatoriale: un traseu personal”
Joi, 30 martie
18- 20, Andreea Grecu, expert cultural,
“Despre finanțarea proiectelor în artele vizuale”
Vineri, 31 martie
12:00 – 14:00, Daniela Zaharia, Şef al departmentului de istorie antică, arheologie şi istoria artei
“Arta contemporană chineză ca fenomen de piață “
14:00 -16:00 , Sara Rossling, curator şi manager artabout.se – Stockholm, Suedia
“Curating context”
“Rethinking the archive in contemporary art”
Selectarea celor 4 – 10 propuneri curatoriale vor fi anunţate la sfârşitul seminariilor MORA EMERGING 2017 în data de 31 martie 2017, ora 17:00.
Dezvoltarea conceptelor preselectate într-o serie de workshopuri dedicate, sub îndrumarea profesioniştilor, în urma cărora va fi anunţat proiectul câştigător (ateliere ce vor avea loc în perioada 3-7 aprilie)
Proiectul câştigător va fi anunţat în data de 7 aprilie 2017.
MORA Emerging 2017 se conturează ca un proiect unic în peisajul iniţiativelor cultural-educative din ţară, un proiect pilot şi un exemplu de practică ce poate fi adaptat pentru orice proiect de întâlnire între domeniul cultural şi cel educaţional. Proiect complex, acesta ofera o oportunitate de debut curatorial (oferind o şansă inedită de parcurgere a întregului proces creativ şi de organizare), o alternativă de orientare şi dezvoltare profesională, incluzând facilitarea şi susţinerea creaţiei de artă vizuală tânără, în contextul artei contemporane actuale în lume
Juriul care va realiza toate etapele de selecţie are 7 membri: Andreea Grecu – expert cultural, Alin Ciupala – istoric şi profesor universitar, Olivia Niţis – curator, istoric şi critic de artă, Irina Abaza, Mara Patriche, Cristina Taraş – artişti, curatori, manageri ai Centrul de artă MORA , Eugen Radescu – director şi co-fondator Bucharest Biennale, curator şi profesor la Universitatea din Bucureşti.
Invitatul special în cadrul seminariilor MORA EMERGING 2017 este Sara Rossling – curator şi manager artabout.se – Stockholm, Suedia.
PARTENERI
UNIVERSITATEA BUCUREŞTI, AMBASADA SUEDIEI la Bucureşti, CREATIVE EVOLUTION, PAVILION, DIGI 24,  Policolor, 438 Playhouse Production
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Mulţumiri speciale:
Her Excellency Ms Anneli Lindahl-Kenny
Ambassador, Head of Mission, Embassy of Sweden
Mr. Alexander Peyre Dutrey
Counsellor, Deputy Head of Mission, Embassy of Sweden
Ms. Simona Pop
Administrative, Financial and Cultural Officer, Embassy of Sweden
Lect univ.dr Daniela Zaharia
Şef al departmentului de istorie antică, arheologie şi istoria artei, Universitatea Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

București: Seminarul „Ferdinand I – Întregitorul” la Institutul Cultural Român

ferdinand

Institutul Cultural Român găzduiește marți, 13 decembrie 2016, ora 18.00, seminarul „Ferdinand I – Întregitorul”, eveniment organizat de asociația altF.E.L și Muzeul Național al Literaturii Române, în cadrul proiectului „București – sufletul României” – campania „Start spre Centenar”.

„Perioada de modernitate a României este ancorată în realizările înregistrate în perioada în care Regele Ferdinand I a fost rege al Regatului României (1914-1927). Încheierea procesului de realizare a statului național-unitar la sfârșitul Primului Război Mondial a fost și va rămâne borna de referință în istoria modernă a României. Crearea României Mari a fost însoțită de transformări profunde ale societății românești: asigurarea reformei agrare, promovarea reformei electorale și asigurarea drepturilor civile si politice, modernizarea capacității instituționale a Statului Român; realizări majore în domeniul economiei și industriei (industria extractivă de petrol, industria de prelucrare a materiilor prime, etc.). De asemenea, în planul dinamicii sociale, această perioadă se mai distinge prin atenta gestionare a diversității culturale și asigurare a respectării drepturilor minorităților naționale, avântul comunităților urbane și rurale, precum și rolul în consolidarea Bisericii naționale românești.”, scriu organizatorii.

Evenimentul din Aleea Alexandru nr. 38 are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

PROGRAM

18.00 – 18.10: Prezentarea invitaților/ Prezentarea sintetică a proiectului ROMÂNIA – 100 DE ANI DE MODERNITATE

18.10 – 18.20: Celebrarea Centenarului

18.20 – 18.40: Aspecte din viața lui Ferdinand I  

Invitat: Conf. Univ. Dr. Cristina GUDIN, Prodecan Facultatea de Istorie, Universitatea din București

· personalitatea lui Ferdinand, etapele carierei militare, relatia cu Carol I, relatia cu regina Maria, Ferdinand in diferite ipostaze: mostenitor al tronului, rege, arbitru al vietii politice

18.40 – 19.00: Regele Ferdinand la sfarsitul lui 1916. Lupta pentru menținerea ființei naționale

Invitat: Asist. Univ. Dr. Cosmin IONIȚĂ, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

· gestionarea campaniei militare din 1916, retragerea trupelor și a populației în Moldova, relația aliată dificilă cu Rusia, revenirea soldaților români pe câmpul de luptă în anul următor, rolul determinant în coagularea energiilor românilor

19.00 – 19.20: Transformări ale societății românești în perioada 1918-1927

Invitat: Prof. Univ. Dr. Victor NICOLĂESCU, Universitatea „Petre Andrei” din Iași

· asigurarea reformei agrare, promovarea reformei electorale și asigurarea drepturilor civile si politice, modernizarea capacității instituționale a Statului Român; realizări majore în domeniul economiei și industriei; gestionarea diversitătii culturale și asigurarea respectării drepturilor minorităților nationale, avântul comunităților urbane și rurale, rolul în consolidarea Bisericii naționale românești

19.20 – 19.40: Ferdinand I Întregitorul – semnificația modernitățiii României

Invitat: Tudor Miu VIȘAN, Facultatea de Istorie, Universitatea din București (TBC)

19.40 – 20.00: Discuții libere

București: seminarul naţional “Implementarea la nivel național a Convenţiei UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial‟

poster_ro

Ministerul Culturii, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Europa de Sud-Est, aflat sub auspiciile UNESCO, cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti‟, organizează la Bucureşti, în perioada 13-17 iunie 2016, seminarul naţional “Implementarea la nivel național a Convenţiei UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial‟.

Principalele obiective ale evenimentului sunt îmbunătăţirea înţelegerii Convenţiei UNESCO din 2003 pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, consolidarea capacităţii naţionale de implementare a acesteia, contribuirea la revizuirea politicilor culturale, analizarea unor exemple de măsuri de succes în domeniul salvgardării patrimoniului cultural imaterial la nivel naţional şi internaţional, promovarea implicării active a comunităţilor locale, precum şi discutarea anumitor aspecte referitoare la completarea şi actualizarea inventarului patrimoniului cultural imaterial.

Evenimentul va reuni lectori internaţionali din reţeaua specialiştilor UNESCO în sectorul patrimoniului cultural imaterial şi experţi români, specialişti din instituţii cu atribuţii în domeniile patrimoniului cultural imaterial, reprezentanţi ai instituţiilor neguvernamentale şi ai comunităţilor locale.

Având în vedere că vor avea loc sesiuni de discuţii de grup, participanţii vor fi putea să ia parte activ la discuţii aprofundate şi să schimbe opinii, în conformitate cu propriul domeniu de competenţă şi expertiză.

Sesiunile seminarului vor avea loc în Sala „Victor Ion Popa“ a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din Șos. Kiseleff nr. 30. De asemenea, este prevăzută şi o vizită de jumătate de zi la Mănăstirea Ţigăneşti, cu scopul observării şi analizării unor elemente de patrimoniu cultural imaterial.

București: seminarul CULTURALIA – BIBLIOTECA DIGITALĂ A ROMÂNIEI, joi, 19 mai 2016, ora 17.00

CICSA-19mai2016 (1)-page-001

Direcția CIMEC din Institutul Național al Patrimoniului împreună cu Centrul de Istorie Comparată a Societăților Antice (CICSA), Muzeul Civilizației Gumelnița și Muzeul Național de Istorie a României vă invită la seminarul CULTURALIA – BIBLIOTECA DIGITALĂ A ROMÂNIEI
contribuții, tehnici și metode de digitizare a patrimoniului cultural și a resurselor științifice” care va avea loc joi, 19 mai 2016, ora 17.00, la Universitatea București, Facultatea de Istorie, sala 301.

Participă:
Dan Matei – ,,CULTURALIA – Biblioteca digitală a României’’
Institutul Național al Patrimoniului
Bogdan Șandric – ,,ProEuropeana-Biblioteca digitală a publicațiilor muzeale’’
Institutul Național al Patrimoniului
Oana Borlean, Adriana Vîlcu, Theodor Zavalaș – ,,Perspective 3D asupra preistoriei- Patrimoniul arheologic în lumina noilor tehnologii ale informații’’
Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Civilizației Gumelnița
Laura Lăptoiu, Bogdan Șandric – ,, Digitizarea colecției de fotografii de la Expoziția și Târgul de Mostre a Industriei din România Mare, București 1921’’
Muzeul Național de Istorie a României, Institutul Național al Patrimoniului

Sighişoara: seminarului naţional „Protejarea patrimoniului mondial: managementul situaţiilor de urgenţă şi planificarea turismului durabil‟ în România, 30 septembrie – 3 octombrie

Sighişoara, gazdă a seminarului naţional „Protejarea patrimoniului mondial: managementul situaţiilor de urgenţă şi planificarea turismului durabil‟ în România

În perioada 30 septembrie – 3 octombrie, Biroul Regional UNESCO Veneția împreună cu Ministerul Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sighişoara, al Consiliului Judeţean Mureş și al Institutului Național al Patrimoniului, vor organiza seminarul naţional „Protejarea patrimoniului mondial: managementul situaţiilor de urgenţă şi planificarea turismului durabil în România.

Evenimentul se va desfăşura, nu întâmplător, la Sighişoara, oraş ce şi-a păstrat organizarea spaţiului urban şi calitatea arhitecturală a construcţiilor nealterate şi care serveşte acestei iniţiative drept catalizator în aplicarea metodologiei pentru managementul riscului de dezastru şi promovare a turismului la nivel naţional.

Seminarul se adresează managerilor de situri aparținând Patrimoniului Mondial din România şi are ca obiective principale atât gestionarea situaţiilor deteriorante care vizează proprietăţile Patrimoniului Mondial din regiune, cât şi deprinderea unor mecanisme de a manageria turismul, în mod durabil şi eficient.

Activităţile înscrise în program vor facilita dialogul prolific între participanţi, ce vor asista la diverse prezentări tematice şi exerciţii de grup privind măsuri pre şi postdezastru. Oraşul gazdă, prin centrul său istoric, sit înscris în Patrimoniul Mondial, va servi drept studiu de caz interactiv. Se urmăreşte promovarea schimbului de experienţă şi informaţii între managerii de situri din regiune, ce va avea ca rezultat cunoaşterea aprofundată a realelor şi potenţialelor ameninţări cu care se confruntă proprietăţile ce aparţin Patrimoniului Mondial al României.  Participanţii vor avea, totodată, şansa de a discerne şi disemina informaţiile asimilate de-a lungul desfăşurării seminarului, în mod individual şi împreună cu partenerii instituționali, fiind pregătiţi să iniţieze, la rândul lor, acţiuni de acest gen.

Rezumat în trei cuvinte, seminarul urmează schema, aparent simplă: misiune – viziune – plan.

Menţionăm că România are înscrise în patrimoniul cultural UNESCO 6 elemente – bisericile pictate din nordul Moldovei (1993), Mănăstirea Hurezi (1993), așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania (1993 și 1999), Cetățile Dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), bisericile de Lemn din Maramureş (1999), 1 element de patrimoniu natural – Delta Dunării (1991), la care se adaugă alte 4 obiective de patrimoniu imaterial.