Sibiu: Moștenirea săsească – opt secole în Transilvania

Moștenirea săsească – opt secole în Transilvania

w-Mostenirea-saseasca-2013

Vineri, 6 septembrie, de la ora 13 :00, Muzeul ASTRA invită publicul la Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11, Sibiu, la vernisajul expoziției Curator și fotograf despre  Moștenirea săsească, ce surprinde aspecte de cultură și civilizație specifice acestei comunități etnice, cu o istorie de opt secole pe teritoriul Transilvaniei.

DIGITAL CAMERA

Bogatul patrimoniu material și imaterial al sașilor este adus în fața publicului prin intermediul pieselor din colecțiile Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”, a fotografiilor realizate de fotograful Laszlo Dudos dar și a citatelor din interviuri realizate cu etnici sași.

w-sasi-2-2013

Perspectiva muzeografului și a fotografului se conjugă într-o meditație pe tema moștenirii culturale în Transilvania. „Ce se va întâmpla cu această moștenire culturală trecută printr-o istorie zbuciumată și aflată într-o lume plină de schimbări? Moștenirea săsească prezentă pe meleagurile transilvănene timp de opt secole, nu se va pierde. Treptat, în unele zone, va fi din ce în ce mai greu de surprins, însă ea va rămâne în muzee, în colecții, în amintirea celor care au cunoscut-o, au apreciat-o atunci și acum. Muzeograful are obligația îmbogățirii, păstrării și valorificării patrimoniului tezaurizat în colecții. Fotograful are misiunea de a surprinde obiectiv, chiar dacă uneori dramatic, ceea ce ne oferă prezentul. În expoziție raportarea la moștenirea săsească s-a făcut prin imaginea satului și a bisericii, a celor care au în grijă patrimoniul ecleziastic, a celor care păstrează în casă, atmosfera tradițională, și mai ales prin asumarea modelului săsesc” mărturisește organizatorul expoziției, muzeograful Camelia Ștefan.

w-sasi-3-2013

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns