Sibiu: Târgul Creatorilor Populari din România împlinește 30 de ani

w-TCP-2013

Aflat la cea de-a 30-a ediție, Târgul Creatorilor Populari din România, organizat de Muzeul ASTRA, va aduce în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului,  între 9 și 11 august 2013, peste 200 de creatori populari.

Târgul conturează imaginea complexă a tipologiei meșteșugurilor tradiționale: brodat, țesut, olărit, încondeiat ouă, sculptură în lemn și în os, pictura de icoane, pe lemn sau pe sticlă, cojocărit, confecționat măști, păpuși, instrumente muzicale, pălării, podoabe, împletit fibre vegetale.

Organizat ca în fiecare an, în preajma zilei de 15 august, când lumea creștină celebrează Adormirea Maicii Domnului, evenimentul reprezintă un prilej excelent pentru realizarea unor schimburi de experiență între creatorii populari din diferite zone etnografice ale țării,  aparținând diverselor etnii conlocuitoare, dar și pentru etalarea celor mai reprezentative creații ale fiecăruia, spre bucuria iubitorilor de artă tradițională autentică. Selecția riguroasă a meșterilor, punerea în circuit a adevăratelor valori ale artei populare, evitarea kitsch-ului, au reprezentat întotdeauna niște imperative pentru organizatorii manifestării.

În decursul timpului, prin pitorescul costumelor populare, varietatea și calitatea produselor, târgul a devenit un punct de atracție pentru publicul sibian și turiștii români și străini. Cu prilejul împlinirii a 30 de ani, sâmbătă, 10 august, de la ora 9:00, va avea loc Adunarea generală a Asociației Creatorilor Populari, urmată de la ora 17:00 de masa rotundă cu tema Muzeul și Patrimoniul Cultural Imaterial și de lansarea albumului aniversar intitulat Târgul Creatorilor Populari din România la 30 de ani, precum și a seriei Carte de meșter, evenimente care vor prilejui o dezbatere pe tema trecutului, prezentului  și viitorului târgului.

Târgul se va desfășura vineri și sâmbătă între orele 10:00-20:00, și duminică între orele 10:00-17:30.

Târgul Creatorilor Populari din România va fi însoțit, așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori, de Festivalul Național al Tradițiilor Populare, un proiect finanțat anul acesta de către de Administrația Fondului Cultural Național. Ediția a XI-a, va avea loc în perioada 9 – 11 august 2013, având drept invitați reprezentanții județelor Bihor, Călărași și Mehedinți. Muzica tradițională, dansul, atelierele de arte plastice sau arte mecanice, demonstrațiile culinare, vor aduce in fața publicului valorile tradiționale ale acestor comunități.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns