Sibiu: Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu

foto1-1

De ce să gătim în vase de lut tradiţionale ?

Redescoperirea tradiţiilor culturale române şi maghiare prin intervenţie culturală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA organizează în perioada 25-29 iulie 2013, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu. Proiectul abordează un „altfel” de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unui vechi centru ceramic, Sibiul, astăzi inactiv.

foto 4

Ideea acestei manifestări, ca instrument de intervenţie culturală capabil să genereze schimbarea percepţiei publicului, a fost construită pornind de la observarea unei tendinţe ce pune accent pe redescoperirea şi revalorificarea unor importante aspecte ale vieţii tradiţionale – alimentaţie sănătoasă, bucuriile vieţii, întoarcerea la natural, „slow motion” şi „slow food” – ca ripostă la ritmul accelerat, toxicitatea şi tranzienţa lumii moderne.

Evenimentul coordonat de muzeograful Karla Roşca, va începe joi, 25 iulie, ora 17:30, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masă rotundă cu tema Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional, organizatorii găsind astfel oportunitatea dialogului interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniu, pe teme privind materialele si tehnicile folosite în olărit, dar şi marketingul produselor.

foto2-1

Pe toată durata desfăşurării târgului, manifestarea va combina latura expoziţională şi comercială, cu o serie de animaţii culturale: demonstraţii practice de olărit (26 iulie 2013, 11 olari) şi gătit (27 iulie 2013, 12 olari-bucătari), în vasele realizate prin aceeaşi metodă, respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate, care din păcate momentan, pe piaţa românească, nu sunt criterii prioritare nici pentru meşterii olari autohtoni, nici pentru publicul neavizat.

foto3

Pe parcursul celor trei zile, în Muzeul în aer liber, 12 olari din Ungaria şi România ne invită să ne întrecem la roata olarului şi să degustăm din vase de ceramică nontoxice, bucate tradiţionale: gyulaş, ciolan afumat cu fasole, ardei umpluţi, sarmale, tocăniţă ungurească, carne de vânat.

Demonstraţiile de olărit şi gătit se vor avea loc vineri şi sâmbătă, între orele 9:00-13:00 şi 15:00 – 18:30 în zona Târgului de Ţară, iar duminică intre orele 10:00 – 19:00, se va desfăşura Târgul de Ceramică.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns