Sinaia: Noaptea muzeelor, concert de muzică de cameră la Peleș

Sala de concerte a Muzeului Național Peleș: concert de muzică de cameră
La Castelul Peleș, în continuarea Stagiunii „Sunetul Muzicii”, de la ora 16:00 va concerta „Trio Energico”: Ilsofai Csenge – vioară, Mády Szabó Eszter – violoncel și Vida Mónika Ruth – pian, cu un program ce va cuprinde lucrări de Felix Mendelssohn, Zoltán Gárdonyi, Zoltán Kodály și Béla Bartók. Intrarea va fi liberă, iar accesul la eveniment se face prin rezervare la adresa [email protected]
Muzeul găzduiește în această perioadă un program dedicat Regelui Ferdinand I din care fac parte o expoziție temporară, un simpozion, diferite programe educaționale și vizite cu tematică interactivă.
Muzeul Național Peleș
Concert „Trio Energico”: ora 16:00
Program Noaptea Muzeelor: 17:00 – 21:15
Program complet: http://noapteamuzeelor.ro/muzeu/muzeul-national-peles/

SinaiaThe Fifth Balkan Symposium of Archaeometry 2016 (BSA2016) will take place between September 25-29, 2016, in the Carpathian resort of Sinaia, Romania.

posterBSA11A4

The Fifth Balkan Symposium of Archaeometry 2016 (BSA2016) will take place between September 25-29, 2016, in the Carpathian resort of Sinaia, Romania.

This will be the 5th edition of a tradition that began in 2008 in Ohrid (Macedonia) and continued in 2010 in Istanbul, in 2012 in Bucharest and in 2014 Nesebar (Bulgaria).

The title chosen for this year’s event is  ̔Bridging Science and Heritage’.

The Symposium will be focused on the application of modern physical and chemical methods in archaeometry, including nuclear methods and techniques used in dating, in the analysis, investigation and characterization of ancient artifacts, as well as their conservation and consolidation. Subjects from the related fields of archaeology and art history will be included.

  • Analytical methods for cultural heritage diagnostics
  • Lithic materials
  • Archaeometallurgy
  • Radiocarbon Dating
  • GIS applications
  • Preservation of cultural heritage – conservation and restoration;
  • Optoelectronic applications
  • Experimental archaeology
  • Multidisciplinarity in archaeology

It is the organizers’ intention to have as large an international participation as possible, so join us through [email protected] if you are interested!

http://www.nipne.ro/events/conferences/bsa5/

Lansarea Anului Cultural Martha Bibescu 130

MB 130-calendar-poster

Evenimentele prilejuite de ziua de naștere a prințesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) se desfășoară în perioada 15 – 31 ianuarie 2016 astfel:

Vineri, 15 ianuarie, Casa Filipescu-Cesianu, București, de la 18:30
Marți, 19 ianuarie, Centrul Cultural Carmen Sylva, Sinaia, de la 17:00
Duminica, 31 ianuarie, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia, de la 17:30

Asociația Istoria Artei organizează, împreună cu partenerii săi, Arhivele Naționale ale României, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Biblioteca Națională a României, Muzeul Municipiului București, Centrul cultural Carmen Sylva Sinaia, o serie de evenimente publice dedicate personalității prințesei Martha Bibescu: conferințe, prezentări, proiecții, ateliere pentru copii, o expoziție și lansarea unui catalog.
Proiectul cultural este finanţat de Ministerul Culturii în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naționale – 2016.
Mai multe articole și fotografii vor fi publicate pe:
http://printesamarthabibescu.blogspot.ro/

https://www.facebook.com/events/938725332830221/

Vă așteptăm!
Gabriela Ristea
Asociația și Editura Istoria Artei
0732.209.495
http://asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/
www.arhivadearhitectura.ro
www.eia.ro

Sinaia: expozitia temporara „Arta si Ceremonial la Mesele Regale”

Muzeul National Peles anunta expozitia temporara „Arta si Ceremonial la Mesele Regale”, care va putea fi vizitata la Castelul Peles intre 19 decembrie 2014 si 30 aprilie 2015.

De o corectitudine exemplară, foarte exigent cu sine, regele Carol I al României a dus o viaţă aproape austeră. Era o fire introvertită, rareori destăinuind cuiva gîndurile şi planurile sale, neavînd prieteni intimi, ci numai consilieri. Interesant este faptul că  în viaţa personală regele se comporta natural, ca un om cu pasiuni de colecţionar, sensibil la artă şi frumuseţile naturii, cu preferinţe culinare nesofisticate şi oferind ospitalitate personalităţilor invitate la castelul Peleş.

Expoziţia temporară Artă şi ceremonial la mesele regale ne introduce în viaţa cotidiană a familiilor regale din România perioadei 1866-1930, Carol I şi Elisabeta, Ferdinand şi Maria, de la Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Palatele regale din Bucureşti.Vom descoperi colecţiile de porţelanuri, tacâmurile din argint, paharele din cristal destinate meselor de la Curte, programul şi meniul zilnic cu felurile de mâncare preferate. De asemenea, vom lua cunoştinţă cu oaspeţii de marcă invitaţi la dejunurile oficiale şi la seratele dansante.

Această manifestare culturală de excepţie este cadoul de Crăciun pe care Muzeul Naţional Peleş îl face vizitatorilor săi, începând cu 20 decembrie 2014, urându-le Sărbători Fericite şi un An Nou mai bun!

Catalogul expoziției

Va multumesc,

– Alexandru Duta

Departamentul de Relatii Publice
Muzeul National Peles

http://www.peles.ro
0244 310 918

Sinaia: expoziția “Karel Liman – Arhitectul Ceh al Casei Regale a României”

afis

Sinaia, Romania, 11 februarie, 2014: Muzeul National Peles anunta deschiderea expozitiei “Karel Liman – Arhitectul Ceh al Casei Regale a Romaniei”. Vernisajul va avea loc sambata 15 februarie ora 17:00 la Castelul Peles in prezenta A.S.R. Principele Nicolae al Romaniei si E.S. Dr. Jiří Šitler ambasadorul Cehiei in Romania.

În perioada februarie-aprilie 2014, Muzeul Național Peleș găzduiește expoziția temporară realizată la inițiativa Ambasadei Republicii Cehe în România, dedicată celui mai important arhitect al Casei Regale a României, Karel Líman. Demersul cultural itinerat la Castelul Peleș se dorește a fi o oglindă a activității arhitectului ceh, stabilit în anul 1884 în tânărul Regat al României.

Karel Líman s-a născut la 3 martie 1855, în Mlada Boleslav, Boemia, pe atunci provincie a Imperiului Austriac, într-o familie modestă, tatăl său fiind tâmplar. Pasiunea pentru prelucrarea lemnului, moștenită de la tatăl și de la bunicul său, studiile în domeniul arhitecturii însușite la Facultatea de Arte Frumoase din Praga și de la Bauakademie din Munchen au desăvârșit educația de profil a tânărului ceh. Stabilit la Viena în jurul anului 1880, Líman acumulează experință prin colaborarea cu atelierul de arhitectură Fellner&Hellmer din capitala Habsburgilor, contribuind la elaborarea planurilor Palatului Albert de Rothschild din Viena, realizate sub îndrumarea arhitectului Gabriel-Hippolyte Destailleur și a Casei de vânătoare a prințului Christian de Hohenlohe- Öhringen de la Javorina, Slovacia. Recomandat de Destailleur lui André Lecomte du Nouÿ, arhitect francez stabilit de asemenea în România, Líman este angajat al Serviciului de Arhitectură al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, în cadrul Comisiei Monumentelor istorice din România. În această calitate a participat la restaurarea bisericilor Sf. Nicolae, biserica Trei Ierarhi din Iași și a Bisericii episcopale de la Curtea de Argeș.

karel-liman

Începând cu anul 1894, Líman își desfășoară activitatea în serviciul Casei Regale a României, principalii săi comanditari fiind regele Carol I şi principesa (apoi regina) Maria, personalităţi din generaţii diferite, cu viziuni artistice diametral opuse. În intervalul 1896-1914 a contribuit la definitivarea construcției și reamenajarea Castelului Peleș. În paralel, arhitectul a dezvoltat numeroase alte proiecte, precum Cuibul Principesei (1894), Castelul Pelișor (1899-1903), 2 cabane maori la Pelișor și Cotroceni, extinderea Palatului Cotroceni, reamenajarea Cabanei Bahna Rusului din județul Argeș (1920-1925), casa prințului Carol din București de pe șoseaua Kiseleff, cabana regelui Ferdinand de la Lăpușna din județul Mureș (1925-1926), Castelul Bran (1924-1929).

in-atelier

În cadrul expoziției ,,Karel Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României” sunt etalate panouri fotografice reprezentative pentru creația arhitecturală realizată de Líman. Imaginile realizate prin tehnici noi în arta ilustrației, precum panorame și perspective sferice tip ,,fish eye” reflectă o nouă formă de citire a realizărilor arhitectului ceh. Un segment ce aduce un plus de inovație acestei expoziții este constituit din documentele originale, scoase la lumină pentru prima dată din arhiva Castelului Peleș, ce poartă semnătura olografă a arhitectului Karel Líman, corespondența sa cu diverși furnizori ai Casei Regale a României, fotografii originale ale membrilor familiei Líman și ale fiului său adoptiv , Constantin Ștefanovici, precum și planuri originale referitoare la contrucția Castelului Peleș, elocvente pentru creația celui care ,,niciodată nu neglijează un detaliu şi-şi pune tot sufletul în ceea ce face”, așa cum nota regina Maria.

Trecut în neființă la data de 29 iulie 1929, la Brașov, Karel Líman a fost înhumat în cripta familiei din țara natală, în orașul în care se născuse cu 74 de ani înainte, Mláda Boleslav.

Muzeul Naţional Peleş – Sinaia – str. Aleea Peleşului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | [email protected]

DESPRE MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ

Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.

A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.

Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 30 ianuarie 2014.

Sinaia: vernisajul expoziției Patrimoniul arhitectural sătesc din județul Prahova

Patrimoniul-arhitectonic-satesc-prahovean

Joi 21 noiembrie 2013, ora 14.00, va avea loc la Castelul Pelisor din Sinaia, Aleea Pelesului, nr. 2 vernisajul expozitiei Patrimoniul arhitectural satesc din judetul Prahova.
Expozitia este rezultatul parteneriatului dintre Asociatia Culturala Musica Viva Ploiesti, Directia Judeteana pentru Cultura Prahova si Ordinul Arhitectilor din Romania –  filiara Prahova.
Va asteptam.

Vizitati situl web Patrimoniul arhitectonic din judetul Prahova: http://www.monumenteprahova.ro/

Noaptea Cercetătorilor, 27 septembrie 2013

Peste 300 de oraşe europene sărbătoresc Noaptea Cercetătorilor în ultima seară de vineri din septembrie.
Află care sunt oraşele din România care dedică noaptea de 27 septembrie 2013 cercetării ştiintifice pe  http://noapteacercetatorilor.eu/

noaptea-cercetatorilor

România: evenimente sub genericul MEDALION GEORGE ENESCU

MEDALION GEORGE ENESCU

Muzeul Național „George Enescu” organizează, în zilele de 18 și 19 august 2013, cu prilejul împlinirii a 132 de ani de la nașterea compozitorului, evenimente sub genericul MEDALION GEORGE ENESCU în toate cele 3 sedii ale sale.

Calendarul manifestărilor este următorul:

– 18 august, orele 11,0 la Vila Luminiș din Sinaia, Fundația Prietenii muzicii Serafim Antropov prezintă un recital în cadrul Festivalului Internațional Enescu și muzica lumii.

– 19 august, orele 18,00, în Palatul Cantacuzino de la București vă invităm la un recital cameral și la vernisajul expoziției temporare Constantin Silvestri – eminent susținător al creației enesciene
În 2013 s-au împlinit  100 ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți muzicieni români ai secolului XX: dirijorul și compozitorul Constantin Silvestri, despre care, în 1932, George Enescu spunea: „Dorim ca Silvestri să realizeze tot ce ne așteptăm de la dânsul – și noi așteptăm lucruri mari”.

Expoziția prezentată astăzi publicului  fixează locul marelui muzician român pe culmile generației muzicale enesciene și pune în lumină  imaginea „…unui talent care frizează genialitatea”.

Recitalul cameral cu lucrări de George Enescu va fi susținut de către Georgeta Stoleriu (soprană), Verona Maier (pian) și Duo Remember Enescu: Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu (pian la patru mâini). Transcripții pentru pian la patru mâini de Marius Sireteanu.

În program: Patru cântece de tinerețe pe versuri de Carmen Sylva și versuri populare, Șapte cântece pe versuri de Clement Marot, Rapsodia Română op. 11 nr. 1 și Rapsodia Română op. 11 nr. 2.
Intrarea este liberă la toate evenimentele organizate, iar duminică, 18 august, accesul vizitatorilor este gratuit în toate cele 3 sedii.

Ca instituție publică de cultură, Muzeul Național “George Enescu” își asumă misiunea de a conserva și de a pune în valoare patrimoniul cultural deținut și de a păstra și promova creația enesciană și moștenirea culturală a marelui muzician român, asumându-și rolul de mediator al integrării europene în spațiul său de competențe culturale.

Afirmarea unicității profilului muzeal, deschiderea generoasă către toate categoriile de public și funcționarea ca o instituție europeană sunt elemente ce definesc viziunea muzeului, pe coordonatele creșterii vizibilității, atât în România cât și în străinătate, a personalității lui George Enescu și, prin consecință, ale promovării creației și interpretării muzicale românești cu valoare universală.

Specificul Muzeului Național „George Enescu” este dat, pe de o parte, de faptul că este singura instituție muzeală de rang național cu profil muzical și, pe de altă parte, de faptul că funcționează, din 2007, cu trei sedii: Palatul Cantacuzino și Casa memorială din București, Casa memorială „George Enescu” din Sinaia și Secția „Dumitru și Alice Rosetti–Tescanu – George Enescu” de la Tescani, județul Bacău .

Muzeul organizează o stagiune de concerte într-un program coerent, expoziții, programe educative pentru toate categoriile de public.

Pentru mai multe informații:

021 318 14 50;

0747 290 104; 0751 132 243;

[email protected]

www.georgeenescu.ro

ADRESA: România, Bucureşti, Calea Victoriei nr. 141, sector 1, c.p.: 010071;
TELEFOANE: 0040-21-318 1450; 0040-31- 402 5190;
FAX: 0040-21-312 9182;
E-MAIL: [email protected]

Cod Fiscal: 4192561, Banca: Trezorie Sector 1, Cod IBAN: RO58TREZ7015009XXX006715

Sinaia: Casele de Vis ale Reginei Maria – Balcic

afis4

În anul 2012, Muzeul Naţional Peleş a iniţiat programul expoziţional intitulat „Casele de vis ale reginei Maria”. Prima manifestare a acestui program a fost dedicată Castelului Bran, iar în lunile mai – septembrie ale anului 2013, el continuă cu o expoziţie ce încearcă să reconstituie atmosfera palatului de la Balcic, oraş din Cadrilater, teritoriu dobândit de România în urma celui de-al Doilea Război Balcanic, în 1913, şi care a revenit Bulgariei, în 1940, în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

„Ultimul şi cel mai exotic” palat al reginei Maria a fost construit şi decorat în întregime după propriul gust artistic, în micul “oraş alb” situat pe “Coasta de Argint” a Mării Negre, la aproximativ 120 km de Constanţa, într-o regiune de vis, cel mai strălucit punct verde de pe coasta aridă a Dobrogei, o oază romantică şi un cadru perfect pentru o fantezie arhitectonică.

Regina descoperise frumuseţea locului datorită pictorului Alexandru Satmari, în anul 1924, când a vizitat locul pentru a doua oară, împreună cu fiul ei, principele Nicolae. Castelul reginei Maria, denumit Tehna Juvah („Cuibul liniştit”) a fost construit între anii 1925 – 1927, după planurile arhitectului român de origine turcă, Emil Guneş (Günes) pe terenul cumpărat, în anul 1924, de la bancherul Jean Chrissoveloni. Ulterior, domeniul a fost extins prin achiziţionarea mai multor terenuri de la localnici, ajungând, în 1938, la o suprafaţă de peste 24 de hectare.

Lucrările de la Balcic au fost executate de firmele italiene Fabro Agostino (antreprenor de lucrări publice) şi Giovanni Tomasini (lucrări în mozaic, ciment şi asfalt), sub directa supraveghere a secretarului particular al reginei, Gaetan Denize. După decesul acestuia, survenit subit în anul 1928, atribuţiile i-au revenit lui Eugen Zwiedineck, aghiotantul şi secretarul particular al reginei Maria.

Expoziţia temporară ”Casele de vis ale reginei Maria – Castelul Balcic”, prezintă publicului vizitator atmosfera şi încercarea de a reconstitui câteva dintre interioarele de la ”Tenha Juvah”. Sunt expuse fotografii de epocă, realizate atât de regina Maria cât şi de atelierele Guggenberger Mairovits din Sibiu şi Julietta din Bucureşti, cu grădinile domeniului şi interioarele unde aceasta a locuit, în ultimii ani de viaţă.

Dormitorul reginei, decorat cu elemente orientale, ne va dezvălui personalitatea fascinantă a celei care avea să fie numită “regina artistă”. Alături de ţesături tradiţionale, rafturi cu cărţi, candele, icoane, vase persane şi cache-pôt-uri pentru flori, în acest spaţiu intim va persista amintirea celei care a fost “ultima romantică“.

Expunerea pieselor de artă decorativă în Sufrageria de la Balcic – masa toscană pregătită pentru reunirea familiei, un dressoir preţios, pe care se află vase necesare servirii mesei, o mică credenţă pentru păstrarea argintăriei, sfeşnice şi alte obiecte decorative – va recrea atmosfera de altădată a meselor regale.

O notă de originalitate va avea salonul principelui Nicolae, unde alături de un cămin, atât de asemănător celor aflate în bordeiele româneşti, dar ca tipologie mexican, regina Maria a armonizat piese autohtone – ţesături, perne, velinţe dar şi obiecte preţioase, occidentale, arme orientale, precum şi pictură românească. Nu lipsesc nici piesele turceşti – vase din ceramică şi alamă, totdeauna încărcate cu flori.

Una dintre ultimele construcţii de pe domeniul regal Balcic, a fost capela Stella Maris, loc de contemplare şi refugiu. Alături de fotografii de odinioară, sunt expuse icoane ortodoxe, crucifixuri şi alte obiecte de cult. Dorinţa testamentară a reginei Maria a fost, ca după moartea ei, inima să-i fie păstrată în acest locaş. Caseta din argint aurit, încrustată cu pietre preţioase, primită în dar la căsătorie în anul 1893, “de la Doamnele române”, adăpostind inima, va fi expusă prin amabilitatea Muzeului Naţional de Istorie a României, în perioada expoziţiei într-o sală specială, încărcată de sacralitate.

Sinaia: Concursul “Carmen Sylva” pentru Tinere Talente

afis

Concursul “Carmen Sylva” pentru Tinere Talente

Sinaia, România, 24 aprilie, 2013: Muzeul Naţional Peleş anunţă vernisajul expoziţiei temporare a câstigătorilor concursului “Carmen Sylva” pentru Tinere Talente care va avea loc în Holul de Onoare al Castelului Pelişor sâmbătă 27 aprilie la ora 16:00.

Jurnalistul Marius Tuca va decerna premiile celor peste 25 de câstigători.

Această a doua ediţie a Concursului Naţional Carmen Sylva confirmă intenţia Muzeului Naţional Peleş de promovare a tinerelor talente artistice, tradiţie începută de Regina Elisabeta a României şi continuată de Principesa Moştenitoare Maria, personalităţi care au strâns în jurul lor artiştii plastici ai vremii, oferindu-le un loc unde să fie puşi în valoare şi nu de puţine ori, recompensându-i cu burse de studii în străinătate.

Anul 2013 este dedicat afirmării elevilor claselor V – XII de la şcoli naţionale cu profil de artă, pasionaţi de desen, pictură, gravură, sculptură şi fotografie, înregistrându-se 100 de participanţi, cu 500 de lucrări.

Expoziţia amenajată la Castelul Pelişor reprezintă un răgaz de culoare şi măiestrie pentru vizitatorul care este invitat să reflecteze asupra lucrărilor unui grup de tineri foarte talentaţi ce fac parte dintr-o generaţie care ne asigură viitorul artistic.

Mai multe detalii:
http://peles.ro/concursul-national-carmen-sylva-pentru-tinere-talente-editia-a-ii-a-2/

Muzeul Naţional Peleş – Sinaia – str. Aleea Peleşului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | [email protected]

DESPRE MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ

Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.

A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.

Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 19 mai 2013.

Alexandru Duta


Departamentul de Relatii Publice
Muzeul National Peles

http://www.peles.ro
0244 310 918