Slatina: expoziţia temporară „Credinţe şi tradiţii străvechi la sărbătoarea Paştelui”

Fragmente de tradiţii pascale la Muzeul Judeţean Olt

AfisPaste2011

În perioada 14 aprilie – 31 iulie 2011 Muzeul Judeţean Olt organizează expoziţia temporară „Credinţe şi tradiţii străvechi la sărbătoarea Paştelui”.

Expoziţia, care va fi vernisată joi, 14 aprilie 2011, ora 11°°, prezintă tradiţii laice şi religioase legate de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Paştele, precum: Lăsatul Secului, Strigatul peste sat, Floriile, Joimari, Paştele. În expoziţie se regăsesc obiecte ale artei populare din judeţul Olt, purtătoare ale unor simboluri creştine: ţesături şi piese de port popular de la sfârşitul secolului al XIX – lea şi începutul secolului XX, ceramică decorativă, icoane de vatră şi cruci lucrate în centrul de cruceri de la Pietriş, pistornice datând de la sfârşitul secolului al XIX –lea.

Încondeierea ouălor reprezintă o formă de manifestare în cadrul culturii populare româneşti care leagă domeniul culturii materiale de cel al culturii spirituale. Din expoziţie nu lipsesc ouăle încondeiate de Constantin Diaconeasa, olarul din centrul de olari Oboga, care în urmă cu mai bine de 80 de ani şi-a extins măiestria artei sale de la modelarea ceramicii la încondeierea ouălor şi cele realizate de Tudor Diaconeasa, „meşterul” ouălor încondeiate din Oboga, singurul loc din Oltenia în care se mai practică această activitate în mod tradiţional.

În cadrul expoziţiei elevi ai Şcolii cu clasele I – VIII Bobiceşti vor expune ouă vopsite ecologic şi felicitări de Paşte confecţionate manual.

Prin această expoziţie care poate fi vizitată zilnic în perioada 14 aprilie – 31 iulie 2011, specialiştii Muzeului Judeţean Olt propun publicului larg ca împreună să redescopere frumuseţea tradiţiilor de Paşte.

Persoană de contact

muzeograf Claudia Balaş

0723.163.527

0766.533.423

Director, Laurentiu Gutica

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.