Slobozia: Calatorie in lumea ceramicii arheologice cenusii

Călătorie în lumea ceramicii arheologice cenușii

Muzeul Județean Ialomița și Consiliul Județean Ialomița în parteneriat cu Muzeul Brăilei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Dunării de Jos Călărași și cu Muzeul Național de Istorie și Argeologie Constanța, vă invită vineri, 16 neiembrie a.c., orele 12:00, la vernisajul expoziției CARAFA CENUȘIE O CĂLĂTORIE ÎN LUMEA CERAMICII ARHEOLOGICE CENUȘII.

Această expoziție are la bază o viziune antropologică asupra unei categorii ceramice, importante pentru arheologi, dar mai puțin cunoscută marelui public. Ceramica cenușie este o subcategorie a ceramicii negre cunoscute la numeroase populații din America până în Asia și din Europa până în Africa. Fiind o categorie de ceramică specială a fost nevoie de colaborarea a cinci muzee pentru a strânge un lot de 90 de vase. Majoritatea sunt exemplare întregi, prezintă forme deosebite, iar câteva sunt rarități.

Toate vasele din expoziție sunt elemente de datare uneori a unor situri întregi, argumente pe care se sprijină atribuirea culturală a așezărilor și necropolelor istorice. Provin atât din zona de munte, colinară și de câmpie, fiind pe de o parte mărturii ale nivelului omogen de cultură și civilizație, și pe de altă parte un argument privind importanța acestei ceramici.

Vă așteptăm!

Muzeul Județean Ialomița

Biroul de Relații cu Publicul

Liliana Burlacu

By |2012-11-15T17:28:27+00:00noiembrie 15th, 2012|arheologie, expoziţii, Muzee, Slobozia|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.