Slobozia: vernisajul expoziției de fotografie „Viața urbană interbelică în câmpia Bărăganului – Oltenița, Călărași și Slobozia”

afis-viata-cotidiana

Dragi prieteni, ne face plăcere să vă anunțăm că pe data de 23 februarie, ora 13:00, la sediul Muzeului Județean Ialomița, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Viața urbană interbelică în câmpia Bărăganului – Oltenița, Călărași și Slobozia”, organizat în colaborare cu Muzeul Civilizației Gumelnița, Muzeul Municipal Călărași și Muzeul Județean Ialomița.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 23 februarie 2017 – 30 martie 2017.

Vă așteptăm în număr cât mai mare!

Echipa Muzeului Civilizației Gumelnița

tel/fax :0242/511 174

www.muzeulgumelnita.ro

Slobozia: Expoziția ICOANA DIN CASA –PUNTE SPRE CER va fi deschisă miercuri, 14 decembrie 2016, la ora 13.00

afis-icoane

ICOANA DIN CASA –PUNTE SPRE CER

Sfârșitul de an ne îndeamnă la introspecție. Ultima lună din calendar aduce cu sine un timp în care ne întrebăm dacă anul ce tocmai se termină s-a scurs cu folos, dacă l-am petrecut așa cum am fi dorit. Acum este momentul în care ne adunăm așteptările pentru a le proiecta cu speranță în anul care bate la ușă.

Luna decembrie vibrează de colinde, de bucuria sărbătorilor de iarnă, de reîntoarcerea în sânul familiei, de zâmbetele copiilor care-l așteaptă cu nerăbdare mai întâi pe Moș Nicolae, apoi pe Moș Crăciun, cu promisiunea că au fost cuminți tot anul.

În freamătul acestei ultime luni a anului, tradiția obiceiurilor de iarnă este, încet-încet, readusă la viață, înconjurând cu căldură miracolul Nașterii Domnului.

În preajma Crăciunului încercăm să ne regăsim pe noi înșine, să regăsim binele și divinul păstrat, ascuns sau uitat în sufletul fiecăruia.

Departe de tumultul zilei, în casa fiecărui ialomițean, a fiecărui român, există un loc de alinare, de reculgere, de legătură cu divinul. Icoana patronează acest spațiu. Înălțată cu smerenie spre est, ea îndeamnă de pe peretele oricărei case în care se află să avem grijă de sufletele noastre, să încercăm să ne apropiem de Dumnezeu prin binele pe care îl facem și pe care îl primim, prin adevăr, iubire și speranță.

O icoană este o punte spre cer. Icoana din casă este fărâma de artă religioasă care ne trezește pe noi înșine din amorțeala vieții de zi cu zi, care ne amintește să fim mai buni, mai curați, mai aproape de divin și, poate, de noi înșine.

În preajma sărbătorii Nașterii Domnului, Muzeul Județean Ialomița organizează expoziția de icoane vechi ICOANA DIN CASA –PUNTE SPRE CER, valorificând icoane din colecția muzeului, datate în perioada secolelor XIX-XX.

Expoziția ICOANA DIN CASA –PUNTE SPRE CER va fi deschisă miercuri, 14 decembrie 2016, la ora 13.00, la sediul Muzeului Județean Ialomița.

Vă așteptăm!

Muzeograf Cătălina Cernea

Muzeul Judetean Ialomita

Bd. Matei Basarab, nr. 30

Slobozia, jud. Ialomita

http://www.mjialomita.ro

Slobozia: ROMÂNII ȘI MARELE RĂZBOI (1916-1918)

15135838_962806280490342_59596128335130117_n

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la intrarea țării noastre în Primul Război Mondial. După 2 ani de neutralitate, perioadă în care oamenii politici au negociat condițiile de participare la război, pe 27 august 1916, România s-a alăturat Antantei.

Participarea țării noastre în Primul Război Mondial și evenimentele ulterioare, finalizate prin Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă cele mai importante momente din istoria țării noastre, momente pe care cu toții suntem datori să le purtăm în suflete și să le oferim respectul cuvenit.

La împlinirea unui secol de la intrarea în Marele Război, sărbătorirea Zilei Naționale a României are anul acesta o semnificație aparte.

Astfel, Muzeul Județean Ialomița, în colaborare cu alte instituții de cultură naționale și județene, a organizat o serie de expoziții menite să readucă în memoria publicului aceste evenimente marcante ale istoriei poporului nostru.

Primul eveniment din această serie, desfășurat în data de 24 noiembrie 2016, la Casa de Cultură Fetești (Galeriile Lumina), în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului și Casa de Cultură Fetești a fost deschiderea expoziției MONUMENTE ȘI EROI. MEMORIA MARELUI RĂZBOI. Expoziția itinerantă dedicată Primului Război Mondial face parte din proiectul cultural ,,Monumente și Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)”. Finanțată de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția își propune să aducă în memoria comunității obiective cu valoare memorială precum: monumente, fotografii, scrisori și jurnale de război ale eroilor din Primul Război Mondial.

În parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Județean Ialomița va organiza cu ocazia Zilei Naționale a României două expoziții: VIAȚA DE FRONT DIN MARELE RĂZBOI (1916-1918) și ROMÂNII ȘI MARELE RĂZBOI (1916-1918).

Prima dintre ele, ROMÂNII ȘI MARELE RĂZBOI (1916-1918), organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, va fi vernisată în data de 30 noiembrie a.c., la sediul Consiliului Județean Ialomița.

Cea de-a doua expoziție, VIAȚA DE FRONT DIN MARELE RĂZBOI (1916-1918, este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Casa Municipală de Cultură Slobozia și este găduită de Casa Municipală de Cultură Slobozia. Va fi deschisă publicului în data de 29.11.2016.

Tot în această perioadă, Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu Muzeul Dunării de Jos din Călărași, organizeză expoziția 1 DECEMBRIE 1918. UN VIS ÎMPLINIT!, expoziție de istorie ce va avea loc la sediul Muzeului Dunării de Jos și va putea fi vizitată în perioada decembrie 2016-ianuarie 2017.

Cătălina Cernea

Muzeul Judetean Ialomita

Bd. Matei Basarab, nr. 30

Slobozia, jud. Ialomita

http://www.mjialomita.ro

Slobozia: pentru prima dată, un trib din America Centrală în vizită la Muzeul Județean Ialomița

spate

Pentru prima dată, un trib din America Centrală în vizită la Muzeul Județean Ialomița.

În perioada 20 octombrie – 18 noiembrie 2016, cei dornici de o gură de aer exotic sunt invitați să participe la o întâlnire fotografică cu tribul Embera din Panama.

Expoziția, o colecție de povești și imagini realizate de artista Cristina Olteanu, originară din Slobozia, oferă o călătorie unică în inima junglei, acolo unde legătura dintre om și natură se păstrează în voia sa.

Lucrările surprind universul comunității indigene care își conservă de sute de ani tradițiile în aspecte ce țin de hrană, port, medicină, orânduire socială, religie, muzică, dans și altele.

« Sunt oameni deschişi, echilibraţi psihic, pozitivi, sănătoşi, sinceri, cu respect faţă de oameni, animale şi natură, care trăiesc făcând ceea ce le aduce mulţumire sufletească. Iar noi considerăm că sunt în urma civilizaţiei noastre. », declară artista.

Pe lângă fotografiile însoțite de texte ce descriu stilul de viață Embera, vor fi expuse și câteva obiecte lucrate de femeile și bărbații din comunitate: măști, farfurii și genți împletite din frunze de palmier; o barcă în miniatură sculptată în lemn cocobolo și statuete sculptate în nucă de tagua.

Vernisajul va avea loc pe 20 octombrie, începând cu ora 16:00, în prezența artistei care a documentat stilul de viață Embera și a oaspeților de seamă ai muzeului.

Adresa: Bulevardul Matei Basarab, nr. 30, Slobozia.

 

Despre Cristina Olteanu : Pasionată de fotografie, călătorii, poveşti, oameni, relaţiile dintre ei şi felul în care aceştia percep lumea. Pe Cristina o puteţi descoperi accesându-i website-ul: www.cristina-olteanu.ro

 

Despre Muzeul Judeţean Ialomiţa : A fost înființat în a doua jumătate a deceniului șapte al secolului al XX-lea. Prin activitatea unor valoroși muzeografi, colecțiile muzeului s-au dezvoltat și diversificat, completându-se cu un bogat patrimoniu arheologic, istoric, numismatic, etnografic și de artă, justificându-se astfel funcția de instituție județeană de cultură. Website : www.mjialomita.ro

Slatina: expoziție de podoabe si vesminte

afis expo

Avem deosebita placere de a va invita la vernisajul expozitiei de podoabe si vesminte, in data de 07 martie 2016, orele 17, la sediul Muzeului Judetean Olt din str. Ana Ipatescu nr 1, incepand cu orele 17.

Publicul vizitator va putea admira in premiera obiecte de podoaba tezaurizate in colectiile muzeului.

Va asteptam.

Muzeu Judetean Olt Muzeu Judetean Olt <[email protected]>

Slobozia: Reconstituiri antropologice la Muzeul Județean Ialomița

Busturi-reconstituire

Reconstituiri antropologice la Muzeul Județean Ialomița

Începând din această vară, la Muzeul Județean Ialomița se pot admira două reconstituiri antropologice-bust de bărbat și bust de femeie, realizate după două schelete umane, descoperite în necropola medievală timpurie de la Dridu, punctul “La Metereze”, datată în sec. XI-XIII.

Cele două reconstituiri sunt expuse în sala Evul mediu din cadrul expoziției permanente, intitulată “Evoluția comunităților umane în bazinul Ialomiței. Omul și râul.”

Cercetările arheologice din această necropolă au adus date noi cu privire la cunoașterea populației locale din această perioadă. Analizele pe scheletele umane au evidențiat caractere antropologice care se regăsesc și la populația actuală și atestă un fond vechi de origine mediteraneană. De asemenea, la unele schelete din sec. al XIII-lea (anul 1250) au fost remarcate unele forme de metisaj euro-mongoloide pe un fond local robust paleo-europoid rezultate de unele contacte aleatorii.

Cercetările antropologice din necropola ialomițeană au fost coordonate de prof. dr. antropolog Cantemir Rișcuția și soția sa Irina Rișcuția.

În țara noastră cei doi cercetători au mai efectuat lucrări după materiale descoperite în numeroase așezări dintre care amintim: Schela Cladovei (mezolitic), Boian și Târpești (neolitic) sau necropola de la Histria.

După 1970, Cantemir Rișcuția și Irina Rișcuția au fost solicitați și în străinătate, ei reușind refacerea unor chipuri după două fragmente de cranii de pithecantropus, descoperite în Jawa (Indonezia). Aceste lucrări incredibile le-au adus recunoaștere și apreciere internațională.

Procesul reconstituirii a durat mai bine de trei luni, iar înregistrarea video (de 12 minute) se află în arhiva de aur a antropologiei mondiale de la Bruxelles.

Simona Munteanu-Expert Restaurare-conservare

Liliana-Mariana Burlacu

Muzeul Județean Ialomița

Slobozia: Exponatul lunii iulie – Groapă de cult Coslogeni

GROAPĂ DE CULT EPOCA BRONZULUI

(CULTURA COSLOGENI)

expo

În anul 2007 a fost cercetată arheologic o groapă de cult descoperită în locul numit ,,La Paizan” situat în localitatea Platonești, județul Ialomița.

Complexul avea o formă tronconică cu diametrul de 1,60 m și adâncimea de 1,82 m.

La baza gropii, pe o lentilă de lut galben au fost depuse ritual pe un fragment de fund de vas, două statuete zoomorfe din lut ars cu trăsături bine definite care indică o pereche de animale de talie mare, de sex masculin și feminin.

Statuetele respective erau încadrate de numeroase obiecte din lut ars, și anume: nuclee (bulgărași), colaci, turte.

expo2

În umplutura gropii au mai fost descoperite zgură, cenușă, oase de animale (unele proveneau de la animale de talie mare) și fragmente ceramice aparținând Culturii Coslogeni din perioada târzie a epocii bronzului (sec. XIII-XI î.Hr.).

Complexul arheologic are caracter ritualic și este deosebit de important pentru cunoașterea practicilor de cult ale comunităților umane identificate în această zonă.

Practica gropilor de cult din cadrul comunităților respective a fost observată și în alte așezări ialomițene (Stelnica- Gr. Mare, de ex.), dar și în alte zone din Bărăgan (Călărași, Brăila).

Groapa de cult de la Platonești completează repertoriul acestor descoperiri, dar și credințele religioase ale acestei lumi de la sfârșitul epocii bronzului.

Depunerea celor două statuete zoomorfe ar putea fi pusă în legătură cu modul de viață transhumant al comunităților Coslogeni, determinat de activitatea economică în care predomina creșterea animalelor de talie mare (boi, cai, de ex.).

Simona Munteanu-Expert restaurare-conservare

Liliana Burlacu

Muzeul Județean Ialomița

Slobozia: Exponatul Lunii mai la Muzeul Județean Ialomița – Cea mai înaltă distincție militară conferită unui erou ialomițean

Cea mai înaltă distincție militară conferită unui erou ialomițean

Foto exponat2

Ziua Veteranilor de Război, 29 aprilie, împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial (9 mai 1945), precum și comemorarea Zilei Eroilor (21 mai), au constituit argumentele alegerii Crucii de război ,,Mihai Viteazul” cu Spade ca Exponatului Lunii mai la Muzeul Județean Ialomița.

Mai mult decât atât, decorația expusă la muzeu, i-a fost conferită unui erou ialomițean, sublocotenentului Turcu Constantin, care s-a remarcat atât în luptele de pe frontul de est, cât și în cele din vestul țării, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Turcu Constantin s-a născut în data de 6 ianuarie 1917, în comuna Ciulnița. Educația și-a primit-o la Școala primară de băieți din Slobozia (1923-1928), urmând ulterior cursurile Școlii Normale de Învățători din Călărași și a celei din Târgoviște, până în anul 1936, la absolvire.

Cariera în sistemul de învățământ și-a început-o în anul 1940, ca învățător suplinitor în satul Libertatea, județul Ialomița. A continuat apoi, mai departe de casă, în comuna Zîmbrei din Basarabia, pentru ca din 1945 să se transfere la Școala nr. 2 din Slobozia, oraș în care a devenit și inspector școlar.

Activitatea educațională s-a împletit în această perioadă cu cea militară. După îndeplinirea serviciului militar în regimentul 11 Siret de Dorobanți de la Galați (1938), Turcu Constantin urmează Școala de ofițeri de rezervă nr. 2 din Bacău, unde (în prima jumătate a anului 1939) primește gradele de fruntaș, caporal și sergent T. R. În luna noiembrie a aceluiași an, este numit sublocotenent în rezervă. Slt. Turcu va fi mobilizat de mai multe ori în timpul luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul regimentului 11 Dorobanți, regiment în cadrul căruia va lupta la est de Nistru până la 23 august 1944. După această dată, va participa pe frontul de vest, fiind rănit în confruntările de la vest de Tisa în decembrie 1944.

În urma acestor evenimente, la 27 august 1945, va fi declarat invalid de război. Meritele și faptele de vitejie săvârșite pe cele două fronturi de către slt. Turcu au fost răsplătite cu numeroase ocazii prin acordarea de distincții militare:

– Ordinul Militar Mihai Viteazul, cls. III;

– Ordinul ,,Coroana României” cu Spade în gradul de Cavaler cu panglică de ,,VIRTUTE MILITARĂ”;

– Ordinul Steaua României cu Spade în gradul de Cavaler cu panglică de virtute militară și Frunză de Stejar;

– Ordinul Apărarea Patriei, cls. III;

– Medalia ,,Pentru victoria împotriva Germaniei în timpul marelui război pentru apărarea Patriei” 1941-1945;

– Medalia ,,Eliberarea de sub jugul fascist”;

– Medalia ,,A XXV-a aniversare a eliberării Patriei”.

– Medalia ,,Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945”

Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul” este cea mai înaltă distincție militară de război a României. Acesta a fost instituit de către regele Ferdinand prin Înaltul Decret în 26 septembrie 1916 și era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1, acesta era organizat pe trei clase III, II și I.

Ordinul Militar „Mihai Viteazul” cu spade, precum cel expus, face parte din ultima serie emisă în timp de conflict, fiind acordat doar pentru fapte de arme săvârșite după 23 august 1944. După sfârșitul celui de- al Doilea Război Mondial , ordinul a fost desființat de către autoritățile comuniste, fiind reînființat abia după 1989.

Însemnul ordinului se prezintă astfel: cruce treflată cu dimensiunea de 40 mm, din metal auriu, smălțuită în albastru. În centrul acestuia este poziționată cifra de aur încoronată a regelui Mihai, iar deasupra, coroana regală. Pe revers crucea este smălțuită tot în culoarea albastru și poartă data 1944. Crucea era surmontată de coroana regală de care, printr-un inel, se prindea panglica de culoare vișinie, lată de 37 mm cu margini aurii de 3 mm. Se purta atârnat pe partea stângă a pieptului. Atunci când ofițerii purtau pe piept și alte decorații, Ordinul Mihai Viteazul era dispus primul din stânga.

Acest ordin va fi expus la Muzeul Județean Ialomița pe întreaga durată a lunii mai, datorită generozității fiicei slt. Turcu Constantin, dna. prof. Turcu Simona, care a donat muzeului, pe lângă această decorație, o serie întreagă de obiecte de importanță istorică ce au aparținut familiei sale.

Muzeograf,

Cernău Ioan-Valentin

Slobozia: programul educațional ,,Școala Altfel-Să știi mai multe, să fii mai bun!”

Afis

Școala altfel -Să știi mai multe, să fii mai bun!

Anul acesta, programul educațional ,,Școala Altfel-Să știi mai multe, să fii mai bun!”, se va desfășura în săptămâna 6-10 aprilie. Această acțiune are ca scop implicarea tuturor elevilor, preșcolarilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor copiilor, care să le fructifice talentele și competențele în diverse domenii.

Cu ocazia acestui eveniment Muzeul Județean Ialomița va deschide o expoziție temporară, de pendule, ceasuri și tablouri, intitulată “Clipe”. Obiectele aparțin Muzeului Județean Ialomița, datează din secolele IXX-XX și fac parte din mai multe colecții: Colecția ,,Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru”, Colecția de Istorie Modernă și Contemporană, Colecția de Metal și Lemn Etnografic și Colecția de Artă.

Subiectul acestei expoziții este timpul. Știm că în fizică, timpul este o dimensiune a naturii și poate fi văzută ca o măsură a schimbării. Timpul mai poate fi definit ca un flux neîntrerupt, ireversibil, care nu poate curge decât într-o singură direcție. Este deci un continuu în care evenimentele se succed de la trecut, prin prezent spre viitor și în cadrul căruia se desfășoară toate procesele din natură.

După cum spunea marele scriitor german Johann Wolfgang von Goethe într-un motto, Nimic nu este mai de prețuit decât valoarea timpului.

Expoziția poate fi vizitată până la jumătatea lunii mai a.c.

Tot în cadrul acestei acțiuni mai pot fi vizitate expoziția permanentă “Evoluția comunităților umane în bazinul Ialomiței. Omul și râul”, expoziția de artă ,,Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru”, expoziția dedicată marilor evenimente istorice care au contribuit la înfăptuirea Unirii de la 1 decembrie 1918, precum și exponatul lunii aprilie.

Burlacu Liliana

Muzeul Județean Ialomița

Slobozia: exponatul lunii aprilie – cornul de bour

???????????????????????????????

Exponatul a fost descoperit într-o așezare preistorică, identificată pe raza localității Săveni (jud. Ialomița), datată între anii 3700-3300 î. Hr. Prezența cornului de bour în așezare, împreună cu alte resturi care provin de la același animal, indică preocuparea oamenilor preistorici de a-și completa resursele de subzistență și din natură.

Vânătoarea, alături de alte ocupații, cum sunt: cultivarea plantelor, creșterea animalelor și pescuitul a jucat un rol important în viața oamenilor până târziu.

Bourul este considerat strămoșul bovinelor domestice actuale și a fost domesticit acum cca. 6000 de ani. În țara noastră resturi de fosile ale bourului au fost descoperite în nisipurile și pietrișurile din Câmpia Română și Podișul Moldovei. Era un animal de talie mare (cca. 3m lungime), iar masculii depășeau frecvent greutatea de o tonă.

Specia europeană care a trăit și la noi în țară era mai mare decât bizonul, zimbrul sau gaurul indian și mai agresiv decât bivolul african.

Ultimul exemplar de bour din Europa a fost ucis în anul 1627, la o vânătoare desfășurată în Polonia.

Munteanu Simona-expert conservare-restaurare

Burlacu Liliana Mariana

Muzeul Județean Ialomița