Târgșoru Vechi: ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi

sigla rezervatie

Anul 2013, este anul Târgşorului, unul dintre cel mai vechi şi importante centre urbane ale Ţării Româneşti. Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou ).Târgșorul poate fi considerat, parafrazând o expresie a lui Nicolae Iorga, ca fiind Ploieștiul de dinainte de Ploiești. Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou). Punct de vamă, curte domnească și centru economic Târgșorul a avut un loc important în istoria economică și politică a Țării Românești timp de peste două secole.

Pentru a marca cei 600 de ani de la atestarea documentară a Târgșorului medieval Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române a creat un program care se va desfășura în perioada 27 iulie – 6 august.

Targsorului

Sâmbătă, 27 iulie 2013, se va desfășura ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi. Această zi nu a fost aleasă întâmplător, pe 27 iulie era ziua de naștere a arheologului Gheorghe Diaconu (1921-2001), director adjunct al Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, cel care a condus peste 45 de ani acest important șantier arheologic. Cu acest prilej se va dezveli o placă comemorativă , se va vernisa expoziția Târgșoru Vechi – Novum Forum – 600; se vor desfășura ateliere interactive pentru copii. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoria și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

dr. Bogdan Ciupercă
https://www.facebook.com/pages/Rezervatia-Arheologica-Targsoru-Vechi/207422545984994

 

program 2

By |2013-07-24T12:47:04+00:00iulie 24th, 2013|arheologie, Muzee, Ziua Portilor Deschise|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.