Târgu Jiu: Proiect de educație culturală: “Un program arhitectural dispărut – Culele din România”

Proiect de educație culturală:

“Un program arhitectural dispărut – Culele din România.

Trecut și perspective” – KULE

Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, Colegiul Național “Spiru Haret” din Târgu Jiu, Muzeul Județean Vâlcea “Aurelian Sacerdoțeanu – Complexul Muzeal Măldărești, derulează un proiect de educație culturală, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN: “Un program arhitectural dispărut – Culele din România. Trecut și perspective” – KULE.

Proiectul vizează mai multe evenimente: o expoziţie, o masă rotundă, ambele având ca locație Muzeul Județean din Târgu Jiu în data de 26 septembrie 2013, o excursie documentară și un concurs având ca temă culele.

Vernisajul din 26 septembrie de la Târgu Jiu va avea loc la ora 15 și va fi urmat de masa rotundă începând cu ora 16,30.

Tema expoziţiei şi a mesei rotunde are ca principal obiectiv inițierea unei dezbateri cu privire la protejarea și păstrarea acestui program arhitectural.

Prezentările şi discuţiile ce vor avea loc în cadrul mesei rotunde vor fi susținute, pe lângă membrii echipei de proiect, de primari care au în administrare cule, reprezentanți ai învățământului universitar și preuniversitar, specialiști din cadrul direcției de cultură.

În data de 27 septembrie 2013 va fi organizată o excursie documentară în județele: Mehedinți, Gorj, Vâlcea care va avea drept obiectiv cunoașterea culelor existente.

În ziua de 30 septembrie 2013, împreună cu partenerul Colegiul Național “Spiru Haret” din Târgu Jiu, va avea loc un concurs de educație culturală pe tema culelor.

.clip_image004

INP Bucureşti, 20 septembrie 2013

Târgu Jiu: vernisajul expozitiei temporare si videoproiectie, Aparatorul cauzei copiilor. povestea lui Janusz Korczak

Consiliul Judeţean Gorj

Muzeul Judetean Gorj “ Alexandru Stefulescu”

INSTITUTUL POLONEZ DIN BUCURESTI

Vă rugăm să ne onorati cu prezenta dumneavoastră la vernisajul expozitiei temporare si videoproiectie,

Aparatorul cauzei copiilor.

povestea lui

Janusz Korczak

care va avea loc

marţi, 18 iunie 2013, orele 1000,

la MUZEUL DE ISTORIE şi ARHEOLOGIE

strada Geneva, nr. 8

Târgovişte: Moştenirea Culturală din Lemn

Titlul : ZILELOR EUROPENE ALE PATRIMONIULUI , ediţia a XIX-a

Data: 17 septembrie 2011, ora 10.00

În fiecare an, în septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Tema sub care se vor desfăşura evenimentele culturale ale ediţiei româneşti „ZEP 2011”, este „Moştenirea Culturală din Lemn”, data de desfăşurare fiind sâmbătă, 17 septembrie 2011.

Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” din Târgovişte se aliniază curentului cultural european, participând la Zilele Europene ale Patrimoniului, aflate anul acesta la a XIX-a ediţie.

Răspunzând ideii pe care o promovează această iniţiativă, instituţia noastră îşi propune să prezinte pentru toţi iubitorii de artă, patrimoniul, cu un periplu prin muzeele târgoviştene, oferind posiblitatea de a cunoaşte străvechea artă, pornind de la diferitele unelte şi tehnici de ornamentare, până la forme şi motive decorative , şi anume, sculptura în lemn.

Cei interesaţi mai pot vizita şi depozitele muzeului, ocazie unică, deoarece acestea nu sunt destinate vizitării publicului larg.

Circuitul pentru acest eveniment va incepe la ora 10.00 de la Muzeul de Istorie, continuând cu Parcul Chindia, Muzeul Vasile Blendea, fiind încheiat cu Ansamblul Monumental “Curtea Domnească”.

Biroul Relaţii Publice al C.N.M. „Curtea Domnească” Târgovişte

Târgu Jiu: vernisajul expoziţiei de fotografii „Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia”

targu-jiu17-03-2011-afis

Institutul de Memorie Culturală București (www.cimec.ro) şi Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Târgu Jiu, vă invită joi, 17 martie 2011, la ora 12:00, la sediul muzeului (str. Geneva nr.8), pentru vernisajul expoziţiei de fotografii Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia.
Expoziția conține, de asemenea, o serie de repere culturale (obiecte etnografice, de istorie locală sau de artă religioasă) şi aspecte din viaţa cotidiană din Oltenia (fotografii, materiale multimedia).

Tema a fost aleasă în scopul evidențierii unui fenomen artistic mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin îmbinarea în registrul iconografic a elementelor religioase cu cele laice, reflectând astfel influența modelelor literare ale epocii din această regiune. Pictura exterioară exprimă un vast şi ingenios program iconografic: filosofi, prooroci, sibile, scene de vânătoare, portrete de ctitori, sfinți militari şi mucenici. Deosebite sunt și reprezentările cu trimiteri la slăbiciuni şi virtuţi umane (răutate, viclenie, invidie, lene). Spre deosebire de pictura murală moldovenească din sec. XV-XVI, ce a avut drept ctitori domnitori, în Oltenia aceștia au provenit din diverse categorii sociale (preoți, târgoveți, mici negustori, meșteșugari, țărani liberi). O altă diferență ar fi că, în Moldova, pictura acoperă în totalitate fațadele exterioare, pe când în Oltenia poate fi întâlnită pe porțiuni din fațade, în pridvor sau sub formă de medalioane, adâncite în zid.
Bisericile de zid cu pictură exterioară prezentate sunt monumente istorice, aflate în zona Subcarpaților Olteniei. Dacă la începutul secolului XX existau circa 145 de astfel de biserici, în prezent se mai păstrează circa 80, multe fiind într-o stare avansată de degradare, în pericol de a se pierde definitiv pictura exterioară.

Expoziţia va putea fi vizitată, până pe 12 aprilie, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

Realizarea acestor fotografii a fost posibilă graţie unui program cultural finanţat de Institutului Cultural Român, prin programul Cantemir.

Persoane de contact:
Institutul de Memorie Culturală – CIMEC București
Analist-Istoric Aurelia Duțu – 074.90.80.478/072.45.70.451, [email protected]
Analist (multimedia, web) Vasile Andrei, [email protected]

Conservator general Ion Cătană – Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Târgu Jiu
0253/212.044, [email protected]