București: spectacolul Exercițiu de echilibru, în regia lui Carmen Dominte, Joi și vineri, pe 7 și pe 8 septembrie, de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române

Joi și vineri, pe 7 și pe 8 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul Dramaturgilor Români vă așteaptă la două reprezentații ale spectacolului Exercițiu de echilibru, în regia lui Carmen Dominte.
Exercițiu de echilibru este o piesă de teatru care spune povestea unei familii ce experimentează starea de echilibru, stare ce ar trebui să existe în orice familie. În realitate, fiecare își trăiește viața izolat și într-o permanentă imposibilitate de comunicare. Fiica își minte părinții pentru a ascunde nu doar imaginea reală a unei adolescente sufocate de profesori, colegi și părinți, ci și lipsa acută a unui viitor. Tatăl urmează într-un ritm repetitiv același program zilnic din care încearcă să evadeze în lumi paralele aparținând trecutului sau imaginate într-un viitor apropiat. Mama dorește să se adapteze unei societăți contemporane pe care nu o înțelege și să se încadreze într-un tipar total nepotrivit. Actele ei de emancipare, înscrierea la o facultate, lectura asiduă, folosirea internetului pentru orice, nu fac decât să adâncească mai mult distanța dintre cei trei. În spatele firescului cotidian se află o realitate ce stă să explodeze. În urma ei nu rămâne decât un gol imens pe care nimeni nu îl mai poate umple vreodată.
Spectacolele vor avea loc în mansarda Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, în spațiul dedicat dramaturgiei.

București: spectacolul “La masă cu Marx” de Matei Vișniec, improvizație semnată de actrița Ioana Crăciunescu, organizat în data de 23 mai 2017, ora 19.30

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), în colaborare cu Fundația Ioana Crăciunescu Urgent, continuă proiectul cultural Marți în ALBnegru cu spectacolul La masă cu Marx de Matei Vișniec, improvizație semnată de actrița Ioana Crăciunescu, organizat în data de 23 mai 2017, ora 19.30, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8 (în spatele Bisericii Albe situate pe Calea Victoriei).

Vă așteptăm cu drag la eveniment,
Andreea Drăghicescu

Communication and  Public Relations  Department

National Museum of Romanian Literature

Bucharest,  64-66  Calea Grivitei, District 1

Ph.: +40 731 003 022; +40 723 154 052

E-mail: [email protected]; [email protected]

București: spectacolul „Sufleorul fricii” de Matei Vișniec, o improvizație semnată de actrița Ioana Crăciunescu

Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Fundația Ioana Crăciunescu Urgent, inaugurează proiectul cultural „Marți în ALBnegru” pe 9 mai 2017, ora 19.30, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), cu spectacolul „Sufleorul fricii” de Matei Vișniec, o improvizație semnată de actrița Ioana Crăciunescu.

Vă așteptăm cu drag la eveniment,
Andreea Drăghicescu

Communication and Public Relations  Department

National Museum of Romanian Literature

Bucharest,  64-66  Calea Grivitei, District 1

Ph.: +40 731 003 022; +40 723 154 052

E-mail: [email protected]; [email protected]

București: Piesă de teatru -FUGATO LABILE: CAMILLE CLAUDEL

Vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00, Sala Auditorium – Intrare liberă

În conexiune cu expunerea temporară în Galeria de Artă Europeană a operei de artă Sculptorul Rodin, pictând, de Camille Claudel (1 martie – 4 iunie 2017) în cadrul programului de conferinţe Opere în prim plan, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o piesă de teatru dedicată vieţii şi operei sculptoriţei franceze menită a pune în valoare personalitatea unei artiste mai puţin cunoscute pe scena artistică modernă.

Piesa de teatru va prezenta publicului o perspectivă actuală asupra biografiei şi creaţiei sculptoriţei, într-o perioadă în care opera ei este recuperată la nivel internaţional prin expoziţii temporare şi cataloage dedicate, evenimente care au culminat recent cu deschiderea unui muzeu închinat lui Camille Claudel la Paris.

,,Camille Claudel. Femeia artist cunoscută mai mult pentru relaţia ei cu Rodin (căruia i-a fost elevă, confidentă, amantă şi muză) şi-a depăşit timpul şi a fost dată uitării chiar de oamenii cei mai apropiaţi ei. Un destin remarcabil, atât prin forţa cu care a pătruns şi a reuşit în lumea artistică, cât şi prin tragismul care i-a marcat sfârşitul. Paul Claudel fratele ei mai mic, spunea că ar fi fost înzestrată cu toate darurile; considerată genială, inteligentă, cultivată, de o frumuseţe izbitoare – a fost dăruită acestei lumi pentru a revela frumosul. Camille Claudel a adus sculptura într-un punct în care echilibrul sfida zborul. Nu a fost însă lăsată să zboare. Nu o permiteau prejudecăţile timpului, Nu se cădea, Nu era voie… Camille Claudel a luptat cu fiecare NU al timpului ei… devenind ea însăşi un NU, refuzând să mai lucreze, să mai existe. A trebuit să treacă aproape un secol pentru a se i se recunoaşte geniul.“ declară regizoarea piesei, Liana Ceterchi.

Fugato Labile: Camille Claudel

Distribuţie: Liana Ceterchi, Teodora Toader, Cezara Munteanu

Traducerea: Edith Negulici

un spectacol al Asociaţiei Femeilor din Teatru IF…/DACĂ …PENTRU FEMEI

Muzeul Naţional de Artă al României, Sala Auditorium

Vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00 – Intrare liberă

Vineri 12 mai 2017, ora 19.00 – Intrare liberă

 

 

2. Vizite ghidate în expozița Pictură românească din colecția Fundației Bonte

 

Muzeul Colecțiilor de Artă(Calea Victoriei nr.111) vă invită la o serie de vizite ghidate cu tema Colecții și colecționari-Incursiune în arta plastică românească modernă din colecția Bonte, în zilele de sâmbătă, 22 aprilie, ora 11:00 și sâmbătă, 29 aprilie, ora 11:00.

Expoziția de la Muzeul Colecțiilor de Artă reunește 57 de lucrări realizate de artiști dintre cei mai prestigioși, dintre care nu puteau lipsi Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Rădulescu, Alexandru Ciucurencu din colecția Fundației Bonte. Interesat să descifreze nota specifică picturii românești moderne, omul de afaceri portughez Alain Bonte a construit în anii șederii sale în România o colecție cu un profil unic prin consistența selecției și calitatea lucrărilor.

Expoziția este deschisă în perioada 14 februarie-30 aprilie 2017.

Participarea la vizitele ghidate este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, sector 1, București, cod 010063

E-mail: [email protected], Website: mnar.arts.ro

Iași: spectacolul de teatru senzorial „Complet alb”!

COMPLET NOU. COMPLET ALB

Asociația ARTES, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, anunță continuarea proiectului cu spectacolul de teatru senzorial „Complet alb”! După premierele desfășurate în Sala Mare a Consiliului Local (Palatul Roznovanu, imobil de importanță istorică pentru orașul Iași, care astăzi găzduiește sediul administrativ al municipalității), în zilele de 27 și 28 ianuarie a.c., proiectul a continuat cu o serie de 7 reprezentații programate în diverse locații din municipiul Iași, una dintre acestea fiind la Penitenciar, tocmai pentru a sublinia, o dată în plus, că adevărata libertate, chiar în constrângere, este o opțiune personală.

Următoarele spectacole din luna martie vor avea loc în Sala Mare Radu Beligan , a Ateneului din Iaşi, după cum urmează:

24 Martie 2017, vor fi două reprezentaţii programate de la ora 16:00 şi 19:00

25 Martie2017, vor fi alte două reprezentaţii programate de la ora 16:00 şi 19:00

Proiectul marchează o dublă premieră: pentru prima oară la noi în țară este pus în scenă un spectacol cu un scenariu după José Saramago. În plus, pentru ca universul ficțiunii din romanul „Eseu despre orbire” să ajungă cât mai bine la public, artiștii din proiectul COMPLET ALB au decis ca spectacolul să fie o experiență singulară, bazată pe senzorialitate.

Povestea unor oameni care orbesc pe neașteptate este redată publicului nu doar prin văz, prin imagine, ci și prin sunet, miros, atingere, spectatorii putând experimenta ei înșiși, legați la ochi, întâmplările inițiatice ale personajelor orbite de lumină. COMPLET ALB spune istoria unor oameni, ca noi toţi, care aleargă de colo-colo, preocupaţi, stresaţi, presaţi de iluzii; oameni care vieţuiesc, întinşi între amintiri şi proiecţia himerei de mâine. Ei bine, acestor oameni li se oferă darul orbirii, altfel spus, libertatea de a fi (cu) ei înşişi. Au şansa de a trăi în sfârşit, nu de a supravieţui, de a fi în prezent, responsabili 100%, perfect conştienţi. Iar ei… veţi vedea. Este o poveste spusă altfel decât în teatrul obişnuit, o poveste cu foi albe, dar nu complet!, pe care fiecare e invitat să-nceapă să-şi scrie prezentul, cu lumina vederii interioare.

Proiectul COMPLET ALB este beneficiar al fondurilor nerambursabile oferite de Primăria Municipiului Iași și a primit această finanțare grație singularității sale pe plan național.

COMPLET ALB

scenariu de Ana-Maria Nistor după José Saramago

concept și regie: Octavian Jighirgiu

distribuția: Andreea Darie, Alexandru Dobynciuc, Andreea Enciu, Ancuța Gutui, Ovidiu Ivan, Theodor Ivan, Cătălin Ștefan Mândru, Daniel Onoae

Muzică și sound design: Ana Teodora Popa, Teodor Maxim

Regie tehnică: Alexandru Amargheoalei

Concept video: Andrei Cozlac

Asistență video: Marian-Mina Mihai

Identitate vizuală: Rică Asanache

Fotografie: Vladimir Negru

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă, destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași

Galați: vernisajul expoziției PE SCENA AMINTIRILOR – TEATRUL DRAMATIC GALAŢI, joi, 15 decembrie 2016

image description

image description

PE SCENA AMINTIRILOR

TEATRUL DRAMATIC GALAŢI

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați şi Victor Cilincă vă invită la vernisajul expoziției PE SCENA AMINTIRILOR – TEATRUL DRAMATIC GALAŢI, joi, 15 decembrie 2016, ora 1300, expoziţie dedicată oamenilor din teatru și iubitorilor de teatru.

Ne vom întoarce în trecut pentru a afla despre actrița Fani Tardini, de numele căreia este legată istoria teatrului în orașul nostru. Vom descoperi de către cine şi cum a fost construită clădirea care găzduieşte astăzi instituția teatrală, pentru ca apoi să pătrundem în lumea aceasta magică prin intermediul afişelor, fotografiilor, obiectelor de recuzită şi a costumelor de scenă.

Cu nostalgie, ne vom aminti de talentaţii actori care, de-a lungul timpului, au creat roluri şi spectacole memorabile, ştiind că a rămâne în conştiința publicului este răsplata vie a unui slujitor al scenei. (muzeograf Mihaela Damian)

Evenimentul se va desfășura la Muzeul „Casa Colecțiilor” din str. Eroilor, nr. 64, secție a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați.

Biroul Relații publice,

Nicoleta Gheorghe

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați

Str. Al. I. Cuza, nr. 80, site: www.migl.ro

E-mail: [email protected], [email protected]

Facebook: www.facebook.com/muzeugl, www.facebook.com/muzeuldeistorie.galati

București: Învaţă să faci Teatru de Umbre! Atelier interactiv

teatru-de-umbre

16 – 24 aprilie 2016

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”  organizează, în perioada 16 – 24 aprilie 2016, atelierul interactiv pentru copii Învaţă să faci Teatru de Umbre!, cu scopul de a învaţa să creeze o poveste, să realizeze personajele şi decorurile pe care, ulterior, să le transpună în Teatru de Umbre. Atelierul se desfășoară în cadrul proiectului Teatru de Umbre și constă în patru module, ce vor avea loc la sfârșit de săptămână.

Folosind teatrul ca metodă de educaţie, activitatea se bazează pe joc, cu rolul de a dezvolta încrederea în sine, evidenţiind cele mai bune abilităţi.

Obiectivele acestui atelier sunt: folosirea muzeului ca sursă de inspiraţie, stimularea creativităţii, dezvoltarea simţului estetic, evidenţierea și punerea în practică a talentului creator şi a personalitaţii copilului, comunicare şi socializare, creşterea capacităţii de concentrare, focalizarea atenţiei, dezvoltarea gustului pentru frumos, încercarea de a înlătura dependenţa de calculator.

La sfîrşitul atelierului, copiii vor şti să îşi canalizeze atenţia asupra poveştii, să îşi stăpânească emoţiile, să conştientizeze limbajul gesturilor, să folosească diferite intonaţii specifice personajelor, să respecte rolul fiecăruia din echipă, vor dobândi abilităţi practice – lucrul manual, își vor îmbunătăţi comunicarea, dicţia, creativitatea, vor şti să sintetizeze un text, să selecteze muzică și efecte sonore. La sfârșit, tot ceea ce au învăţat vor pune în practică prin organizarea unui mic spectacol, care va avea loc duminică 24 aprilie, ora 11.00, Sala  V.I.Popa, Șos. Kiseleff nr. 30, sector 1.

Sunt invitaţi să participe copii cu vârsta între 6 şi 10 ani.

 

Înscrierile se fac începând cu data de 28 martie 2016, de luni până joi, între orele 10.00 – 15.00, la telefon 021/317 91 10/int. 191  şi prin email [email protected].

Atelierele se vor desfăşura în Sala  V.I.Popa, Șos. Kiseleff nr. 30,  începând cu orele 10.00.

 

Taxa de participare / atelier este de 50 lei / copil.

Numărul maxim de copii înscrişi este de 15 pentru fiecare modul al atelierului.

Semnalăm apariţia volumului “Europa trecută, Asia viitoare sau naşterea regiei teatrale” de Dan Predescu

Europa trecuta. Coperta 1

Semnalăm apariţia volumului Europa trecută, Asia viitoare sau naşterea regiei teatrale de Dan Predescu publicat în luna iunie 2016 la editura Niculescu din Bucureşti.

Spicuim din paginile volumului:

Din 1789 sunt forțat să gândesc; mă doare capul ! exclama, în 1920, faimosul Raymond Radiguet, romancierul copil-minune mort la douăzeci de ani. Se pare că ceva aproximativ asemănător simţeau şi pionierii regiei. “Nu mai avem nevoie de argumente logice. Raţionalismul s-a compromis. El n-a reuşit să producă decât exploatare capitalistă ”, astfel s-ar putea traduce poziţia lor.

În momentul acela, pe la sfârşitul secoluluial XIX-lea şi începutul următorului, cine gândea sau spunea aşa ceva părea să aibă dreptate, condamnând o “alienare” (în sensul marxist al termenului) absolut meprizabilă, provocată de organizarea social capitalistă. Ceea ce urmăreau să evoce Craig şi Wagner (să crreze chiar, în limitele scenei), independent unul de altul, dar la unison, era Omul Nou.”

Bucureşti: Vernisajul expoziției „Retrospectivă Horațiu Mălăele“, joi 16 Iunie 2016, orele 18.30, Casa de Licitații Goldart (Intrarea I.L. Caragiale nr.1)

horatiu_malaele autoportret

Horațiu Mălăele este unul dintre cei mai importanți actori și regizori români recunoscut de către Uniunea Artiștilor Plastici, Secția Grafică și ca grafician profesionist.

Expoziția ridică pe simezele Casei de Licitații Goldart peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale lui Horațiu Mălăele.

Dacă acurela este tehnica de debut a maestrului, caricatura este cea care l-a consacrat ca grafician. Horațiu Mălăele mânuiește cu aceeași ușurință și expresivitate creionul, pensula sau cuvintele, lucru recunoscut deja de către criticii de artă și iubitorii de frumos.  Prietenii săi, actori sau alți artiști plastici și nu numai fac subiectul principal al lucrărilor lui Horațiu Mălăele. De la portrete dintr-o singură linie până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, toate formează o retrospectivă pe care oricine ar trebui să o viziteze, dacă auzit măcar o data în viață de Horațiu Mălăele!

Expoziția Retrospectivă Horațiu Mălăele poate fi vizionată în perioada 16-24 Iunie 2016, de luni pană vineri între orele 10.00 și 19.00 și sambăta între orele 11.00 și 15.00


Sursa:
Comunicat de presă Goldart

București: Expoziția de fotografii Regele Mihai. O copilărie fericită, la Teatrul Național București

banner-carusel-regele-mihai-01-copy-3

Marți, 7 iunie 2016, ora 18.00, va avea loc, la Teatrul Național București (foaierul Media), vernisajul expoziției de fotografii Regele Mihai. O copilărie fericită.

La vernisaj vor lua cuvântul: Radu Boroianu, președintele ICR, Ion Caramitru, directorul TNB, dr. Georgeta Filitti, istoric, Adina Ștefan, jurnalist. La eveniment va participa și ASR Principesa Maria. Curator: drd. Beatrice Todireanu.

Vor fi expuse 40 de panouri fotografice cu imagini din timpul copilăriei Regelui Mihai. Fotografiile provin din colecția Familiei Regale a României, colecția Academiei Române și colecția „Luiza Berman”. Expoziția este itinerată în țară și străinătate și va putea fi vizitată în perioada 7 – 27 iunie 2016.

Expoziția este organizată de Asociația România Culturală în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Teatrul Național București, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național Peleș, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Țării Făgărașului „Valter Literat”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și cu sprijinul Caru cu Bere, City Grill, Contrast Print, We are Media.

Intrarea este liberă.