Târgu Jiu: vernisajul expoziţiei de fotografii „Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia”

targu-jiu17-03-2011-afis

Institutul de Memorie Culturală București (www.cimec.ro) şi Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Târgu Jiu, vă invită joi, 17 martie 2011, la ora 12:00, la sediul muzeului (str. Geneva nr.8), pentru vernisajul expoziţiei de fotografii Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia.
Expoziția conține, de asemenea, o serie de repere culturale (obiecte etnografice, de istorie locală sau de artă religioasă) şi aspecte din viaţa cotidiană din Oltenia (fotografii, materiale multimedia).

Tema a fost aleasă în scopul evidențierii unui fenomen artistic mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin îmbinarea în registrul iconografic a elementelor religioase cu cele laice, reflectând astfel influența modelelor literare ale epocii din această regiune. Pictura exterioară exprimă un vast şi ingenios program iconografic: filosofi, prooroci, sibile, scene de vânătoare, portrete de ctitori, sfinți militari şi mucenici. Deosebite sunt și reprezentările cu trimiteri la slăbiciuni şi virtuţi umane (răutate, viclenie, invidie, lene). Spre deosebire de pictura murală moldovenească din sec. XV-XVI, ce a avut drept ctitori domnitori, în Oltenia aceștia au provenit din diverse categorii sociale (preoți, târgoveți, mici negustori, meșteșugari, țărani liberi). O altă diferență ar fi că, în Moldova, pictura acoperă în totalitate fațadele exterioare, pe când în Oltenia poate fi întâlnită pe porțiuni din fațade, în pridvor sau sub formă de medalioane, adâncite în zid.
Bisericile de zid cu pictură exterioară prezentate sunt monumente istorice, aflate în zona Subcarpaților Olteniei. Dacă la începutul secolului XX existau circa 145 de astfel de biserici, în prezent se mai păstrează circa 80, multe fiind într-o stare avansată de degradare, în pericol de a se pierde definitiv pictura exterioară.

Expoziţia va putea fi vizitată, până pe 12 aprilie, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

Realizarea acestor fotografii a fost posibilă graţie unui program cultural finanţat de Institutului Cultural Român, prin programul Cantemir.

Persoane de contact:
Institutul de Memorie Culturală – CIMEC București
Analist-Istoric Aurelia Duțu – 074.90.80.478/072.45.70.451, aurelia@cimec.ro
Analist (multimedia, web) Vasile Andrei, vasile@cimec.ro

Conservator general Ion Cătană – Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Târgu Jiu
0253/212.044, muzeulgorjului@gmail.com

By |2011-03-09T12:13:23+00:00martie 9th, 2011|expoziţii, fotografie, Muzee, Târgu Jiu|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.