Târgu Mureș: expoziţie arheologică itinerantă la Muzeul de Istorie și Arheologie din incinta Cetăţii de la Târgu Mureș, din 21 februarie 2011, orele 12.00

Muzeul Judeţean Mureş anunţă vernisarea unei expoziţii arheologice itinerante la data de 21 februarie 2011, orele 12, la Muzeul de Istorie și Arheologie din incinta Cetăţii de la Târgu Mureș.

Romanii, de-a lungul secolelor ţineau sărbătoarea Feralia, dedicată spiritelor defuncţilor (Manes), în ultima din cele nouă zile (13–21 februarie) ale festivalului Parentalia, organizat anual în cinstea strămoşilor.

Expoziția intitulată „ Calea vieții, cărările morții” va fi deschisă publicului până la data de 5 iunie 2011 la Târgu Mureș, după care poate fi vizitată la Cluj-Napoca și Zalău.

Expoziția prezintă rezultatele săpăturilor arheologice efectuate între 2006 şi 2010 în cimitirul așezării romane de la Porolissum, situat în hotarul satelor Moigrad şi Jac din județul Sălaj, și al cimitirului medieval care suprapune aşezarea romană.

Colectivul științific format din cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specialiști de la diferite instituţii de profil din România, Ungaria şi Marea Britanie, respectiv din studenți și voluntari, au dezvelit numeroase morminte de incinerație din sec. 2–3 d.Chr., două incinte funerare din piatră, un segment din drumul roman imperial precum și o parte a unui cimitir medieval din sec. 12–15.

Prin cercetările interdisciplinare bazate pe metode geofizice, antropologice, topografice și arheologice s-a reușit determinarea întinderii şi evoluției cronologice a cimitirului roman, au fost abordate probleme legate de fenomenologia spaţiului funerar şi a spaţiului urban, respectiv acelea legate de obiceiurile de înmormântare din diferite epoci.

Idee sugerată şi prin titlul ales, expoziția prezintă fenomenul morții din perspectiva vieții. Vizitatorul are posibilitatea să parcurgă aspecte legate de viața cotidiană a omului roman, de practicile vestimentare, de bolile existente și tratamentele aplicate. Vizitatorii sunt invitaţi să parcurgă drumul din cimitir, de-a lungul căruia pot descoperii un rug funerar roman, sau pot admira un leu funerar de o valoare artistică deosebită, o raritate a artei romane provinciale, sau piatra funerară a unei fetițe numite Cleopatra. Expoziţia doreşte să afişeze mentalitatea, concepţiile romanilor despre moarte şi diferitele tradiții funerare. Vor fi înfăţişate şi micile secrete ale profesiei de arheolog.

Expoziţia se adresează şi copiilor, aceştia vor avea prilejul să participe la mai multe activități interactive pentru a cunoaște mai bine oamenii din epoca romană şi care să le apropie de realităţile din epocile îndepărtate. Vor putea experimenta meseria de arheolog, se pot juca, şi vor avea la dispoziţie cărți despre civilizația romană.

Organizatorii așteaptă cu drag pe toți cei interesaţi, cu mic cu mare!

By |2011-02-17T18:36:49+00:00februarie 17th, 2011|arheologie, Muzee, Târgu Mureş|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.