Tulcea: Exponatul Lunii Februarie: tabloul Garoafa de Stefan Luchian

Garoafa de Stefan Luchian

Ștefan Luchian este pictorul care l-a făcut pe Nicolae Grigorescu să exclame: În sfârșit, am și eu un succesor! și pe care Iosif Iser îl socotea cel mai român dintre pictorii noștri.

Născut la 1 februarie 1868, la Ștefănești, un sat (astăzi oraș) în județul Botoșani, Ștefan Luchian a dominat pictura românească de la începutul secolului al XX-lea, continuând pe calea deschisă de Grigorescu și Ion Andreescu. Farmecul simplu al peisajelor de pe malul Prutului și-a pus amprenta asupra biografiei lui Luchian, temperament dinamic, al cărui elan exprimând bucuria pe care o trezește contactul cu lumina pura a zilei, a fost frânt, prematur, in 1916. (sursa: http://www.daciccool.ro/oameni/personalitati/1327-stefan-luchian-maretia-artistica-nascuta-din-durere )

Lucrarea Garoafa are ea singură puterea de a sădi în privitor un inefabil şi preţios ciob de căldură, o dulce rană de neuitare. Este Luchian în deplinătatea sa, ori mai curând Luchian singur, dincolo de eleganţele bine alese ce ar fi trăit altă dată aluzii asociative. Garoafa sugerează gracilitate, singurătate şi se înalţă semeţ într-o atmosferă închisă degajând o forţă expresivă de mare vibraţie cromatică.

Sunteți asteptați timp de o lună pentru o clipă de calm și seninătate la Muzeul de Artă, str. Grigore Antipa nr. 2, tel. 0240 513249.

Compartimentul Relaţii Publice

Tel./ fax: 0240 513231; relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro, www.arhetur.ro, www.etnodobrogea.ro , www.noviodunum.ro, www.muzee.org

By |2013-02-19T13:19:52+00:00februarie 19th, 2013|exponatul lunii, expoziţii, Muzee, Tulcea|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.