Zlatna: Festivalul International de Film Etnografic Zlatna

zlatna2014

Aflat la a doua editie, Festivalul International de Film Etnografic Zlatna isi propune sa propage cultura si traditiile nationale, prin intermediul promovarii tinerilor artisti. FIFE Zlatna – singurul festival etnografic din Romania ajuta la formarea si educarea cinefililor independenti, are rolul de a descoperi noi talente si promoveaza schimbul de valori culturale cu alte tari.

Festivalul este deschis si profesionistilor cinefili, care doresc sa contribuie la edificarea patrimoniul cultural national sau international. Nu in ultimul rand, FIFE Zlatna se doreste a fi o poarta de lansare si educare a tinerilor comunitatii. In acest sens, primarul Silviu Ponoran a propus infiintarea unui Centru cultural al artelor vizuale, care sa aiba si o casa de productie proprie. Prin intermediul centrului cultural vor fi angrenati tinerii din Zlatna. Sub tutela centrului cultural al artelor vizuale s-au infiintat un cineclub si un fotoclub, unde tinerii pot urma cursuri de operatorie, montaj film, regie film si arta fotografica, sub indrumarea unor specialisti in domeniu, adusi din Bucuresti.

Pe viitor, cele mai bune creatii ale artistilor din Zlatna pot fi promovate in cadrul FIFE Zlatna, creandu-se noi oportunitati de afirmare pentru tanara generatie. In cadrul festivalului va fi organizata si o expozitie-concurs de fotografie etnografica. Pe langa un ajutor dat concret comunitatii si mai ales tinerilor din Zlatna este si un mod elitist de a promova valorile istorice, etnografice si turistice a orasului si judetului Alba.

Mai multe informaţii pe http://etnofilmzlatna.ro/

Zalău: proiectul cultural „Familia în Week-end la muzeu”

Muzeul Județean de Istorie și Artă vă invită la manifestările organizate în perioada 18 – 20 mai 2012 la Muzeul de Artă „Ioan Sima”, în cadrul derulării proiectului cultural „Familia în Week-end la muzeu”.

Proiectul cultural „Familia în week-end la muzeu” organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău,  cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național se derulează în intervalul aprilie – iunie 2012, în parteneriat cu şapte şcoli din judeţ: Scoala Gimnazială Borla, Şcoala Gimnazială Marca, Şcoala Gimnazială „Traian Creţu” Năpradea, Şcoala Gimnazială Plopiş, Şcoala Gimnazială cu Predare în Limba Maghiară „Bathory Istvan” Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău şi Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău. Contribuţia instituţiilor şcolare constă in realizarea unei expoziţii de catre elevi, de la documentare, colectare, expunere, mediatizare la prezentare şi diseminare. Această activitate inedită are menirea de a familiariza tinerii cu specificul activităţii de muzeografie, vernisajul expoziţiei intitulate „ Viaţa de familie prin obiecte şi fotografii” este programat pentru vineri 18 mai 2012, la Galeria de Artă „Ioan Sima”, locul unde se vor derula toate activităţile proiectului cultural.

În zilele de sâmbătă şi duminică (19-20 mai 2012), pe lângă concursurile de desene pe asfalt şi pe carton, participanţii vor putea urmări evoluţia trupelor de reconstituire istorică „Lupii Daciei” şi „Vulturii Romei” formate din elevii de clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Zalău, urmată de iniţierea copiilor în jocuri din trecut (ţurca, rota şi Ţări, oraşe, fete, filme sau băieţi…) şi „micii arheologi în căutarea de comori”.

Ca elemente de noutate, copiii vor fi familiarizaţi cu noţiunea de restaurator şi implicarea efectivă în realizarea de còpii ştiinţifice (replici) după piese de podoabă purtate în epoca romană şi iniţiaţi în tehnica de scriere antică pe tăbliţe cerate, fiind premiate cele mai reuşite redări caligrafice. La finalul manifestărilor va fi desemnată şi premiată FAMILIA EVENIMENTULUI, cea care s-a implicat în cele mai multe activitați derulate pe parcursul celor două zile.

Evenimentele derulate prin intermediul acestui proiect cultural au rolul de a stimula interesul pentru valorile de patrimoniu cultural deţinut în familie şi oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber la muzeu, în scop cultural-educativ şi recreativ pentru întreaga familie.

Zalău: Noaptea Europeană a Muzeelor şi Zilele Muzeului

Consiliul Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău organizează:


joi, 12.05.2011. ora 14.00 – vernisajul expoziției

Scrierea Danubiană- în lumina descoperirilor arheologice de la Turdaș și Tărtăria

vineri, 13.05.2011

Noaptea Europeană a Muzeelor

Program:

Orele 18.00 Vernisajul expoziției ,,Colecții și colecționari”, ediția a III-a (copii și tineret)

19.00 Lansarea publică a Asociației ,,Amicii Muzeului”

22.00 Proiecție de film istoric


14-15 mai 2011

Zilele Muzeului, Pași în trecut: joaca de-a istoria

Proiect cu finanțare nerambursabilă din bugetul local al municipiului Zalău


Program:

Sâmbătă 14 mai

13.00-14.30 – Muzeul și obiectul de patrimoniu – concursuri de desene (7-14 ani)- Muzeul de Artă “Ioan Sima”

-Concurs de tras cu arcul (tineri, adulți)- Curtea Muzeului Județean

14.30-16.30 – Copiii și jocurile lor în preistorie și antichitate – Muzeul de Artă “Ioan Sima”

17.00-18.00 -Urmașii Daciei și Romei – parada trupelor Lupii Daciei și Vulturii Romei – Muzeul de Artă “Ioan Sima”

18.15 -Istoria în benzi desenate – proiecție de filme – Muzeul de Artă “Ioan Sima”

19.30 -Discotecă în aer liber- Muzeul de Artă “Ioan Sima”

Duminică 15 mai

13.00 – Cum luptau strămoșii noștri? – concurs de tras cu arcul(7-14 ani)- Muzeul de Artă “Ioan Sima”

14.30-15.30 – Parada trupei COHORS III CAMPESTRIS – demonstraţii de luptă – Muzeul de Artă “Ioan Sima”

15.30-16.30 – Concurs: Micii arheologi în căutarea comorilor – Muzeul de Artă “Ioan Sima”

17.00 – Moment folcloric – Muzeul de Artă “Ioan Sima”

18.00 – Din tradiţia veşmintelor de altădată – Parada portului istoric și popular – Muzeul de Artă “Ioan Sima”