Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brăila: Fotoexpoziția „Dunărea, regina Europei” Secția Științele Naturii (Parcul Monument) 13 mai – 20 iulie 2023

13 mai, 2023 - 20 iulie, 2023

NOAPTEA MUZEELOR (13 mai 2023). Fotoexpoziția temporară „Dunărea, regina Europei”, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii (Parcul Monument)
Denumiri antice pentru Dunăre: Danubius, Istros, Istrus, Hister, Danaistru
Fluviul Dunărea își începe aventura izvorând din Munții Pădurea Neagră, de sub vârful Kandel (1241 m). Interesant este că nu este recunoscut de toată lumea izvorul exact al Dunării, existând mai multe ipoteze, mai ales că în zonă sunt o grămadă de izvoare care se unesc în două râuri: Breg și Brigach. După ce părăsește Pădurea Neagră, Dunărea trece prin Germania, Austria, formează pe o porțiune granița dintre Cehia, Slovacia și Ungaria pe care o străbate de la nord la sud, trece prin Iugoslavia și pătrunde în România la Baziaș. În continuare, face graniță cu Iugoslavia până la râul Timok, iar de aici până în dreptul localității Silistra formează hotarul cu Bulgaria. De la Silistra la confluența cu Prutul, Dunărea curge numai pe teritoriul României, iar de aici până la gura brațului Chilia formează granița cu Ucraina. Fluviu în Europa, al doilea ca dimensiuni și debit (după Volga), Dunărea are o lungime de 2.860 km. Bazinul hidrografic al Dunării are o suprafață de 805.3 mii km2, din care 221.7 mii km2 (adică 28%) se află pe teritoriul României.
Sectoarele Dunării
Sectorul superior (de la izvoare la Viena) este tipic montan, cu o vale îngustă și adâncă, cu pante abrupte. Lățimea Dunării, până la Ulm oscilează între 20 și 100 m, de la Ulm la Viena între 100 și 350 m, viteza de curgere fiind de 1-2,8 m/s. Sectorul mijlociu (de la Viena la Baziaș) ocupă câmpia slab accidentată a Panoniei. Valea e largă, cu albie meandrată și lunca bine dezvoltată. Viteza de curgere este de 0,3-1,1 m/s. Printre culmi montane formează defilee (Porțile Ungariei, Porțile Visegradului), unde valea se îngustează până la 0,6-1,5 mii km, iar viteza curentului crește la 2,2-4,7 m/s. Sectorul inferior, românesc (de la Baziaș la vărsare), începe cu un defileu lung de 120 km, care străbate Carpații, având pe o porțiune de 45 km, numită Cazane, caracter de vale transversală cu versanți calcaroși abrupți. Aceștia din urmă barează Dunărea pe aproape toată lățimea cât și în sectorul Porților de Fier. Între Drobeta-Turnu Severin și Călărași, Dunărea se lărgește, lunca populată cu lacuri dezvoltându-se și ea, mai ales pe malul stâng. În cadrul albiei există și ostroave vechi, neinundabile, de la sud de Călărași până la Hârșova și până la Brăila, între Dunăre și Dunărea Veche, Insula Mare a Brăilei (azi asanată). La Tulcea Dunărea se varsă în Marea Neagră prin trei guri principale, care formează o deltă, Delta Dunării.
Știați că Dunărea…
◌ Izvorăşte din munţii Pădurea Neagră şi se varsă în Marea Neagră?
◌ Ia naştere prin unirea a trei izvoare: Breg, Brigach, Donauquelle şi se uneşte cu marea prin trei braţe: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe, formând Delta Dunării?
◌ Traseul fluviului străbate 10 ţări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, şi 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad?
◌ Primul oraș prin care trece Dunărea este Donaueschingen (Germania) iar ultimul este Sulina (România)? Cel mai mare oraș străbătut de Dunăre este Budapesta, capitala Ungariei, cu o populație de peste 1.7 milioane conform ultimelor date demografice iar Sulina este cel mai mic oraș străbătut: doar puțin peste 4.500 de locuitori.
◌ România găzduiește pe teritoriul său cea mai mare porțiune a Dunării? 28.9% din lungimea totală se situează pe teritoriul țării noastre. Celelalte 9 țări străbătute de Dunăre dețin, în ordine: Ungaria – 11.7%, Serbia – 10.3%, Austria – 10.3%, Germania – 7.5%, Slovacia – 5.8%, Bulgaria – 5.2%, Croația – 4.5%, Ucraina – 3.8% și Moldova – 1.7%.
◌ Debitul de intrare în Deltă: 6.350 m3/s? Distribuţia debitului pe cele 3 braţe: Chilia 58%, Sulina 19%, Sf. Gheorghe 23%.
◌ Deși cel mai mic, Sulina este singurul braț navigabil, acesta fiind amenajat pentru navigație prin lucrări de adâncire și drenaj?
◌ Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (după Volga, Rusia, 3.690 km) și al 29-lea din lume? Având în vedere că Volga străbate doar Rusia, țară nemembră UE, Dunărea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană.
◌ Dunărea este singurul fluviu din Europa care curge de la Vest la Est? Majoritatea apelor curgătoare au un curs Nord-Sud.
◌ Cu un debit mediu de 7.130 m3/s, Dunărea este al 28-lea fluviu din lume din punct de vedere al debitului? Volga ocupă poziția 24 (cu 8.080 m3/s) în timp ce lider este Amazonul cu un debit impresionant de 219.000 m3/s (spre comparație, următorul clasat, Congo, are un debit de 5 ori mai mic: 41.800 m3/s).
◌ Frumusețea și caracterul maiestuos al Dunării au constituit frecvent surse de inspirație pentru poeți, pictori, muzicieni și alți oameni de cultură? Cea mai cunoscută creație culturală dedicată fluviului este „Dunărea albastră” (An der schönen blauen Donau, în original), un vals vienez creat de Johann Strauss Tânărul (sau „al II-lea”) în 1866 care a devenit un imn neoficial al Vienei Imperiale. Altă piesă extrem de cunoscută dedicată fluviului este „Valurile Dunării”, un vals compus de Ion Ivanovici, un compozitor român, în anul 1889.
Dr. Nicolae Onea, șef Secția Științele Naturii.

Details

Start:
13 mai, 2023
End:
20 iulie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=744414784140518&set=a.584964136752251

Organizer

Muzeul Brăilei „Carol I”

Venue

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științele Naturii
Șoseaua Parcului nr. 15
Brăila, Brăila 810296 Romania
+ Google Map