- This event has passed.
Conferința: „Creștinii în Timișoara otomană. Viața religioasă din orașul de pe Bega în timpul stăpânirii turcești”, conf. univ. dr. habil Adrian Magina
23 noiembrie, 2021
Provocarea lunii noiembrie la MNaB
Muzeul Național al Banatului vă provoacă și de această dată să luați parte la una dintre ineditele conferințe ale mansardei tereziene.
Invitatul acestei luni este conf. univ. dr. habil Adrian Magina, expert al documentelor medievale bănățene care ne va vorbi despre „Creștinii în Timișoara otomană. Viața religioasă din orașul de pe Bega în timpul stăpânirii turcești” deoarece „ Istoria vieții religioase a orașului este și mai puțin cunoscută, cercetările specialiștilor fiind canalizate spre alte aspecte cum ar fi rolul Timișoarei ca reședință regală, asediile prin care a trecut, topografia urbană în perioada otomană etc. Atunci când ne referim la istoria bisericii în orașul de pe Bega, trebuie precizat că, pentru evul mediu, informațiile sunt în exclusivitate privitoare la comunitatea catolică. Despre credincioșii ortodocși din oraș, și despre biserica răsăriteană în general, nu avem niciun fel de date sigure înainte de secolul al XVI-lea. Prezențele ortodoxe sunt bine documentate după instaurarea stăpânirii turcești, în momentul în care la Timișoara începe să funcționeze o episcopie, apoi o mitropolie, arondată structurilor instituționale ale bisericii ortodoxe sârbe. Situația se complică și mai mult din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când în Timișoara își fac apariția reforma radicală (sub forma unei episcopii unitariene), dar și misionarii franciscani și iezuiți veniți din partea Sf. Scaun. Ambele ordine misionare au avut reședințe și lăcașuri de cult în oraș, din păcate imposibil de determinat pe teren. Iezuiții dețineau în secolul al XVII-lea (în jurul anului 1650) o reședință cu o curte interioară și o bibliotecă cu peste 1000 de volume, probabil cea mai mare din Banatul acelor vremuri. În epoca otomană orașul are un caracter multi etnic și pluri confesional, însă ortodoxia devine confesiunea creștină majoritară, favorizată și de suportul administrativ al autorităților turcești.”
Vă invităm așadar, marți, 23 noiembrie 2021, începând cu orele 14:00, în mansarda B1 a Bastionului, la o întâlnire cu imaginile inedite ale trecutului nostru nu foarte îndepărtat, imortalizate de aparatul de filmat.
Un eveniment coordonat de dr. Călin Timoc.
_______________________________________
Vă reamintim că la eveniment pot participa doar persoanele care au certificat verde de vaccinare împotriva COVID-19 sau de trecere prin boală. De asemenea, accesul la eveniment este permis în limita a 50 de participanți, iar masca de protecție este obligatorie.