Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Exponatul lunii martie 2024 la Muzeul Universității “Alexandru Ioan Cuza”: Atestat de licență în Științe fizico-matematice în cadrul Școlii Superioare pentru femei- Vera Lebedev, Sankt Petersburg, Imperiul Rus, 23 octombrie 1902

20 martie - 31 martie

Atestat de licență în Științe fizico-matematice în cadrul Școlii Superioare pentru femei- Vera Lebedev, Sankt Petersburg, Imperiul Rus, 23 octombrie 1902
Vera Lebedev, căsătorită Myller, s-a născut la Novgorod, în Rusia, la 1 decembrie 1880, într-o familie de medici, Evgheni și Olga Lebedev. A absolvit liceul în orașul natal, studiile superioare terminându-le, în 1902, la Universitatea din Petersburg, în cadrul Școlii Superioare de Femei “Bestujev”. Din 1903, a plecat în Germania, la Gottingen, unde își va lua din nou licența, apoi doctoratul în matematici.
După căsătoria cu Alexandru Myller, aceasta s-a stabilit în România, mai întâi la București, apoi la Iași. Începând cu 30 noiembrie 1910, Vera Myller a devenit docent al Facultății de Științe din localitate. Din ianuarie 1911 a fost încadrată conferențiar titular la Catedra de matematici elementare. Ulterior, pe 16 noiembrie 1918, Vera Myller a fost numită profesor titular la Catedra de teoria funcțiilor, devenind, astfel, prima femeie profesor universitar din România.
Vă reamintim că expoziția temporară “Vera Myller. Prima femeie profesor universitar din România” poate fi vizitată până pe 31 martie 2024.

Organizator

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza” – Iași
str. Titu Maiorescu, nr. 12
Iași, Iași 700460 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare